Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Ređana slana torta sa ribomReđana slana torta sa ribom
10. mart
Krompir, šargarepu i jaja skuvajte. Oljuštite krompir i jaja. Krompir izgnječite, posolite i dodajte biber, a šargarepu narendajte. Krenite sa sklapanjem slane torte. Prvo napravite koru od krompira, premažite je...
Skuša sa paradajz sosom i maslinama u rerniSkuša sa paradajz sosom i maslinama u rerni
29. dec.
Ribu dobrooperemo i isečemo na kotlete. Zapržimo beli luk u ulju na nekoliko sekundi, dodajemo masline i krastavčiće isečene na krugove, kao i paradajz pire. Začinjavamo po ukusu solju i biberom. Nakon minut-dva sklanjamo...
Iverak u rerni sa tikvicama i belim lukomIverak u rerni sa tikvicama i belim lukom
02. feb.
Iverak se očisti od iznutrica i opere se temeljno. Po leđima (tamno deo) se prave tri ne mnogo duboka razreza oštrim nožem. Ceo se maže maslinovim uljem, uključujući i u procepima i stomaku i soli se. Široka posuda...
Oslić na roštilju sa školjkamaOslić na roštilju sa školjkama
30. maj
1. Spremamo vatru i dok bude gotova (na ugrejanom žaru), pripremimo ribe. Sklanjamo 2-3 prsta deo od repa i sečemo ribu na dva dela, rastvaramo je i očistimo. Ne sklanjamo leđnu dugačku kost, ni glavu! 2. Mažemo maslinovim...
Ukusan grčki šnjurUkusan grčki šnjur
01. jul
Šnjur treba da bude sveže upecan - oči treba da budu bistre, škrge jarko crvena i riba treba da mirše na more. Kako kažu ribolovci Riba ima sedam cenjenh kvaliteta i sa svakim satom koji prođe, ona gubi po jedan od njih...
Šta sve možemo da zamrzavamo?Šta sve možemo da zamrzavamo?
15. januar
Zamrzivač daje mogućnost sve većem broju domaćinstava da namirnice zamrznu, umesto da provode sate u kuhinji ili pored šporeta, kako bi ih konzervirali u obliku mesa u teglama, kao đuveč, ljutenicu, ajvar, paprikaš...
Kako se čisti tolstolobik?Kako se čisti tolstolobik?
20. april
Tolstolobik je ukusna riba koja međutim iziskuje potrebnu pažnju. Pre nego što se pristupi kuvanju, tolstolobik treba da se očisti. Kako se čisti tolstolobik? Očisti se krljušt, iseku se peraja i rep, odseče se...
Kako se priprema losos pastrmka?Kako se priprema losos pastrmka?
24. okt.
Losos pastrmka je hibridna vrsta ribe, koja je zapravo prilagođeni oblik američke pastrmke. Spolja je losos pastrmka vrlo slična američkoj pastrmci, ali raste mnogo brže iteža je, pa čak može dostići tipičnu veličinu...
Koje su namirnice korisne kod gihta?Koje su namirnice korisne kod gihta?
05. mart
Pravilna ishrana kod gihta je jedan od najvažnijih uslova da se poboljša opšte stanje organizma. Kako se već zna, nemoguće je da se giht u potpunosti otkloni, ali pravilna ishrana može poboljšati stanje osobe koja ga...
Namirnice koje su izvori cisteinaNamirnice koje su izvori cisteina
08. mart
Aminokiseline igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Nije iznenađujuće zbog črga se aminokiseline nazivaju gradivnim elementima proteina. U ovom članku ćemo govoriti o jednoj takvoj aminokiselini koja se zove cistein...
Zdrava ishrana dece od 7 do 12 godinaZdrava ishrana dece od 7 do 12 godina
28. januar
U svakom uzrastu dete treba da bude pravilno hranjeno. Od toga zavisi kako će se u budućnosti razviti njegov organizam koji raste. Deci je potrebna hrana za rast i razvoj. Pravilna ishrana je dijeta koja obezbeđuje energiju...
Skuša - svojstva i zdravstvene koristiSkuša - svojstva i zdravstvene koristi
05. januar
Pored svog predivnog ukusa, skuša ima i mnogo korisnih svojstava za ljudski organizam. Na mestima gde ona živi i gde je love postoji na stotine načina njene pripreme u kombinaciji sa različitim proizvodima. Mali broj ljudi...
Osnovna pravila za raznovrsnu ishranuOsnovna pravila za raznovrsnu ishranu
01. dec.
