Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Dijetetska zelena salata sa avokadom i vinegretom od meda i senfaOpertemo tekućom vodom salate i mladi luk. Dobro ih osušimo.
Grejpfrut oljuštimo i oslobodimo segmente.
Avokado oljuštimo i isečemo na kriške. Posipamo sokom od limuna da ne pocrni dok ne serviramo salatu.
U odgovrajućem...
25. mart
Francuska seoska torta sa lešnicimaU šerpi pomešamo jaje i šećer, dodajemo mleko, med, sodu i na kraju maslac. Kuvamo uz neprestano mešanje dok ne dobije karemel.
Nakon toga skidamo sa vatre i odmah stavljamo brašno, radimo brzo da se testo ne stegne. Oblikujemo...
20. mart
Ukusna rebra sa medom i prilogom od krompiraIsečemo rebra na porcije. Prelivamo ih paradajz pireom, dodajemo med, začine, ulje i soja sos. Isečemo čenove belog luka na tanke krugove i dodajemo u njih gotovu marinadu za rebra.
Dobro je da ostavimo rebra na 24 sata...
19. mart
Domaće jabukovo sirćeSade su jabuke u izobilju, spremite jabukovo sirće. Tegla od tru litra se puni do tri četvrtine zapremine opranim i isečenim parčićima jabuka.
U posudi sa vodom se pomešaju šećer i med i sipa se u teglu. Sipa se prokuvana...
04. okt.
Uskršnja salata sa nežnim dresingomPrvo pripremamo dresing. Kuvamo jaje oko 4-5 minuta - treba da bude malo rovito. Kad se skuva, oljuštimo ga i stavljamo u blender. U jaje dodajemo med, sok od limuna i maslinovo ulje. Sve pasiramo. Na kraju dodajemo so i...
09. avgust
Vrganj u maslacu, medu i žumancetuOčistite pečurke, operite pod tekućom vodom, nemojte ih natapati. Isecite ih na ivice, a šunku na kocke.
Ako ste dolučili da garnirate sa pireom od cvekle, skuvajte 1/2 glavie i pretvorite je u pire sa malo maslinovog...
30. jul
Beli hleb sa suncokretovim semenkama1. Rastvorite med i kvasac u blago zagrejanoj vodi i promešajte. Ostavite da naraste 5 minuta.
2. Prosejte brašno, pomešajte sa solju i napravite udubljenje, u koje sipate narasli kvasac, malo ulja i suncokretove semenke...
13. feb.
Svinjska rebra sa medom i kečapom1. Natrljajte svinjska rebra začinima - biberom, ruzmarinom i majčinom dušicom. Možete da isečete na odvojena rebarca ili da ostavite lentu celu.
2. Zagrejte vodu na ringli i nečekajući tačku ključanja rastvorite med i...
29. maj
Čokoladni keksići sa ovsenim pahuljicama1. Ovsene pahuljice, dve vrste brašna, brapn šećer, sodu, kakao i prstohvat soli sipamo u blender. Sve kratko sameljemo na srednjoj brzini. Ovsene pahuljice ne treba da sameljemo na prah, nego na sitne komade. Sa ovom procedurom...
01. jun
Pirinčana torta sa jagodama i sirupom od ružaSkuvajte pirinač u vodi. Ocedite. Stavite 600 ml mleka zajedno sa šećerom na vatru. Umutite žumanca sa skrobom i preostalim mlekom. Dodajte pirinač u mleko sa šećerom i ostavite da vri 10 minuta.
Nakon toga, neprestano...
16. maj
Čokoladni kolač sa medom i orasimaZagrejte rernu do 250 stepeni- Napraskajte srednje veliki kalup za hleb nelepljivim sprejem.
Istopite zajedno maslac i čokoladu na slaboj vatri. Ako koristite ulje, istopite samo čokoladu, nakon toga skinite sa vatre i...
29. okt.
Pečeni čizkejk za sportisteOvaj čizkejk je i ukusan i zdrav, a i jednostavan je za pripremu.
Počinjemo sa korom. Ovsene pahuljice sameljite blenderom ili čoperom. Otopite maslac u mikrotalasnoj pećnici na najnižem stepenu. Dodajte ga ovsenim pahuljicama...
