Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pohovani beli patlidžan na grčki načinZa ovo ukusno brzo jelo patldižan se opere mnogo dobro.
Sklanjaju se drške i iseku se na krugove, ne ljušte se. Kora belih patlidžana je tanka i pri prženju postaje hrskava.
Stavljaju se u hladnu vodu sa solju na 30...
23. jul
Pasulj u rerni na grčki načinPasulj se natopi tokom jedne noći ili 3-4 sata. Preliva se vodom i kuva se 40-50 minuta dok ne bude polu gotov.
Procedi se i sipamo u odgovarajuću posudu za pečenje.
U dubokom tiganju se zagreva maslinovo ulje, dinsta...
30. maj
Pečurke sa povrćem na grčki načinOvaj grčki recept za pečurke sa sa paprikama i začinima je popularan i to je glavni razlog!
Ovo jelo od povrća se priprema veoma lako i brzo. Moežete ga jesti kao glavno jelo ili kao prilog uz piletinu i ribu.
Postoji...
21. nov.
Karfiol sa jajima na grčki načinSkuvamo očišćeni karfiol iskidan na ružice u vreloj, posoljenoj vodi, izvadimo, ocedimo i začinimo solju i biberom.
Posebno umutimo jaja i pomešamo sa mrvljenim sirom, čubrom, biberom i solju.
Dodajemo karfiol, promešamo...
05. okt.
Pečene crvene paprike na grčki načinPravimo razrez na crvenim paprikama i očistimo ih.
U posudu izrendamo kačkavalj i sir, dodajemo mleko, naseckani paradajz, so i crni biber, mešamo i punimo paprike.
Premazujemo ih maslinovim uljem i pečemo u prethodno...
01. mart
Marmelada od mandarina na grčki načinZa pripremu ove marmelade preporučuje se upotreba organskih mandarina, jer se koristi i kora.
Očistite mandarine od peteljki, pazeći da ne pocepate kožicu. Dobro ih isperite i stavite u odgovarajuću posudu. Mandarine...
01. mart
Brancin na roštilju na grčki načinBrancine operemo i osušimo. Mariniramo sa solju, biberom i maslinovim uljem spolja i iznutra i ostavljamo minimum 30 minuta da odstoje.
Ugrevamo roštilj.
Stavljamo brancine da se peku sa obe strane po 8-10 minuta. Ako...
10. jun
Sarmice od loze na grčki načinGlavice luka se oljušte i skuvaju u posoljenoj vodi, dok ne omekšaju. Ocede se, ostavljaju se da se ohlade i iseku se na sitno.
Mladi luk se takođe seče na sitno i dinsta se. Dodajemo opran pirinač u mladi luk i promešamo...
05. jun
Janija sa bamjom na grčki način1. Očistite bamiju od drški i operite tekućom vodom.
2. Stavite na jaku vatru sa malo soli i čim provri stavite povrće na 3-4 minuta u nju, nakon toga izvadite i dobro ocedite.
3. Iseckajte luk sitno i propžite u maslinovom...
03. jun
Keftedakija - teleće ćuftice na grčki načinU posudu stavite mleveno meso.
Izrendajte tikvice na sitno rende. Posolite i ostavite 10 minuta.
U mleveno meso dodajte tikvice, odeđene od vode, jedno jaje, dve supene kašike prezle, iseckani luk i čenove belog luka...
19. dec.
Rebarca sa anisom na grčki načinRebra se iseku i ostavljaju se da odstoje 15 minuta u marinadi napravljenoj od vina, soja sosa, anisa, šećera, soli i pola ulja.
Preostalo ulje se zagreva i čim počne da se puši, stavljaju se rebarca.
Mešaju se i prelivaju...
22. sep.
Musaka na grčki način sa patlidžanomU malo ulja propržimo rendanu šargarepu, luk i beli luk, sitno iseckan. Dodajemo mleveno meso. Nakon što se proprži, dodajemo rendani paradajz.
Začinimo solju i biberom, ako želite možete dodati i druge začine koji vam...
11. avgust
Kolač od jabuke na grčki načinOčistite jabuke i isecite ih na kocke. Pomešajte ih sa orasima, suvim grožđem, šećerom i cimetom i promešajte ih dobro. Uključite rerni da se zagreje do 180 stepeni.
