Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koren koprive - koristi i upotrebaKorisna svojstva koprive poznata su od pamtiveka.
Listovi ove jedinstvene biljke sadrže velike količine flavonoida, tanina, karotenoida, vitamina C, proteina i mikroelemenata. Činjenica je da se kopriva obično jede u...
01. sep.
Koristi od nektarina i breskviSlatka i ukusna nektarina je usko povezana sa breskvom. Kao i breskva, voće je opisano kao plod sa košticom koji pripada rodu Prunus, koji takođe uključuje šljive, crvenu džnariku, bademe itd. Ova vrsta voća je dragocena...
11. avgust
Koristi i štete od pirinčaPirinač je nezamenjivi deo azijske kuhinje, ali ništa manje nisu popularna ni specifična evropska jela napravljena od pirinča, poput španske paelje ili italijanskog rižota.
U stvari, pirinač se konzumira u celom...
03. avgust
Upotreba i primena jabukovog brašnaPo svojoj suštini jabukovo brašno predstavlja sitno mlevene osušene kriškice jabuke. Za pravljenje brašna su potrebne velike i zrele jabuke koje se iseku na tanke komade kako bi se osušili.
Kao što znamo, jabuke su voće...
26. jun
O zelenom čaju i prostatiNažalost, jedan od najčešćih uzroka smrti danas su onkološka oboljenja. Kod muškaraca rak prostate uzima sve više i više žrtava, zbog čega je toliko važno nadgledati zdravlje, kao i profilaktički posetiti lekara. Zanimljiva...
16. jun
Rotkvice - ukusne i veoma korisneOsim svog unikatnog ukusa tokom proleća, rotkvice nas oduševljavaju i izuzetnim mnoštvom koristi. U sebi rotkvice sadrže vitamine iz grupe B, kao i određenu količinu vitamina C, što ih pretvara u prirodno sredstvo protiv...
12. april
Lekovita svojstva i koristi kupusaBeli kupus je najpopularniji kod nas. Ovo ukusno hrskavo povrće međutim ima mnogo više korisnih rođaka - crveni kupus, brokoli, karfiol, kineski kupus, prokelj i dr. Danas ćemo vam ispričati sve o koristima kupusa....
03. april
Teflonsko posuđe - za i protivSkoro svi u kući kuvamo sa teflonskim posuđem. Ono je veoma hvaljeno, zato što ima sloj koji se ne lepi. Međutim, da li je teflonsko posuđe bezopasno za naše zdravlje, da li može da izdrži duže vreme ili nakon godinu, dve...
27. mart
Mariniranje bifteka i njegova pripremaMeso je potrebno izvaditi ranije kako bi se zagrejalo do sobne temperature. Računajte da bar sat vremena stoji van frižidera kako biste to postigli.
Prvi korak kod pripreme bifteka jeste odrediti pravu debljinu mesa. Ono...
29. januar
Koristi i upotrebe kore limunaLimun senalazi među najpopularnijim citrusnim voćem. Sećate se barem nekoliko njegovih upotreba, zar ne? Međutim, kada je pitanje njegove kore, često ne možete da predstavite gde drugde bi mogla da ulazi njegova upotreba...
19. nov.
Zeleni orasi - koristi i primenaZeleni orasi su jedna od omiljenih poslastica mnogih ljudi, budući da su tada dosta ukusniji od starih. Pored toga, nalaze široku primenu u narodnoj medicini, obzirom na to da imaju veoma korisna svojstva. Izuzetno su...
15. okt.
Blitva - koristi, svojstva i primenaBlitva je lisnato povrće, često sretano u mediteranskoj kuhinji. Posebno je popularna njegova primena u italijanskoj hrani, uključujući rižoto i picu. Švajcarska blitva je možda najpoznatija, ali se sreću njegove sorte...
13. okt.
Za i protiv biljnog mlekaZdrava ishrana nije prosto manifestacija savremene mode. To je filosofija, usmerena na čistoću tela i duha. Ima za cilj izbegavanje otrova, koji se nagomilavaju u sistemu organa za varenje kod čoveka zbog preterane količine...
03. okt.
Voće i povrće bogato kalijumomProizvodi koje konzumiramo važni su za naš organizam na različite načine. Svi oni sadrže različite materije koje su dragocene za naše telo.
Pogledaćemo u kojim proizvodima ima najviše kalijuma. Međutim, pre nego što se...
29. avgust
Vanila smiruje nerve i gladMnogo ljudi, prezežno žena su navikli sa tim da se stres može prevazići sa nečim slatkim i svaki put jedu nešto slatko kada treba da se smire.
Pošto je stres naš stalni saputnik, na taj način ne samo da možete da dobijete...
03. avgust
Poslastičarske boje i veštačke bojePrilikom pripremanja torti, keksića i kremova se koriste razne vrste boja i veštačkih boja koje nisu štetne. Postoji mnogo poslastičarskih boja koje se nalaze oko nas i imaju zasićene jarke boje.
Uprkos što nisu...
10. jul
Maldonska so - suština i prednostiKada preterujete sa konzumacijom soli vi nanosite ogromnu štetu svom organizmu. Ovo sigurno znate. Ali da li znate da je so istovremeno i izuzetno neophodna za ljudsko telo. Ona doprinosi njegovoj ravnoteži i bez nje u...
08. jul
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka.
Sir kotidž je odličan izvor proteina, i u isto vreme sadrži malo kalorija...
04. jun
Proizvodnja i čuvanje aleve paprikeAleva paprika - ovaj omiljeni i veoma korišćen začin, je jedna od zapaženih marki naše kuhinje. U tradicionalnoj kulinarskoj tradiciji, skoro pa ne postoji jelo u koje se ne dodaje aleva paprika.
Ona je toliko popularna...
09. maj
Čuvanje oraha i orašastih plodovaKada kupujete orašaste plodove, ne uspevate uvek da odjednom iskoristite celu količinu. Orašasti plodovi sadrže mnogo masti, koje se pri visokoj temperaturi i u dodiru sa vazduhom pretvaraju u veoma gorkak delikates....
08. feb.
Idealna temperatura zamrzivača i frižideraČuvanje namirnica je čitava nauka - šta sme na hladno, šta mora da da bude na tamnom, kako treba da bude složeno, na koju policu u frižideru itd. Ali da bismo imali dobre namirnice duže vreme, treba da se pridržavamo ovih...
05. januar
Crveni pasulj - koristi i štetePostoje različite vrste pasulja, ali bez obzira na sortu, pasulj je zdrava hrana jer je dragocen izvor biljnih proteina. Crveni pasulj ima najvredniji sastav od svih sorti. Iz tog razloga se koristi u dijetama, posebno...
07. mart
Listovi artičoke - koristi i primenaArtičoka je više poznata po svojoj kulinarskoj upotrebi i u receptima kuvara. Međutim, listovi ovog povrća imaju i druga korisna svojstva koja su našla svoju primenu u narodnoj medicini. Oni igraju ulogu kurativnog i preventivnog...
09. feb.
Astaksantin - funkcije, koristi i izvoriU današnje vreme jedva da postoji osoba aktivnog uzrasta koja nije bar nejasno upoznata sa antioksidansima, njihovim svojstvima i značajem za organizam. Ali da li ste znali da je jedan od njih skoro 10 puta efikasniji od...
23. januar
1
Listovi cvekle - koristi i primenaVećina ljudi jede samo koren cvekle, ne znajući da ni njeni listovi nisu ništa manje korisni. Najčešće se uvode u ishranu životinja na ispaši, ali ako imate određena znanja i prikladne recepte sa cveklom, moći ćete...
13. dec.