Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Koren koprive - koristi i upotrebaKoren koprive - koristi i upotreba
01. sep.
Korisna svojstva koprive poznata su od pamtiveka. Listovi ove jedinstvene biljke sadrže velike količine flavonoida, tanina, karotenoida, vitamina C, proteina i mikroelemenata. Činjenica je da se kopriva obično jede u...
Koristi od nektarina i breskviKoristi od nektarina i breskvi
11. avgust
Slatka i ukusna nektarina je usko povezana sa breskvom. Kao i breskva, voće je opisano kao plod sa košticom koji pripada rodu Prunus, koji takođe uključuje šljive, crvenu džnariku, bademe itd. Ova vrsta voća je dragocena...
Koristi i štete od pirinčaKoristi i štete od pirinča
03. avgust
Pirinač je nezamenjivi deo azijske kuhinje, ali ništa manje nisu popularna ni specifična evropska jela napravljena od pirinča, poput španske paelje ili italijanskog rižota. U stvari, pirinač se konzumira u celom...
Upotreba i primena jabukovog brašnaUpotreba i primena jabukovog brašna
26. jun
Po svojoj suštini jabukovo brašno predstavlja sitno mlevene osušene kriškice jabuke. Za pravljenje brašna su potrebne velike i zrele jabuke koje se iseku na tanke komade kako bi se osušili. Kao što znamo, jabuke su voće...
O zelenom čaju i prostatiO zelenom čaju i prostati
16. jun
Nažalost, jedan od najčešćih uzroka smrti danas su onkološka oboljenja. Kod muškaraca rak prostate uzima sve više i više žrtava, zbog čega je toliko važno nadgledati zdravlje, kao i profilaktički posetiti lekara. Zanimljiva...
Rotkvice - ukusne i veoma korisneRotkvice - ukusne i veoma korisne
12. april
Osim svog unikatnog ukusa tokom proleća, rotkvice nas oduševljavaju i izuzetnim mnoštvom koristi. U sebi rotkvice sadrže vitamine iz grupe B, kao i određenu količinu vitamina C, što ih pretvara u prirodno sredstvo protiv...
Lekovita svojstva i koristi kupusaLekovita svojstva i koristi kupusa
03. april
Beli kupus je najpopularniji kod nas. Ovo ukusno hrskavo povrće međutim ima mnogo više korisnih rođaka - crveni kupus, brokoli, karfiol, kineski kupus, prokelj i dr. Danas ćemo vam ispričati sve o koristima kupusa....
Teflonsko posuđe - za i protivTeflonsko posuđe - za i protiv
27. mart
Skoro svi u kući kuvamo sa teflonskim posuđem. Ono je veoma hvaljeno, zato što ima sloj koji se ne lepi. Međutim, da li je teflonsko posuđe bezopasno za naše zdravlje, da li može da izdrži duže vreme ili nakon godinu, dve...
Mariniranje bifteka i njegova pripremaMariniranje bifteka i njegova priprema
29. januar
Meso je potrebno izvaditi ranije kako bi se zagrejalo do sobne temperature. Računajte da bar sat vremena stoji van frižidera kako biste to postigli. Prvi korak kod pripreme bifteka jeste odrediti pravu debljinu mesa. Ono...
Koristi i upotrebe kore limunaKoristi i upotrebe kore limuna
19. nov.
Limun senalazi među najpopularnijim citrusnim voćem. Sećate se barem nekoliko njegovih upotreba, zar ne? Međutim, kada je pitanje njegove kore, često ne možete da predstavite gde drugde bi mogla da ulazi njegova upotreba...
Zeleni orasi - koristi i primenaZeleni orasi - koristi i primena
15. okt.
Zeleni orasi su jedna od omiljenih poslastica mnogih ljudi, budući da su tada dosta ukusniji od starih. Pored toga, nalaze široku primenu u narodnoj medicini, obzirom na to da imaju veoma korisna svojstva. Izuzetno su...
Blitva - koristi, svojstva i primenaBlitva - koristi, svojstva i primena
13. okt.
Blitva je lisnato povrće, često sretano u mediteranskoj kuhinji. Posebno je popularna njegova primena u italijanskoj hrani, uključujući rižoto i picu. Švajcarska blitva je možda najpoznatija, ali se sreću njegove sorte...
Za i protiv biljnog mlekaZa i protiv biljnog mleka
03. okt.
