Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Sos za svinjsko mesoRastopimo maslac u tiganju. Dodajemo brašno i pržimo dok ne dobijemo zlatnu boju. Stalno mešamo da ne zagori.
Lagano dodajemo buljon od mesa, so, biber po ukusu. Odvojimo žumance od belanca.
Žumance se pomeša sa senfom...
22. mart
Svinjsko meso sa prazilukomNasecite meso na zalogaje.
Stavite mast u tiganj i dodajte meso. Pržite dok ne bude gotovo, povremeno ga mešajući.
Za to vreme očistite i naseckajte praziluk na krupnije komade pa ga dodajte u gotovo meso.
Posolite...
14. mart
Svinjsko meso u đuvečariIsecite meso na parčiće, pospite ga peršunom, i sitno isečenim lukom, pospite biberom.
Dodajte sitno isečene paprike, senf, kim i promešajte sve dobro. Ostavite smesu da odstoji na hladnom 5-6 sati.
Rasporedite meso...
13. mart
Domaće suvo konjsko mesoIsecite meso na komade debljine 4 cm (mišiće secite uzdužno, očistite od tetiva i hrskavice).
U izduženu posudu sipajte sloj so debljine 2 cm. Preko poređajte komade mesa i posipajte solju, tako da prekrijete meso u potpunosti...
19. feb.
Jagnjeće meso iz rerneIscediti sok od limuna i pomorandže. Beli luk sitno naseckati na kolutiće.
Jagnje dobro posoliti. Na gornjoj strani jagnjeta napraviti rupe ili razreze nožem i unutra staviti kolutiće belog luka. Staviti ga u veliki pleh...
21. april
Domaće usoljeno svinjsko mesoMeso spremno za soljenje se iseče na kriške, debljine oko 2, 5 cm. Svaka od njih se prekriva solju i stavlja se u frižider tokom jednog dana. Nakon toga se pere od soli ledenom vodom i suši se.
Vraća se nazad u frižider...
20. jul
Marinada za mekano mesoOljuštite beli luk i gnječite ga dok ne postane kremast.
U njega dodajte maslinovo ulje i pivo. Dodajte med i čubar za aromu.
Meso isecite na komade i prelijte marinadom. Ostavite da se marinira najmanje 3 sata....
12. jul
Svinjsko meso sa povrćemSvinjetina se iseče na male komade. Paprika, šargarepa i luk se iseku na trakice. U tiganj se stavlja ulje da se ugreje.
Kad se ulje ugreje dodaje se svinjsko meso. Začini se začinom za roštilj.
Svinjetina se meša s...
25. jun
Domaće teleće suvo mesoMeso se dobro očisti od kožice. Iseče se na komade, debljine između 5-7 cm. Svako prače se dobro pokriva solju i ostavljamo na 24 sata na hladnom messtu, gde treba da se ocedi nepotrebna tečnost.
U te svrhe možete koristiti...
17. avgust
Marinada za teleće mesoSvi začini se promešaju dobro zajedno sa vinom i maslinovim uljem.
Dobija se dobra marinada, u kojoj je dobro da držite teletinu bar 10 sati.
Daje dobar ukus i krhki izgled....
16. jul
Odgovarajući prilog za pečeno mesoU zavisnosti od vrste pečenog mesa, uz njega idu različiti prilozi.
Za pečeno svinjsko meso je odgovarajući prilog od pečenog ili kuvanog krompira. Za svinjetinu je odgovarajući i dinastani kiseli kupus, kao i razne...
24. mart
Kako pravilno da kuvamo mesoDa bismo sačuvali vredne materije mesa, kao i da bismo ga spremili da bude ukusno i krhko, potrebno je da ispoštujemo neka pravila tokom njegovog kuvanja.
Nezavisno od toga koje meso ćete kuvati, prvo treba da ga operete...
09. jul
Kako se pravilno seče meso?Pravilno sečenje mesa je veoma važan momenat u kulinarstvu. Ako volite ukusne stekove, ražnjiće ili druge slične izazove od mesa, onda je potrebno da znate kako da pravilno sečete meso.
