Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Dijetetska zelena salata sa avokadom i vinegretom od meda i senfaDijetetska zelena salata sa avokadom i vinegretom od meda i senfa
25. mart
Opertemo tekućom vodom salate i mladi luk. Dobro ih osušimo. Grejpfrut oljuštimo i oslobodimo segmente. Avokado oljuštimo i isečemo na kriške. Posipamo sokom od limuna da ne pocrni dok ne serviramo salatu. U odgovrajućem...
Francuska seoska torta sa lešnicimaFrancuska seoska torta sa lešnicima
20. mart
U šerpi pomešamo jaje i šećer, dodajemo mleko, med, sodu i na kraju maslac. Kuvamo uz neprestano mešanje dok ne dobije karemel. Nakon toga skidamo sa vatre i odmah stavljamo brašno, radimo brzo da se testo ne stegne. Oblikujemo...
Ukusna rebra sa medom i prilogom od krompiraUkusna rebra sa medom i prilogom od krompira
19. mart
Isečemo rebra na porcije. Prelivamo ih paradajz pireom, dodajemo med, začine, ulje i soja sos. Isečemo čenove belog luka na tanke krugove i dodajemo u njih gotovu marinadu za rebra. Dobro je da ostavimo rebra na 24 sata...
Domaće jabukovo sirćeDomaće jabukovo sirće
04. okt.
Sade su jabuke u izobilju, spremite jabukovo sirće. Tegla od tru litra se puni do tri četvrtine zapremine opranim i isečenim parčićima jabuka. U posudi sa vodom se pomešaju šećer i med i sipa se u teglu. Sipa se prokuvana...
Uskršnja salata sa nežnim dresingomUskršnja salata sa nežnim dresingom
09. avgust
Prvo pripremamo dresing. Kuvamo jaje oko 4-5 minuta - treba da bude malo rovito. Kad se skuva, oljuštimo ga i stavljamo u blender. U jaje dodajemo med, sok od limuna i maslinovo ulje. Sve pasiramo. Na kraju dodajemo so i...
Vrganj u maslacu, medu i žumancetuVrganj u maslacu, medu i žumancetu
30. jul
Očistite pečurke, operite pod tekućom vodom, nemojte ih natapati. Isecite ih na ivice, a šunku na kocke. Ako ste dolučili da garnirate sa pireom od cvekle, skuvajte 1/2 glavie i pretvorite je u pire sa malo maslinovog...
Beli hleb sa suncokretovim semenkamaBeli hleb sa suncokretovim semenkama
13. feb.
1. Rastvorite med i kvasac u blago zagrejanoj vodi i promešajte. Ostavite da naraste 5 minuta. 2. Prosejte brašno, pomešajte sa solju i napravite udubljenje, u koje sipate narasli kvasac, malo ulja i suncokretove semenke...
Svinjska rebra sa medom i kečapomSvinjska rebra sa medom i kečapom
29. maj
1. Natrljajte svinjska rebra začinima - biberom, ruzmarinom i majčinom dušicom. Možete da isečete na odvojena rebarca ili da ostavite lentu celu. 2. Zagrejte vodu na ringli i nečekajući tačku ključanja rastvorite med i...
Čokoladni keksići sa ovsenim pahuljicamaČokoladni keksići sa ovsenim pahuljicama
01. jun
1. Ovsene pahuljice, dve vrste brašna, brapn šećer, sodu, kakao i prstohvat soli sipamo u blender. Sve kratko sameljemo na srednjoj brzini. Ovsene pahuljice ne treba da sameljemo na prah, nego na sitne komade. Sa ovom procedurom...
Pirinčana torta sa jagodama i sirupom od ružaPirinčana torta sa jagodama i sirupom od ruža
16. maj
Skuvajte pirinač u vodi. Ocedite. Stavite 600 ml mleka zajedno sa šećerom na vatru. Umutite žumanca sa skrobom i preostalim mlekom. Dodajte pirinač u mleko sa šećerom i ostavite da vri 10 minuta. Nakon toga, neprestano...
Čokoladni kolač sa medom i orasimaČokoladni kolač sa medom i orasima
29. okt.
Zagrejte rernu do 250 stepeni- Napraskajte srednje veliki kalup za hleb nelepljivim sprejem. Istopite zajedno maslac i čokoladu na slaboj vatri. Ako koristite ulje, istopite samo čokoladu, nakon toga skinite sa vatre i...
Pečeni čizkejk za sportistePečeni čizkejk za sportiste
04. mart
Ovaj čizkejk je i ukusan i zdrav, a i jednostavan je za pripremu. Počinjemo sa korom. Ovsene pahuljice sameljite blenderom ili čoperom. Otopite maslac u mikrotalasnoj pećnici na najnižem stepenu. Dodajte ga ovsenim pahuljicama...
Žuti kari sa piletinom u DelongijuŽuti kari sa piletinom u Delongiju
24. feb.
