Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Kako se pravi slatko vino?Kako se pravi slatko vino?
30. mart
Kvalitetna prirodna vina su skupa. U ogromnom asortimanu proizvoda od vina nije toliko lako da se odabere pravi napitak bez greške. Čak prosto vino, proizvedeno sopstvenim rukama, uvek je prirodan sastojak, čiji ukusi i...
Da li vino diže pritisak?Da li vino diže pritisak?
12. okt.
/undefined Problemi sa pritiskom su veoma česti i ljudi se pitaju da li mogu da uživaju u čaši vina, ako pate od povišenog pritiska. Vino je veoma koristan napitak, bogat antioksidantima i važnim materijama, ali se...
Kako se pravi drugo vino?Kako se pravi drugo vino?
20. jul
Postoji mnogo različitih recepata za pripremu takozvanog drugog vina. Ovo drugo vino se dobija nakon oceđivanja taloga nakon fermentacije. Dodajte vodu i šećer u komine koje su ostale u buretu. Da biste napravili...
Kako otvoriti vino bez vadičepa?Kako otvoriti vino bez vadičepa?
28. feb.
Ako imate vino kod kuće i imate hitan razlog za piće, ali iz nekog razloga nemate vadičep, to nije ozbiljan problem. U takvoj situaciji, samo treba da izaberete jednu od opcija u nastavku. Dokazani načini otvaranja...
Kako se pravi kupažno vino?Kako se pravi kupažno vino?
26. sep.
Od davnina različite sorte grožđa su se brale i pretvarale u vino zajedno bez razdvajanja. Vino Porto je jedno od retkih vina koje se još uvek pravi pomoću tehnologije kupaža. U poslednje vreme proizvođači vina...
Koliko traje fermentacija drugo vino?Koliko traje fermentacija drugo vino?
16. maj
Vino je klasičan napitak poznat od davnina. Najranija proizvodnja vina počinje u Kini, Gruziji, Jermeniji i Iranu. Kasnije se širi u Drevnu Grčku i Drevni Rim. Vino se visoko poštuje zbog svog mirisa i arome. Ono ima...
Šta je to mlado vino?Šta je to mlado vino?
23. avgust
Vino je, jednostavno rečeno, alkoholno piće koje se dobija nakon fermentacije različitih vrsta grožđa. Hemijski sastav zrna grozdova dozvoljava im da fermentišu čak i bez dodavanja šećera i vode, a upravo je ta tehnologija...
Kako da se izbistri vino?Kako da se izbistri vino?
11. sep.
Ne dešava se uvek da se prilikom spontanog bistrenja vina dobije željena bistrina i prozračnost. Tada je neophodno da se vino dodatno bistri. Za to se koristi želatin, belance i bentonit. Male količine vina se teško...
Koje vino ide uz teletinu?Koje vino ide uz teletinu?
02. feb.
Mnogo je reči ispisano i još mnogo njih će biti napisano u smislu pravilnog kombinovanja hrane i pića. Istina je da nema tačne nauke, koja će pomoći u izboru odgovarajućeg vina za teleće meso ili za sočni teleći stejk....
Koje vino odgovara uz pačetinu?Koje vino odgovara uz pačetinu?
16. dec.
Lako je sa ćufticama i pomfritom, jer je poznato da je njihova najbolja dopuna hladno pivo uz dobre prijatelje. Malo teže stoje stvari sa drugim jelima. Istina je da pravilno usklađivanje vina i hrane nije samo težak...
Da li je crveno vino korisno?Da li je crveno vino korisno?
20. dec.
Crveno vino sadrži veoma jake antioksidanse i mnogi ljudi kažu da je njegovo konzumiranje dobro za zdravlje. Ljudi vino piju vekovima i njegove prednosti su dobro poznate. Iz tog razloga, mnogi veruju da je ispijanje...
Koliko šećera se stavlja u vino?Koliko šećera se stavlja u vino?
18. okt.
Dobro domaće vino, nezavisno da li je reč o crnom ili belom vinu, pravi se od kvalitetnog grožđa sa visokim sadržajem šećera. Kako bi proces burne fermentacije započeo, a on dolazi nakon muljanja grožđa, šira koja se dobija...
