Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Pohovani beli patlidžan na grčki načinPohovani beli patlidžan na grčki način
23. jul
Za ovo ukusno brzo jelo patldižan se opere mnogo dobro. Sklanjaju se drške i iseku se na krugove, ne ljušte se. Kora belih patlidžana je tanka i pri prženju postaje hrskava. Stavljaju se u hladnu vodu sa solju na 30...
Pasulj u rerni na grčki načinPasulj u rerni na grčki način
30. maj
Pasulj se natopi tokom jedne noći ili 3-4 sata. Preliva se vodom i kuva se 40-50 minuta dok ne bude polu gotov. Procedi se i sipamo u odgovarajuću posudu za pečenje. U dubokom tiganju se zagreva maslinovo ulje, dinsta...
Pečurke sa povrćem na grčki načinPečurke sa povrćem na grčki način
21. nov.
Ovaj grčki recept za pečurke sa sa paprikama i začinima je popularan i to je glavni razlog! Ovo jelo od povrća se priprema veoma lako i brzo. Moežete ga jesti kao glavno jelo ili kao prilog uz piletinu i ribu. Postoji...
Karfiol sa jajima na grčki načinKarfiol sa jajima na grčki način
05. okt.
Skuvamo očišćeni karfiol iskidan na ružice u vreloj, posoljenoj vodi, izvadimo, ocedimo i začinimo solju i biberom. Posebno umutimo jaja i pomešamo sa mrvljenim sirom, čubrom, biberom i solju. Dodajemo karfiol, promešamo...
Pečene crvene paprike na grčki načinPečene crvene paprike na grčki način
01. mart
Pravimo razrez na crvenim paprikama i očistimo ih. U posudu izrendamo kačkavalj i sir, dodajemo mleko, naseckani paradajz, so i crni biber, mešamo i punimo paprike. Premazujemo ih maslinovim uljem i pečemo u prethodno...
Marmelada od mandarina na grčki načinMarmelada od mandarina na grčki način
01. mart
Za pripremu ove marmelade preporučuje se upotreba organskih mandarina, jer se koristi i kora. Očistite mandarine od peteljki, pazeći da ne pocepate kožicu. Dobro ih isperite i stavite u odgovarajuću posudu. Mandarine...
Brancin na roštilju na grčki načinBrancin na roštilju na grčki način
10. jun
Brancine operemo i osušimo. Mariniramo sa solju, biberom i maslinovim uljem spolja i iznutra i ostavljamo minimum 30 minuta da odstoje. Ugrevamo roštilj. Stavljamo brancine da se peku sa obe strane po 8-10 minuta. Ako...
Sarmice od loze na grčki načinSarmice od loze na grčki način
05. jun
Glavice luka se oljušte i skuvaju u posoljenoj vodi, dok ne omekšaju. Ocede se, ostavljaju se da se ohlade i iseku se na sitno. Mladi luk se takođe seče na sitno i dinsta se. Dodajemo opran pirinač u mladi luk i promešamo...
Janija sa bamjom na grčki načinJanija sa bamjom na grčki način
03. jun
1. Očistite bamiju od drški i operite tekućom vodom. 2. Stavite na jaku vatru sa malo soli i čim provri stavite povrće na 3-4 minuta u nju, nakon toga izvadite i dobro ocedite. 3. Iseckajte luk sitno i propžite u maslinovom...
Keftedakija - teleće ćuftice na grčki načinKeftedakija - teleće ćuftice na grčki način
19. dec.
U posudu stavite mleveno meso. Izrendajte tikvice na sitno rende. Posolite i ostavite 10 minuta. U mleveno meso dodajte tikvice, odeđene od vode, jedno jaje, dve supene kašike prezle, iseckani luk i čenove belog luka...
Rebarca sa anisom na grčki načinRebarca sa anisom na grčki način
22. sep.
Rebra se iseku i ostavljaju se da odstoje 15 minuta u marinadi napravljenoj od vina, soja sosa, anisa, šećera, soli i pola ulja. Preostalo ulje se zagreva i čim počne da se puši, stavljaju se rebarca. Mešaju se i prelivaju...
Musaka na grčki način sa patlidžanomMusaka na grčki način sa patlidžanom
11. avgust
U malo ulja propržimo rendanu šargarepu, luk i beli luk, sitno iseckan. Dodajemo mleveno meso. Nakon što se proprži, dodajemo rendani paradajz. Začinimo solju i biberom, ako želite možete dodati i druge začine koji vam...
Kolač od jabuke na grčki načinKolač od jabuke na grčki način
16. jul
Očistite jabuke i isecite ih na kocke. Pomešajte ih sa orasima, suvim grožđem, šećerom i cimetom i promešajte ih dobro. Uključite rerni da se zagreje do 180 stepeni. Pripremite pravougaonu posudu za pečenje, namažite je...
