Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Pileće grudi u balsamiko redukcijiPileće grudi u balsamiko redukciji
14. nov.
Dobro je vam sastojci budu blizu, jer se dodaju jedan posle drugog, da se ne gubi vreme. Pileće meso očistite i osušite ubrusom. Peršun iseckajte i ostavite sa strane. Pileće grudi isecite na približno tri jednaka...
Integralne američke palačinkeIntegralne američke palačinke
23. maj
U posudi metalnom žicom za mućenje umutimo jaje i ovseno mleko, koje smo napravili od 2 supene kašike finih ovsenih pahuljica, namočenih u 1/2 šolje vode na 10 minuta i kada sameljemo tečnost od ovsenih pahuljica - koristimo...
Ruski Medovik po babinom receptuRuski Medovik po babinom receptu
03. maj
Skinite etiketu sa konzerve kondenzovanog mleka i stavite konzervu u posudu sa vodom. Ugrejte vodu i držite konzervu u vodi oko 2 i po sata na tihoj vatri. Veoma je važno da nivo vode ne spadne ispod nivoa konzerve, jer bi...
Bundeva sa karamelom i bogatim nadevomBundeva sa karamelom i bogatim nadevom
13. nov.
Operemo bundevu i isečemo poklopac. Očistimo od semenki, uvijamo u aluminijumsku foliju i stavimo je u odgovarajuću posudu (ja sam korsitila duboku šerpu, odgovarajću za pečenje u rerni). Po ivicama posipamo musli. Od...
Losos iz rerne sa pestom od bosiljkaLosos iz rerne sa pestom od bosiljka
14. okt.
Fileti lososa se operu i posole i u njih se utrlja so, biber i izgnječeni ili sitn iseckani čenovi belog luka (2 čena). U posudi se pomešaju soja sos, med, sok od lednog limuna i maslinovo ulje. Meša se dok se ne dobije...
Torta sa orasima bez šećera i mlekaTorta sa orasima bez šećera i mleka
01. april
Kora: U dubokoj posudi viljuškom umutite 4 jajeta. Na ringli - u šerpu sipajte 2/3 meda iz tegle. Kada med provri u njega dodajte 1 kašičicu sode bikarbone. Smesa nadođe, aktivira se i povećava svoj obim. U ovom momentu,...
Ulje gujine traveUlje gujine trave
12. avgust
Gujina trava (Silybum marianum) je obični bodljikavi korov, ali u isto vreme je i lekovita biljka sa unikatnim svojstvima. Ona je veom popularna među farmaceutskim kompanijama koje proizvode lekove za lečenje i regeneraciju...
ŠimširŠimšir
24. sep.
Šimšir /Buxus sempervirens/ predstavlja malo drvo ili gusto raširen žbun iz porodice Šimšira. Botaničko ime šimšisa - Buxus na grčkom znači "gust" i povezuje se sa gustinom listova, koji gusto porkivaju grane. Listovi...
Crna čokolada - šta treba da znamoCrna čokolada - šta treba da znamo
16. sep.
Čokolada - sama reč izaziva neverovatne asocijacije o vrsti hranljivog proizvoda koji deluje ne samo na recptore ukusa, nego i na svest. Kod jakog stresa posežemo ka štangli čokolade, koja nam donosi utehu. Beskrajno mnogo...
KajsijeKajsije
30. nov.
Kasije su sitni, zlatni, narandžasti plodovi, meke i baršunaste površine, ne previše sočni, ali svakako slatki. Kasije su jedno od najiščekivanijih letnjih voćki. Zlatno-narandžasta boja i baršunasta kožica čine kajsiju...
KurkumaKurkuma
14. mart
Kurkuma se tradicionalno naziva indijski šafran jer je njena duboka žuto-narandžasta boja slična onoj kod poštovanog šafrana. Korišćena je kao začin, lekovito bilje i boja za tekstil. Kurkuma se dobija iz korena biljke...
Lovorov listLovorov list
13. mart
Lovorov list je hiljadama godina priznat kao sveta biljka - idealan je začin za mnoge gozbe i sofisticirana jela, ali je poznat i po svojim lekovitim svojstvima. U kulinarstvu, lovorov list daje hrani specifičnu aromu i čini...
Kiselo drvoKiselo drvo
08. feb.
Kiselo drvo, pajasen ili brezorest /Ailanthus glandulosa/ je do 30 m visoko, listopadno, brzorastuće drvo, sa snažnim korenskim sistemom. Kora kiselog drveta je žućkasto siva, obično glatka. Krošnja je zaobljena, sa poluuzdignutim...