Na taj način se neće izgubiti...
18. jun
Koje meso se koliko pečePrethodna obrada mesa zahteva da se ono brzo opere pod mlazom vode, a komad mesa treba da bude ceo. Ako je meso isečeno, ono gubi sokove, a njegova hranljiva vrednost opada. U francuskoj kuhinji je pranje mesa zamenjeno...
26. jul
Kako da spremimo dijetetsko meso?Meso je igralo važnu ulogu u ishrani čovečanstva od pamtiveka, ali s njim ne treba preterivati. Poznato je da je dobro da se izbegava ovčije, svinjsko i goveđe meso, jel sadrže veću količinu holesterola, pa čak se...
25. mart
Odgovarajući prilog za meso divljačiSupruge lovaca su pravi fakiri u kuhinji koje znaju sve finoće prilikom pripreme ukusnog mesa od dviljači. Kod njih se izdaleka oseća apetitni miris raznog mesa od divljači, zato što za njih nema tajnu kod začinjavanja,...
30. dec.
Pileće belo meso na roštiljuNasecite pileće belo meso na tanke šnicle. Ubacite ih u posudu.
Dodajte soja sos i maslinovo ulje i ostavite ih nekoliko sati u frižideru.
Nauljite roštilj i premažite ga lukom. Stavite šnicle od pilećeg belog mesa...
08. dec.
Pileće belo meso u vinuIsecite pileće belo meso kako želite i stavite 10 minuta u vino.
U to stavite i začine po želji, ja sam stavila so, biber i origano.
Kada odstoji u marinadi, u vrući tiganj stavite maslac i belo meso, ali obavezno i...
10. mart
2
Pileće belo meso u slaniniIsecite prorez u obliku džepa u svako fileu belog mesa i unutra stavite komad dimljenog sira. Začinite solju i biberom po ukusu.
Umotajte svaki file u dve trake slanine, a ispod slanine ubacite listiće bosiljka.
Učvrstite...
23. feb.
Mleveno meso, praziluk i prosoRernu zagrejati na 200°C.
Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno nasečenu slaninu, dodati praziluk, kada malo svene, dodati beli luk da zamiriši, zatim meso i sve zajedno dinstati da meso promeni boju.
Umešati...
12. feb.
1
Sušeno meso od telećih srcaTeleća srca se očiste od žila i krvi. Iseku se na ivice 2-3 cm.
U odgovarajućoj posudi se prekriju solju. Sipa se voda da prekrije. Stoje 24 sata.
Sprema se smesa od dve porcije aleve paprike, jedne porcije ječma i...
12. jun
Pečeno svinjsko meso sa krompiromOperite i očistite svinjetinu od opni i žila. Naseckajte ga na filee debljine 4 cm. Začinite solju, biberom i potopite ga u belo vino. Marinirajte ga oko 2 sata.
Poređajte meso na dno vatrostalne staklene posude, koju...
18. okt.
Sos od malina za mesoSavšren sos koji će dopuniti ukuse vašeg omiljenog mesa.
U šerpi izgnječimo maline sa šećerom i prstohvatom soli i ostavljamo ih na 2-3 sata.
Maline kuvamo 5 minuta i procedimo ih kroz cediljku (po želji).
Naseckamo...
12. mart
Teleće meso sa alevom paprikomIspržite sitno isečen luk u masti dok ne požuti. Dodajte meso isečeno na kocke, ispržite.
Dodajte alevu papriku, sipajte bujon, posolite i izdinstajte. Pred kraj dinstanja dodajte pavlaku....
20. sep.
Tradicionalna marinada za pileće mesoPiletinu isecite na porcije i pomešajte sve ostale sastojke dok se ne dobije marinada.
Natopite u njoj piletinu 2 sata. Nakon toga stavite da se kuva zajedno sa marinadom.
Gotova piletina se servira zajedno sa proceđenim...
09. sep.