Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pileće grudi u balsamiko redukcijiDobro je vam sastojci budu blizu, jer se dodaju jedan posle drugog, da se ne gubi vreme.
Pileće meso očistite i osušite ubrusom.
Peršun iseckajte i ostavite sa strane.
Pileće grudi isecite na približno tri jednaka...
14. nov.
Integralne američke palačinkeU posudi metalnom žicom za mućenje umutimo jaje i ovseno mleko, koje smo napravili od 2 supene kašike finih ovsenih pahuljica, namočenih u 1/2 šolje vode na 10 minuta i kada sameljemo tečnost od ovsenih pahuljica - koristimo...
23. maj
Ruski Medovik po babinom receptuSkinite etiketu sa konzerve kondenzovanog mleka i stavite konzervu u posudu sa vodom. Ugrejte vodu i držite konzervu u vodi oko 2 i po sata na tihoj vatri. Veoma je važno da nivo vode ne spadne ispod nivoa konzerve, jer bi...
03. maj
Bundeva sa karamelom i bogatim nadevomOperemo bundevu i isečemo poklopac. Očistimo od semenki, uvijamo u aluminijumsku foliju i stavimo je u odgovarajuću posudu (ja sam korsitila duboku šerpu, odgovarajću za pečenje u rerni). Po ivicama posipamo musli.
Od...
13. nov.
Losos iz rerne sa pestom od bosiljkaFileti lososa se operu i posole i u njih se utrlja so, biber i izgnječeni ili sitn iseckani čenovi belog luka (2 čena).
U posudi se pomešaju soja sos, med, sok od lednog limuna i maslinovo ulje. Meša se dok se ne dobije...
14. okt.
Torta sa orasima bez šećera i mlekaKora: U dubokoj posudi viljuškom umutite 4 jajeta. Na ringli - u šerpu sipajte 2/3 meda iz tegle. Kada med provri u njega dodajte 1 kašičicu sode bikarbone. Smesa nadođe, aktivira se i povećava svoj obim. U ovom momentu,...
01. april
Ulje gujine traveGujina trava (Silybum marianum) je obični bodljikavi korov, ali u isto vreme je i lekovita biljka sa unikatnim svojstvima. Ona je veom popularna među farmaceutskim kompanijama koje proizvode lekove za lečenje i regeneraciju...
12. avgust
ŠimširŠimšir /Buxus sempervirens/ predstavlja malo drvo ili gusto raširen žbun iz porodice Šimšira. Botaničko ime šimšisa - Buxus na grčkom znači "gust" i povezuje se sa gustinom listova, koji gusto porkivaju grane.
Listovi...
24. sep.
Crna čokolada - šta treba da znamoČokolada - sama reč izaziva neverovatne asocijacije o vrsti hranljivog proizvoda koji deluje ne samo na recptore ukusa, nego i na svest. Kod jakog stresa posežemo ka štangli čokolade, koja nam donosi utehu. Beskrajno mnogo...
16. sep.
KajsijeKasije su sitni, zlatni, narandžasti plodovi, meke i baršunaste površine, ne previše sočni, ali svakako slatki. Kasije su jedno od najiščekivanijih letnjih voćki. Zlatno-narandžasta boja i baršunasta kožica čine kajsiju...
30. nov.
KurkumaKurkuma se tradicionalno naziva indijski šafran jer je njena duboka žuto-narandžasta boja slična onoj kod poštovanog šafrana. Korišćena je kao začin, lekovito bilje i boja za tekstil.
Kurkuma se dobija iz korena biljke...
14. mart
Lovorov listLovorov list je hiljadama godina priznat kao sveta biljka - idealan je začin za mnoge gozbe i sofisticirana jela, ali je poznat i po svojim lekovitim svojstvima. U kulinarstvu, lovorov list daje hrani specifičnu aromu i čini...
13. mart
Kiselo drvoKiselo drvo, pajasen ili brezorest /Ailanthus glandulosa/ je do 30 m visoko, listopadno, brzorastuće drvo, sa snažnim korenskim sistemom. Kora kiselog drveta je žućkasto siva, obično glatka. Krošnja je zaobljena, sa poluuzdignutim...
