Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Da li mleko u kafi neutrališe kofein?Da li mleko u kafi neutrališe kofein?
18. nov.
Mleko se često koristi kao razređivač kafe. Takođe omekšava ukus kofeina i blago zasićuje. Ako želimo da izvučemo puna svojstva kofeina, bolje je piti čistu kafu – ali samo 1-2 dnevno. Osim što okrepljuje, kafa je i...
Kako se pripremaju komadići soje?Kako se pripremaju komadići soje?
18. nov.
Zalogaji od soje ili komadići od soje popularna su zamena za meso. Dostupni su u obliku sušenih kockica u maloprodajnim lancima. Ako se pravilno kuvaju, postaju veoma ukusni i korisni u raznim vegetarijanskim jelima ...
Kako se prži luk?Kako se prži luk?
17. nov.
Luk se prži lako i brzo. Prvo, morate ga iseći. To se radi pažljivo na dasci za sečenje, procenjujući sami prema potrebama recepta u kom obliku treba da isečete luk na komade - na kockice, rebarca itd. Zatim pr...
Kada se daje grašak bebama?Kada se daje grašak bebama?
17. nov.
Grašak je povrće bogato vitaminom A, vitaminom C, kalcijumom i gvožđem, kao i izvor proteina i ugljenih hidrata. Kandidat je da postane jedno od prvih povrća koje će vaša beba jesti nakon navršenih 6 meseci života. ...
Kako se ljušte smokve?Kako se ljušte smokve?
16. nov.
Smokve su voće koje se relativno lako ljušti. Najbolje je to učiniti kada su zrele i sveže. Nakon pažljivog pranja, postupakljuštenja smokava je sledeći: Voće se hvata na način koji vam odgovara. Drugom rukom od...
Kako se obrađuju i kuvaju špargle?Kako se obrađuju i kuvaju špargle?
16. nov.
Špargla je ukusno povrće koje postaje sve popularnije. Usput, savršeno zamenjuje meso. Odlično je vegetarijansko jelo. Špargla je višegodišnja biljka čiji etolirani izdanci imaju delikatnu teksturu i veoma dobar ...
Šta je Buket Garni i kako se koristi?Šta je Buket Garni i kako se koristi?
15. nov.
Ova vrsta buketa se ne pravi od cveća, kao što se obično prave buketi, već od biljaka. Koristi se u kulinarstvu. Činjenica da je njegov naziv komplikovan ne bi trebalo da vas navede na pomisao da je takođe komplikovan ...
Masline kod kolitisa i gastritisaMasline kod kolitisa i gastritisa
13. nov.
Masline su veoma vredan izvor vitamina A, B, C, D, E i omega-6 i omega-9 masnih kiselina. Takođe su veoma korisne za malu decu jer obezbeđuju rast njihovog koštanog sistema i prirodno ubrzavaju metabolizam. Maslin...
Kako da zamrznete tikvice u zamrzivaču za zimu?Kako da zamrznete tikvice u zamrzivaču za zimu?
13. nov.
Tikvice su odličan proizvod za kuvanje. Kao što znamo, možemo ih koristiti u posnom pirinču sa povrćem, klasičnoj musaki, svim vrstama đuveča, sosovima od povrća. Na sreću, sada ih možemo naći na tržištu u bilo...
Koliko vremena treba da bude potopljen smeđi pirinač pre kuvanja?Koliko vremena treba da bude potopljen smeđi pirinač pre kuvanja?
12. nov.
Smeđi pirinač postaje sve zdravija alternativa običnom belom pirinču. Bogatiji je vlaknima i mineralima. Odličan je izbor za ljude na dijeti i one koji žele da jedu zdravo. Ali ima i svoje mane - zahteva dužu pripremu ...
Koji čaj da pijemo uveče?Koji čaj da pijemo uveče?
12. nov.
Na pitanje koji čaj piti pre spavanja odgovor je - definitivno Roibos čaj! Roibos čaj ne sadrži kofein, što ga čini omiljenim za konzumaciju uveče i uopšte tokom dana. Izuzetno je koristan za trudnice, decu i one koji ...
Kako da očistite zagoreli kazan?Kako da očistite zagoreli kazan?
11. nov.
Niko ne voli da čisti zagorelo posuđe. Ali, nažalost, to se dešava prilično često tokom kuvanja. Ili negde izgubimo pažnju ili je vatra jaka i to se desi. Ali - smirite se! Imamo nekoliko lakih trikova koji će vrlo...
Kako da zamrznete peršun u zamrzivaču za zimu?Kako da zamrznete peršun u zamrzivaču za zimu?
11. nov.