Originalan recept treba da bude ljuckast, ali u kući se ljuto ne jede i iz tog razloga sam malo promenila recept za piletinu sa karijem. Propržila sam u Delongiju usoljene donje batake i izvadila sam ih. U secka samstavila...
Glazirana svinjska rebarca i pečeni krompirGlazirana svinjska rebarca i pečeni krompir
11. okt.
U kaseroli pomešajte kečap od paradajza, viski, med, sos Vočester, balzamovo sirće i senf. Ispresujte čenove belog luka u smesu, dodajte dimljenu alevu papriku, ljutu alevu papriku i so po ukusu. Dobro izmešajte sve...
Kotlet od lososa sa sosom od meda i belog lukaKotlet od lososa sa sosom od meda i belog luka
22. dec.
Losos začinite biberom i solju i alevom paprikom po ukusu. Rastopite maslac u tiganju na srednje jakom nivou. Lagano pržite sitno naseckani beli luk oko minut. Zatim se dodaju med, voda i soja sos. Promešati i ostaviti...
Jednostavne domaće karamel bomboneJednostavne domaće karamel bombone
02. jun
Šećer i med sipajte u manju šerpu, koju stavite na šporet i mešajte dok se dobro ne istopi (najmanje 5 minuta). Ako želite svetlije bombone možete to da uradite samo sa belim šećerom, sa smeđim, one postaju veoma tamne....
Kolačići sa đumbirom, medom i maslacemKolačići sa đumbirom, medom i maslacem
19. nov.
1
Prvo stavljamo suve sastojke u posebnu posudu i dobro izmešamo. U drugu posudu stavljamo meki maslac i šećer, mešamo miskerom i dodajedmo jaje i med. Nastavljamo da mutimo mikserom tako što dodajemo suvu smesu. Kada...
Gurabijice od đumbira za male koledareGurabijice od đumbira za male koledare
07. feb.
U posudi miksera prvo mutimo maslac koji je na sobnoj temperaturi i šećer dok ne pobeli. U smesu dodajemo javorov sirup (ili med) i jaje. Mutimo još 2-3 minute. U drugoj posudi pomešamo suve sastojke - prosejano brašno...
Domaća medeno-čokoladna tortaDomaća medeno-čokoladna torta
12. jun
Za koru u posudi umutite jaja sa šećerom, medom, solju i koricama pomorandže. Dodajte sodu, ugašenu u malo sirćeta i prosejano brašno i skrob, prethodno pomešane. Promešajte smesu i sipajte je u kalup za tortu, postavljenu...
Medeni integralni kolačiMedeni integralni kolači
15. jun
1. Sameljite u blenderu ovsene pahuljice ne pretvarajući ih u brašno, već ih jednostavno usitnite na male ljuspe, parčiće. 2. Pomešajte suve sastojke - integralno brašno, samlevene ovsene pahuljice, prstohvat soli i prašak...
Palačinke sa ovsenim pahuljicama i kiselim mlekomPalačinke sa ovsenim pahuljicama i kiselim mlekom
26. maj
U blender se stavlja banana zajedno sa ovsenim pahuljicama, preliva s malom količinom vruće vode kako bi omekle. Dodaje se kiselo mleko. Sve se blenda dok se ne dobije homogena smesa, nakon čega se smesa sipa u posudu....
Slatko-kisele ćuftice na pirinčuSlatko-kisele ćuftice na pirinču
30. okt.
Pripremite kuvani pirinač za prilog. U posudu stavite mleveno meso, dodajte prezle i jaje, so i biber po ukusu. Umesite sve. U tiganj sipajte maslinovo ulje, pravite ćuftice od mlevenog mesa i stavljajte ih u vrelo...
Desert od poširanih krušaka sa slatkom od ribizliDesert od poširanih krušaka sa slatkom od ribizli
30. okt.
U odgovarajuću kaserolu, u koju mogu da stanu kruške, sipamo crno vino (ja koristim aromatičnu vrstu Merlo). Dodajemo šećer, med i arome - cimer, rozetlu i karanfilić. Dodajemo isceđen sok i koru mandarine. Smesu ugrevamo...
Medovik tortaMedovik torta
24. sep.
Jaja se umute žicom zajendo sa šećerom, dodaje se med i topao rastopljeni maslac. Lepo se promeša smesa i stavlja se na paru, neprestano se meša. Kad se smesa ugreje, dodaje se so, soda i ponovo se neprestano meša, da...
Desert od bundeve FiladelfijaDesert od bundeve Filadelfija
02. maj
1. Skuvajte bundevu u blago posoljenoj vodi, ocedite i pasirajte. 2. Zagrejte mleko sa šećerom na srednjoj vatri dok se ne istopi i stavite sir Filadelfija. Mešajte dok se ne rastvori i ne dobije se gust homogeni krem...