Tikvice na grčki način iz rerneTikvice na grčki način iz rerne
19. jul
Operite i očistite tikvice od drške. Isecite na ivice debljine oko 1.5 cm. Osušite lepo. Sipajte brašno u kesu u nju stavite tikvice. Zatvorite lepo kesu i protresite da se lepo zalepi brašno. Umutite dva jajeta u tanjiru...
Magerica - jagnjeća supa na grčki načinMagerica - jagnjeća supa na grčki način
11. januar
U ugrejanom maslinovom ulju propržimo sitno iseckan luk. Dodajemo iznutrice i mirođiju. Mešamo nekoliko minuta i dodajem smesu u bujon od kuvanja. Dodajemo pirinač i kuvamo 20-ak minuta. Dodajemo opanu i iskidanu zelenu...
Janija sa bamijom na grčki načinJanija sa bamijom na grčki način
10. dec.
Bamiju operemo. Odsečemo dršku zajedno sa glavom bamije. U posudu sipamo 1 supenu kašiku soli, 3 supene kašike sirćeta. Potopimo odsečemo mesto, zajedno sa glavicama bamje u smesu i nakon toga sipamo u šerpu (samo bamju...
Tikvice u tiganju na grčki načinTikvice u tiganju na grčki način
02. sep.
Tikvice isecite na trakice i stavite u posudu sa hladnom vodom. U drugoj posudi pomešajte brašno, so i beli biber. Svaku trakicu od tikvica oceđenu iz vode, uvaljajte u brašno, posle na kratko ponovo potopite u posudu...
Pile sa krompirom na grčki načinPile sa krompirom na grčki način
21. avgust
U veliki pleh stavljamo krompir, isečen na 4 ili 2 dela, ako je manji. Dodajemo 100-200 g maslinovog ulja, 2-3 čena belog luka, origano, so, biber, 100-200 ml vode i iscedimo 1 limun i 1/2 pomorandže. Sve lepo promšamo...
Spanać sa mlevenom svinjetinom na grčki načinSpanać sa mlevenom svinjetinom na grčki način
23. januar
Luk i beli luk se sitno iseckaju. Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju. Dodajte luk i beli luk da promene boju, dodajte mleveno meso sa malo vode. Mešajte drvenom kašikom dok mleveno meso ne postane mrvičasto....
Plava riba na grčki način na roštiljuPlava riba na grčki način na roštilju
02. jun
Očistite pažljivo plavu ribu. Pažljivo oštrim nožem napravite razrez po stomaku i očistite dobro. Glavu i pera ostavite i ne secite. Operite pod tekućom vodom. U stomak svake ribe stavite po dve-tri kriške limuna i...
Pita sa mlevenim mesom na grčki načinPita sa mlevenim mesom na grčki način
31. mart
Luk dobro operite, isecite sitno i disnstajte u tiganju sa malo vode i maslaca (ili ulja ako nemate maslac). Nakon što omekša luk, dodajte mleveno meso. Pržite i neprestano mešajte drvenom varjačom da se meso izmrvi. Začinite...
Baklava na grčki način sa aromatičnim nadevomBaklava na grčki način sa aromatičnim nadevom
06. okt.
U posudi umutite jaja sa šećerom. Dodajte brašno, prašak za pecivo, mlevene orahe, suvo grožđe, rendanu koru od pola limuna i cimet. Promešajte dobro celu smesu. Namažite dno plega uljem i rasporedite dve kore za pitu....
Školjke na grčki način sa sosom skordalijaŠkoljke na grčki način sa sosom skordalija
03. avgust
Uzmite tiganj sa nelepljivim dnom i stavite ga na ringlu na srednji stepen. Stavite maslac i očišćene školjke u njega. Začinite solju. Kuvajte ih dok ne budu gotovoe, dok često mešate. Počnite da spremate sos skordalija...
Zdrave tikvice na grčki način u rerniZdrave tikvice na grčki način u rerni
13. jul
Isecite tikvice na pola, pri čemu svaku polovinu isečete po dužini na štapiće. Stavljate ih u duboku posudu, sipate malo ulja, beli luk u prahi, so, biber, alevu papriku i dobro ih zamesite. Kada imam vremena, ostavljam...
Punjene tikvice u rerni na grčki načinPunjene tikvice u rerni na grčki način
24. avgust
Punjeno povrće je veoma omiljeno letnje jelo. Generalno, volimo puno punjenog povrća. Posebno papriku i paradajz, ali i tikvice. Malo me nerviraju jer tikvice, kako god da ih pravite, budu malo vodene dok se kuvaju u...