Koje biljke se stavljaju u vino?Koje biljke se stavljaju u vino?
07. jun
Vino sa biljkama je vrsta vina koja se pravi od bilja, začina ili drugog materijala biljnog porekla. Može da se pravi od bilo koje vrste grožđa, ali se najčešće pravi od belog grožđa. Postoji mnogo različitih recepata...
Koje vino je pogodno za zečetinu?Koje vino je pogodno za zečetinu?
02. dec.
Zečetina je meko, aromatično belo meso koje se smatra dijetalnim. Slatko je, posno i zdravo zbog niskog sadržaja kalorija i masti. Za zečetinu su pogodna vina srednje gustine i sa ne previsokim procentom alkohola. To...
Kako se pravi vino od malina?Kako se pravi vino od malina?
10. maj
Verovatno znate da maline sazrevaju u junu i julu. Veoma su ukusne i veoma dobro mirišu. Pored svog ukusa maline imaju i mnoge koristi za naše zdravlje. A najbolji deo je što od njih možemo napraviti dobro vino od malina...
Kada da odvojimo vino od šire?Kada da odvojimo vino od šire?
05. jun
Kada ćete istočiti vino iz šire zavisi od toga da li nameravate da vino odmah pijete ili želite da ga ostavite da sazri nekoliko godina, pre nego što odlučite da uživate u njemu. Vina, koja su namenjena konzumaciji odmah...
Koliko šećera se stavlja u vino?Koliko šećera se stavlja u vino?
18. januar
Proizvodnja i priprema vina nikako nije lak posao. To će vam potvrditi ne samo iskusni vinari, koji svake godine prave vino i još uvek uče, već i novajlije, koji su rešili da ovaj posao probaju po prvi put. Međutim, nema...
Uz koje vino se jede jagnjetina?Uz koje vino se jede jagnjetina?
15. dec.
Po tradiciji, kod nas je jagnjeće meso najpoželjnije u proleće i početkom leta. Uvereno možemo da kažemo da prolećni praznici idu ruku pod ruku sa pečenom jagnjetinom ili jagnjetinom sa začinima. Nezavisno od toga...
Kakav desert ide uz crno vino?Kakav desert ide uz crno vino?
31. maj
Crno vino može da se kombinuje i sa nekim vrstama deserta. Jaka i bogata vina se najbolje slažu sa čokoladom i čokoladnim desertima, čija je osnova kakao. Takvi su čokoladni kiš, čokoladni kuglof i vlažni čokoladni...
Da li vino podiže ili spušta krvi pritisak?Da li vino podiže ili spušta krvi pritisak?
03. okt.
Ima mnogo mitova oko krvnog pritiska i vina i vreme je da raskrinkamo neke od njih. Mnogi su čuli da je vino, naričito crno vino, korisno za srce i krvne sudove, drugi smatraju da upotreba alkohola vodi do povećanja krvnog...
Finese prilikom posluživanja vinaFinese prilikom posluživanja vina
09. jul
Kada poslužujete vino svojim gostima, pridržavajte se nekih caka kako biste na njih ostavili utisak kao da imate znanje profesionalnog somalijera. Prilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura. Tako na primer...
Kratki vodič za pravljenje kuvanog vinaKratki vodič za pravljenje kuvanog vina
24. nov.
Slatke note šumskog voća, pikantni začini i lakoća pažljivo pripremljenog kuvanog vina! Često povezano sa onim veselim periodom godine kada se radujete eksperimentisanju sa dubljim začinima i notama uz vaše najpoželjnije...
PortoPorto
19. sep.
Porto predstavlja pojačano liker vino, karakteristično za Portugaliju. Piće je popularno još pod nazivom Portvajn. Ono se priprema u severoistočnim predelima zemlje i tačnije u dolini reke Duro. Odlikuje se zlatastom...
ErmitažErmitaž
02. mart
Ermitaž /Hermitage, Ermitage/ je naziv za visokokvalitetna francuska vina, koja se proizvode od vinovih loza, koje rastu u dolinama reke Rone. Ove loze rastu na nadmorskoj visini od 160 metara. Zemljište u ovoj oblasti...
Koja su to penušava vina?Koja su to penušava vina?
01. jun
Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida. To može da se desi i dodavanjem...