Pridržavati se raznovrsne ishrane znači praviti balansiran unos hrane koja obezbeđuje raznovrsnost unesenih hranljivih materija. U njih ubrajamo i aminokiseline. One su sadržane u belancima, vitaminima i mineralima. Hrana...
Orada u rerni sa lukom i limunomOrada u rerni sa lukom i limunom
03. sep.
Operite ribu i stavite je u veliko parče aluminijumske folije. Stavite kolutove luka i limuna. Pospite solju, lovorovim listom, biberom, maslinovim uljem i belim vinom. Uvijte ribu u kesu, tako da ne ulazi vazduh unutra...
Ukusna marinirana skušaUkusna marinirana skuša
30. nov.
Očistite ribu i dobro je isperite. Sipajte vodu u veliku šerpu zajedno sa solju. Dobro je izmešajte kako bi se rastvorila. Isecite skušu na komade i stavite je u posudu na otprilike 2 sata. Nakon toga je operite...
Tolstolobik, pečen na roštiljuTolstolobik, pečen na roštilju
01. sep.
Očistite tolstolobika pažljivo tekućom vodom i secite na porcije. Nakon toga pripremite marinadu od navedenih sastojaka. Svako parče ribe lepo natrljajte sosom. Dobro je da se riba marinira u nekoj dubokoj posudi. Ona...
Unikatni brancin u rerniUnikatni brancin u rerni
04. mart
1
Očistite brancin i filtrirajte ga. Začinite solju i ostavite na otprilike 20 minuta kako bi riba upila so. Zagrejte rernu do 200°C. Dno tepsije za pečenje obložite papirom za pečenje. Zalijte maslinovim uljem...
Šaran u paradajz sosuŠaran u paradajz sosu
03. januar
Očistimo šarana dobro. Posolimo ga i stavljamo u odgovarajuću posudu za pečenje. Sipamo malo ulja, sipamo paradajz i oko šarana stavljamo luk, šargarepu i pečurke. Poređamo limun preko šarana, stavljamo malo ulja na paradajz...
Od kojih namirnica dobijamo gvožđe?Od kojih namirnica dobijamo gvožđe?
28. mart
Glavni izvori gvožđa u našem organizmu su crvena mesa, džigerica, zeleno povrće - kopriva, spanać, zelje i td., morski plodovi, riba i voće - pomorandža, grejpfrut, kivi i jagode. Napomena: šta god da jedete...
Napravi sam usoljenog lososaNapravi sam usoljenog lososa
12. okt.
Preporučuje se da riba bude sveža, ali ja sam magiju stvorila i od zamrznutog lososa, kupljenog na pijaci po 11 leva za jedan kilogram. Napomena: Zamrznuta riba se odmrzava samo u vodi, nikako na vazduhu! Zanimljivo...
Dimljena skuša sa pikantnim paradajz sosomDimljena skuša sa pikantnim paradajz sosom
03. april
Potrebno je da nabavimo svežu ili ohlađenu skušu. Riba treba da bude dosta hladna, na sobnoj temperaturi, da radimo lagano, pošto je njeno meso mnogo nežno. Uz pomoć oštrog noža isečemo stomak i očistimo unutrašnjosti....
Mršavaljenje i ishrana nakon hemoterapijeMršavaljenje i ishrana nakon hemoterapije
11. jul
Kada smo zdravi našem telu su potrebne razne hranljive materije, koje uzimamo različitom i zdravom ishranom svakog dana. Kod onkoloških bolesti i lečenja hemoterapijom i/ili zračenjem, organizam gubi više energije...
Namirnice bogate magnezijumomNamirnice bogate magnezijumom
24. nov.
Magnezijum je izuzetno važan element za održavanje dobrog zdravlja i zato je telu potrebno oko 400 miligrama magnezijuma dnevno. Magnezijum je na četvrtom mestu po sadržaju u telu. Prvenstveno se nalazi u zubima i kostima...
Kako se čišti krljušt šarana?Kako se čišti krljušt šarana?
10. april
Obično šaran ima velike i čvrste ljuspice krljušti i kod čišćenja nam može stvarati problem. Evo kako da se rešimo tih neprijatnih problema. Krljušt se može očistiti na nekoliko načina, a jedan od efikasnijih je taj...
Kako da prepoznamo da li je šaran svež?Kako da prepoznamo da li je šaran svež?
11. avgust
Kako se približava Nikoljdan domaćice počinju da razmenjuju iskustvo i recepte kako bi obradovale svoje bližnje najukusnijim šaranom. Međutim, da bi riba bila apetitna nije dovoljno samo da bude majstorski spremljena....