Sveži peršun je jedna od najkorisnijih biljaka. Sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, što ga čini prirodnom apotekom. Peršun pročišćava krv, snižava šećer u krvi, poboljšava vid i jača imunite...
Šta pomaže plućima kod kašlja od pušenja?Šta pomaže plućima kod kašlja od pušenja?
27. sep.
Čarobni sirup od nebet šećera i piva može vam olakšati stanje ako patite od kašlja zbog pušenja cigareta. Čarobni sirup protiv kašlja kod pušača Proizvodi: 1/2 litra piva-iz staklene boce 100 g nebet šećer 100 g...
Šta sadrži kinoa?Šta sadrži kinoa?
25. sep.
Kinoa je kultuta koja podseća na pirinač i gaji se u svrhu sakupljanja i korišćenja njenog jestivog semena. Postala je sve rasprostranjeniji proizvod poslednjih godina i koristi kinoe nikome nisu tajna. Zanimljivo je...
Kakva je razlika između španskog Hamona i italijanskog ProšutaKakva je razlika između španskog Hamona i italijanskog Prošuta
25. sep.
Španski Hamon i italijanski Prošuto su delikatesi od mesa napravljeni od specijalno osušenih svinjskih butova. U Španiji sušena prednja svinjska noga ima drugo ime i nikada se ne meša sa Hamonom. Zove se Paleta. Na pr...
Jedan trik za sušenje paprika tokom jeseni u kućnim uslovima!Jedan trik za sušenje paprika tokom jeseni u kućnim uslovima!
31. avgust
Ako leti niste mogli da osušite crvene paprike za punjenje, možete to uraditi po hladnijem vremenu, a za to će vam trebati oko 30 dana. Proces sušenja paprike kod kuće sastoji se od dve faze, nije težak, potrebno je ...
Da li treba ljuštiti pečurke?Da li treba ljuštiti pečurke?
30. avgust
Pripremanje jela od pečuraka nije teško, jer generalno pečurkama nije potrebno mnogo kuvanja. Na primer, biće vam potrebno samo oko 40 minuta da pripremite svoj omiljeni sos za šnicle sa pečurkama, a za aromatične ...
Kako se čisti brokoli?Kako se čisti brokoli?
28. avgust
Brokoli spadaju grupu najkorisnijih vrsta povrća koje se vrlo brzo kuva, odlično se kombinuje sa drugom hranom i široko se koristi u dijetetskoj i zdravoj kuhinji. Međutim, pre nego što počnete da ga kuvate, morate...
Za šta se koristi pirinčana voda?Za šta se koristi pirinčana voda?
26. avgust
Neki veruju da je tajna prelepe kože i kose gejši otkrivena i da je to zasluga pirinčane vode. Ne znamo da li je to tačno, ali je neosporna činjenica da pirinčana voda ima niz korisnih i lekovitih svojstava koje možemo i...
Kako da trešnje u slatku ostanu cele?Kako da trešnje u slatku ostanu cele?
25. avgust
Slatko od trešanja je klasik koji je obavezno prisutan u kuhinji svake domaćice koja poštuje sebe. Može se konzumirati samostalno ili da se doda bilo kojoj vrsti deserta, sladoledima, palačinkama, kolačima, tor...
Saveti za pripremu marmelada za zimnicuSaveti za pripremu marmelada za zimnicu
24. avgust
Priprema zimnice kuvanjem je najsigurniji način čuvanja voća tokom dugih zimskih meseci. Marmelada predstavlja gusto kuvano meso voća i voćnog soka. Voćna mešavina se kuva od jedne vrste voća (šljive, kruške...
Saveti kako da mleveno meso ostane sočnijeSaveti kako da mleveno meso ostane sočnije
24. avgust
Svi volimo sočne ćuftice, bilo da su pržene, pečene ili su pripremljene kao ćuftice sa sosom. Kada se umesi mleveno meso, ćuftice se uvaljaju u brašno i ostavljaju da brašno upiju oko 30 minuta. To ih čini ukusni...
Koliko dugo se kuva petao?Koliko dugo se kuva petao?
23. avgust
To koliko dugo ćete kuvati petla zavisi od toga šta ćete koristiti kako biste skuvali petla i to koliko je on star. Ukoliko ste izabrali da skuvate meso u običnoj šerpi, to će vam oduzeti sat vremena, a možda 2 sata i...
Koliko dugo se kuva pasulj u ekspres loncu?Koliko dugo se kuva pasulj u ekspres loncu?
23. avgust
Svako od nas se seća situacije u kojoj je kuvao pasulj 4 sata i više. Dosadan posao i na kraju ipak je ostalo neko zrno kojie nije skuvano. U takvim slučajevima ekspres lonac će nam biti od velike koristi. Uprkos ...