Pripremite pravougaonu posudu za pečenje, namažite je...
16. jul
Tikvice na grčki način iz rerneOperite i očistite tikvice od drške. Isecite na ivice debljine oko 1.5 cm. Osušite lepo. Sipajte brašno u kesu u nju stavite tikvice.
Zatvorite lepo kesu i protresite da se lepo zalepi brašno. Umutite dva jajeta u tanjiru...
19. jul
Magerica - jagnjeća supa na grčki načinU ugrejanom maslinovom ulju propržimo sitno iseckan luk. Dodajemo iznutrice i mirođiju. Mešamo nekoliko minuta i dodajem smesu u bujon od kuvanja.
Dodajemo pirinač i kuvamo 20-ak minuta. Dodajemo opanu i iskidanu zelenu...
11. januar
Janija sa bamijom na grčki načinBamiju operemo. Odsečemo dršku zajedno sa glavom bamije.
U posudu sipamo 1 supenu kašiku soli, 3 supene kašike sirćeta. Potopimo odsečemo mesto, zajedno sa glavicama bamje u smesu i nakon toga sipamo u šerpu (samo bamju...
10. dec.
Tikvice u tiganju na grčki načinTikvice isecite na trakice i stavite u posudu sa hladnom vodom.
U drugoj posudi pomešajte brašno, so i beli biber. Svaku trakicu od tikvica oceđenu iz vode, uvaljajte u brašno, posle na kratko ponovo potopite u posudu...
02. sep.
Pile sa krompirom na grčki načinU veliki pleh stavljamo krompir, isečen na 4 ili 2 dela, ako je manji.
Dodajemo 100-200 g maslinovog ulja, 2-3 čena belog luka, origano, so, biber, 100-200 ml vode i iscedimo 1 limun i 1/2 pomorandže.
Sve lepo promšamo...
21. avgust
Spanać sa mlevenom svinjetinom na grčki načinLuk i beli luk se sitno iseckaju. Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju. Dodajte luk i beli luk da promene boju, dodajte mleveno meso sa malo vode.
Mešajte drvenom kašikom dok mleveno meso ne postane mrvičasto....
23. januar
Plava riba na grčki način na roštiljuOčistite pažljivo plavu ribu. Pažljivo oštrim nožem napravite razrez po stomaku i očistite dobro. Glavu i pera ostavite i ne secite.
Operite pod tekućom vodom.
U stomak svake ribe stavite po dve-tri kriške limuna i...
02. jun
Pita sa mlevenim mesom na grčki načinLuk dobro operite, isecite sitno i disnstajte u tiganju sa malo vode i maslaca (ili ulja ako nemate maslac). Nakon što omekša luk, dodajte mleveno meso.
Pržite i neprestano mešajte drvenom varjačom da se meso izmrvi. Začinite...
31. mart
Baklava na grčki način sa aromatičnim nadevomU posudi umutite jaja sa šećerom. Dodajte brašno, prašak za pecivo, mlevene orahe, suvo grožđe, rendanu koru od pola limuna i cimet. Promešajte dobro celu smesu.
Namažite dno plega uljem i rasporedite dve kore za pitu....
06. okt.
Školjke na grčki način sa sosom skordalijaUzmite tiganj sa nelepljivim dnom i stavite ga na ringlu na srednji stepen. Stavite maslac i očišćene školjke u njega. Začinite solju. Kuvajte ih dok ne budu gotovoe, dok često mešate.
Počnite da spremate sos skordalija...
03. avgust
Zdrave tikvice na grčki način u rerniIsecite tikvice na pola, pri čemu svaku polovinu isečete po dužini na štapiće. Stavljate ih u duboku posudu, sipate malo ulja, beli luk u prahi, so, biber, alevu papriku i dobro ih zamesite.
Kada imam vremena, ostavljam...
13. jul
Punjene tikvice u rerni na grčki načinPunjeno povrće je veoma omiljeno letnje jelo.
Generalno, volimo puno punjenog povrća. Posebno papriku i paradajz, ali i tikvice. Malo me nerviraju jer tikvice, kako god da ih pravite, budu malo vodene dok se kuvaju u...
24. avgust