08. feb.
KorijanderKao i drugi začini, korijander je dostupan tokom cele godine u prodavnicama, što nam daje izrazitu aromu koja podseća na koru citrusa i žalfiju.
Plod biljke korijander sastoji se od dve semenke koje, kada se osuše,...
18. januar
SirćeSirće je jedan od najdrevnijih začina, koje čovečanstvo poznaje. Dobro je poznata korist po zdravlje jabukovog sirćeta, proizvedenog od svežeg jabukovog, ili tradicionalnog sirća Balsamico. Sirće ima široku primenu u kuhinji...
06. jul
KumkvatKumkvat je višegodišnje zimzeleno citrusno drvo ili žbun, koje može dostići do 150 cm visine. Naziv "kumkvat" na kineskom označava "zlatna pomorandža". Plod kumkvata u suštini liči na pomorandžu, ali što se tiče veličine...
06. mart
Mini tartalete sa jabukama bez pečenjaNeodoljivi kolači bez pečenja za vaš praznik ili čak za bilo koju priliku.
Da biste pripremili ove ukusne mini tartalete, prvo narendajte šargarepu na krupno.
Istopite i kokosovo ulje. Možete ga zameniti kravljim maslacem...
05. dec.
Kolač od đumbira sa sušenim voćemPrirpeite lep crni čaj (100ml).
Operite suvo voće (po izboru - suvo grožđe. urme, kajsije, šljive itd) isecite ih na male komade.
Operite i oljuštite koren đumbira, isecite na sine kockice (nemojte rendati - ukusnije...
14. jul
Aromatični kolači LebkuhenU šerpi na srednjoj vatri zagrejte med i šećer bez ključanja dok se šećer skoro ne istopi.
Sklonite sa vatre i dodajte maslac. Mešajte dok se ne istopi.
Pomešajte brašno, začine (muškatni oraščić, đumbir, cimet,...
06. januar
Želirani voćni tartKora od keksića:
Stavljamo keks sa šećerom u blender i sitno ih izmrvimo. Raspoređujemo maslac i dodajemo ga u njih. Dobro izmešamo i sipamo dobijeno keks testo u tepsiju od 20 cm sa padajućim dnom. Dobro ga pritiskamo ka...
08. jun
Lagan kolač sa vinom i čiz kremomZa ovaj lagani kolač svi sastojci treba da budu na sobnoj temepraturi. Maslac treba da bude mekan i zato ga izvadite iz frižidera bar sat vremena pre početka pravljenja kolača i isecite ga na komade. Tako će lakše omekšati...
24. maj
Kari piletina sa crvenom paprikomPripremite marinadu za pileće meso od 1 supene kašike sveže izrendanog đumbira, 3-4 čena belog luka, 1/2 kašičice ljute aleve paprike, kurkume, karija i 3 supene kašike kiselog mleka. Začinite sa malo soli i mešajte dok ne...
07. dec.
Guščija džigerica sa medom i mladim lukomAko ste kupili ceo blok gušćije džigerice, treba da je isečete na kriške debljine oko 1.5 cm. Treba da bude hladna, zato je tako tvrd i bilo bi lakše. Koristite oštar nož, prethodno malo ugrejan.
Ako po poršini džigerice...
06. mart
Mini keks torticeRernu uključujemo na 180 stepeni.
Kravlji maslac i šećer mutimo mikserom. Dodajemo med i promešamo dobro. Nakon toga stavljamo jaja jedno po jedno, nakon svakog mućenja mutimo dok ne dobijemo homogenu smesu. Dodajemo na...
20. avgust
Originalna italijanska fokača sa ruzmarinom i morskom soljuRerna - 200 stepeni
Ravan pleh iz rerne 38/26 cm.
U dubokoj činiji pomešajte vruću vodu, hladno mleko, tečni med po receptu, dodajte suvi kvasac, promešajte i ostavite da naraste. U činiju isipajte narasli kvasac, obe...
28. jun