KorijanderKorijander
18. januar
Kao i drugi začini, korijander je dostupan tokom cele godine u prodavnicama, što nam daje izrazitu aromu koja podseća na koru citrusa i žalfiju. Plod biljke korijander sastoji se od dve semenke koje, kada se osuše,...
SirćeSirće
06. jul
Sirće je jedan od najdrevnijih začina, koje čovečanstvo poznaje. Dobro je poznata korist po zdravlje jabukovog sirćeta, proizvedenog od svežeg jabukovog, ili tradicionalnog sirća Balsamico. Sirće ima široku primenu u kuhinji...
KumkvatKumkvat
06. mart
Kumkvat je višegodišnje zimzeleno citrusno drvo ili žbun, koje može dostići do 150 cm visine. Naziv "kumkvat" na kineskom označava "zlatna pomorandža". Plod kumkvata u suštini liči na pomorandžu, ali što se tiče veličine...
Mini tartalete sa jabukama bez pečenjaMini tartalete sa jabukama bez pečenja
05. dec.
Neodoljivi kolači bez pečenja za vaš praznik ili čak za bilo koju priliku. Da biste pripremili ove ukusne mini tartalete, prvo narendajte šargarepu na krupno. Istopite i kokosovo ulje. Možete ga zameniti kravljim maslacem...
Kolač od đumbira sa sušenim voćemKolač od đumbira sa sušenim voćem
14. jul
Prirpeite lep crni čaj (100ml). Operite suvo voće (po izboru - suvo grožđe. urme, kajsije, šljive itd) isecite ih na male komade. Operite i oljuštite koren đumbira, isecite na sine kockice (nemojte rendati - ukusnije...
Aromatični kolači LebkuhenAromatični kolači Lebkuhen
06. januar
U šerpi na srednjoj vatri zagrejte med i šećer bez ključanja dok se šećer skoro ne istopi. Sklonite sa vatre i dodajte maslac. Mešajte dok se ne istopi. Pomešajte brašno, začine (muškatni oraščić, đumbir, cimet,...
Želirani voćni tartŽelirani voćni tart
08. jun
Kora od keksića: Stavljamo keks sa šećerom u blender i sitno ih izmrvimo. Raspoređujemo maslac i dodajemo ga u njih. Dobro izmešamo i sipamo dobijeno keks testo u tepsiju od 20 cm sa padajućim dnom. Dobro ga pritiskamo ka...
Lagan kolač sa vinom i čiz kremomLagan kolač sa vinom i čiz kremom
24. maj
Za ovaj lagani kolač svi sastojci treba da budu na sobnoj temepraturi. Maslac treba da bude mekan i zato ga izvadite iz frižidera bar sat vremena pre početka pravljenja kolača i isecite ga na komade. Tako će lakše omekšati...
Kari piletina sa crvenom paprikomKari piletina sa crvenom paprikom
07. dec.
Pripremite marinadu za pileće meso od 1 supene kašike sveže izrendanog đumbira, 3-4 čena belog luka, 1/2 kašičice ljute aleve paprike, kurkume, karija i 3 supene kašike kiselog mleka. Začinite sa malo soli i mešajte dok ne...
Guščija džigerica sa medom i mladim lukomGuščija džigerica sa medom i mladim lukom
06. mart
Ako ste kupili ceo blok gušćije džigerice, treba da je isečete na kriške debljine oko 1.5 cm. Treba da bude hladna, zato je tako tvrd i bilo bi lakše. Koristite oštar nož, prethodno malo ugrejan. Ako po poršini džigerice...
Mini keks torticeMini keks tortice
20. avgust
Rernu uključujemo na 180 stepeni. Kravlji maslac i šećer mutimo mikserom. Dodajemo med i promešamo dobro. Nakon toga stavljamo jaja jedno po jedno, nakon svakog mućenja mutimo dok ne dobijemo homogenu smesu. Dodajemo na...
Originalna italijanska fokača sa ruzmarinom i morskom soljuOriginalna italijanska fokača sa ruzmarinom i morskom solju
28. jun
Rerna - 200 stepeni Ravan pleh iz rerne 38/26 cm. U dubokoj činiji pomešajte vruću vodu, hladno mleko, tečni med po receptu, dodajte suvi kvasac, promešajte i ostavite da naraste. U činiju isipajte narasli kvasac, obe...