04. mart
Žuti kari sa piletinom u DelongijuOriginalan recept treba da bude ljuckast, ali u kući se ljuto ne jede i iz tog razloga sam malo promenila recept za piletinu sa karijem.
Propržila sam u Delongiju usoljene donje batake i izvadila sam ih.
U secka samstavila...
24. feb.
Glazirana svinjska rebarca i pečeni krompirU kaseroli pomešajte kečap od paradajza, viski, med, sos Vočester, balzamovo sirće i senf.
Ispresujte čenove belog luka u smesu, dodajte dimljenu alevu papriku, ljutu alevu papriku i so po ukusu.
Dobro izmešajte sve...
11. okt.
Kotlet od lososa sa sosom od meda i belog lukaLosos začinite biberom i solju i alevom paprikom po ukusu.
Rastopite maslac u tiganju na srednje jakom nivou. Lagano pržite sitno naseckani beli luk oko minut.
Zatim se dodaju med, voda i soja sos. Promešati i ostaviti...
22. dec.
Jednostavne domaće karamel bomboneŠećer i med sipajte u manju šerpu, koju stavite na šporet i mešajte dok se dobro ne istopi (najmanje 5 minuta). Ako želite svetlije bombone možete to da uradite samo sa belim šećerom, sa smeđim, one postaju veoma tamne....
02. jun
Kolačići sa đumbirom, medom i maslacemPrvo stavljamo suve sastojke u posebnu posudu i dobro izmešamo.
U drugu posudu stavljamo meki maslac i šećer, mešamo miskerom i dodajedmo jaje i med.
Nastavljamo da mutimo mikserom tako što dodajemo suvu smesu. Kada...
19. nov.
1
Gurabijice od đumbira za male koledareU posudi miksera prvo mutimo maslac koji je na sobnoj temperaturi i šećer dok ne pobeli. U smesu dodajemo javorov sirup (ili med) i jaje. Mutimo još 2-3 minute.
U drugoj posudi pomešamo suve sastojke - prosejano brašno...
07. feb.
Domaća medeno-čokoladna tortaZa koru u posudi umutite jaja sa šećerom, medom, solju i koricama pomorandže.
Dodajte sodu, ugašenu u malo sirćeta i prosejano brašno i skrob, prethodno pomešane.
Promešajte smesu i sipajte je u kalup za tortu, postavljenu...
12. jun
Medeni integralni kolači1. Sameljite u blenderu ovsene pahuljice ne pretvarajući ih u brašno, već ih jednostavno usitnite na male ljuspe, parčiće.
2. Pomešajte suve sastojke - integralno brašno, samlevene ovsene pahuljice, prstohvat soli i prašak...
15. jun
Palačinke sa ovsenim pahuljicama i kiselim mlekomU blender se stavlja banana zajedno sa ovsenim pahuljicama, preliva s malom količinom vruće vode kako bi omekle. Dodaje se kiselo mleko.
Sve se blenda dok se ne dobije homogena smesa, nakon čega se smesa sipa u posudu....
26. maj
Slatko-kisele ćuftice na pirinčuPripremite kuvani pirinač za prilog.
U posudu stavite mleveno meso, dodajte prezle i jaje, so i biber po ukusu. Umesite sve.
U tiganj sipajte maslinovo ulje, pravite ćuftice od mlevenog mesa i stavljajte ih u vrelo...
30. okt.
Desert od poširanih krušaka sa slatkom od ribizliU odgovarajuću kaserolu, u koju mogu da stanu kruške, sipamo crno vino (ja koristim aromatičnu vrstu Merlo). Dodajemo šećer, med i arome - cimer, rozetlu i karanfilić. Dodajemo isceđen sok i koru mandarine.
Smesu ugrevamo...
30. okt.
Medovik tortaJaja se umute žicom zajendo sa šećerom, dodaje se med i topao rastopljeni maslac. Lepo se promeša smesa i stavlja se na paru, neprestano se meša.
Kad se smesa ugreje, dodaje se so, soda i ponovo se neprestano meša, da...
24. sep.
Desert od bundeve Filadelfija1. Skuvajte bundevu u blago posoljenoj vodi, ocedite i pasirajte.
2. Zagrejte mleko sa šećerom na srednjoj vatri dok se ne istopi i stavite sir Filadelfija. Mešajte dok se ne rastvori i ne dobije se gust homogeni krem...
02. maj