Zdrava ishrana nije prosto manifestacija savremene mode. To je filosofija, usmerena na čistoću tela i duha. Ima za cilj izbegavanje otrova, koji se nagomilavaju u sistemu organa za varenje kod čoveka zbog preterane količine...
Voće i povrće bogato kalijumomVoće i povrće bogato kalijumom
29. avgust
Proizvodi koje konzumiramo važni su za naš organizam na različite načine. Svi oni sadrže različite materije koje su dragocene za naše telo. Pogledaćemo u kojim proizvodima ima najviše kalijuma. Međutim, pre nego što se...
Vanila smiruje nerve i gladVanila smiruje nerve i glad
03. avgust
Mnogo ljudi, prezežno žena su navikli sa tim da se stres može prevazići sa nečim slatkim i svaki put jedu nešto slatko kada treba da se smire. Pošto je stres naš stalni saputnik, na taj način ne samo da možete da dobijete...
Poslastičarske boje i veštačke bojePoslastičarske boje i veštačke boje
10. jul
Prilikom pripremanja torti, keksića i kremova se koriste razne vrste boja i veštačkih boja koje nisu štetne. Postoji mnogo poslastičarskih boja koje se nalaze oko nas i imaju zasićene jarke boje. Uprkos što nisu...
Maldonska so - suština i prednostiMaldonska so - suština i prednosti
08. jul
Kada preterujete sa konzumacijom soli vi nanosite ogromnu štetu svom organizmu. Ovo sigurno znate. Ali da li znate da je so istovremeno i izuzetno neophodna za ljudsko telo. Ona doprinosi njegovoj ravnoteži i bez nje u...
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž sir - sastav i primena
04. jun
Kotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka. Sir kotidž je odličan izvor proteina, i u isto vreme sadrži malo kalorija...
Proizvodnja i čuvanje aleve paprikeProizvodnja i čuvanje aleve paprike
09. maj
Aleva paprika - ovaj omiljeni i veoma korišćen začin, je jedna od zapaženih marki naše kuhinje. U tradicionalnoj kulinarskoj tradiciji, skoro pa ne postoji jelo u koje se ne dodaje aleva paprika. Ona je toliko popularna...
Čuvanje oraha i orašastih plodovaČuvanje oraha i orašastih plodova
08. feb.
Kada kupujete orašaste plodove, ne uspevate uvek da odjednom iskoristite celu količinu. Orašasti plodovi sadrže mnogo masti, koje se pri visokoj temperaturi i u dodiru sa vazduhom pretvaraju u veoma gorkak delikates....
Idealna temperatura zamrzivača i frižideraIdealna temperatura zamrzivača i frižidera
05. januar
Čuvanje namirnica je čitava nauka - šta sme na hladno, šta mora da da bude na tamnom, kako treba da bude složeno, na koju policu u frižideru itd. Ali da bismo imali dobre namirnice duže vreme, treba da se pridržavamo ovih...
Crveni pasulj - koristi i šteteCrveni pasulj - koristi i štete
07. mart
Postoje različite vrste pasulja, ali bez obzira na sortu, pasulj je zdrava hrana jer je dragocen izvor biljnih proteina. Crveni pasulj ima najvredniji sastav od svih sorti. Iz tog razloga se koristi u dijetama, posebno...
Listovi artičoke - koristi i primenaListovi artičoke - koristi i primena
09. feb.
Artičoka je više poznata po svojoj kulinarskoj upotrebi i u receptima kuvara. Međutim, listovi ovog povrća imaju i druga korisna svojstva koja su našla svoju primenu u narodnoj medicini. Oni igraju ulogu kurativnog i preventivnog...
Astaksantin - funkcije, koristi i izvoriAstaksantin - funkcije, koristi i izvori
23. januar
1
U današnje vreme jedva da postoji osoba aktivnog uzrasta koja nije bar nejasno upoznata sa antioksidansima, njihovim svojstvima i značajem za organizam. Ali da li ste znali da je jedan od njih skoro 10 puta efikasniji od...
Listovi cvekle - koristi i primenaListovi cvekle - koristi i primena
13. dec.
Većina ljudi jede samo koren cvekle, ne znajući da ni njeni listovi nisu ništa manje korisni. Najčešće se uvode u ishranu životinja na ispaši, ali ako imate određena znanja i prikladne recepte sa cveklom, moći ćete...