Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Agar AgarAgar agar ili samo agar je želatinasta smesa - polisaharid, koji se dobija od nekoliko vrsta crvenih algi. Agar predstavlja mešavinu polisaharida, agaropektina i agaroze, koji se dobijaju od algi Gelidium, Gracilaria, Geranium...
03. januar
Čizkejk sa agar agaromOd pavlake odvojte 100 ml i rastvorite agar agar.
Stavite keksiće sa kravljim maslacem u kuhinjskog robota. Prebacite ih u presten za tortu sa padajućim dnom. Pritisnite i zagladite ravnomerno kašikom sa svih strana. Ostavite...
29. nov.
Panakota sa agar-agaromStavite u posudu pavlaku, sveže mleko (150 ml) i šećer.
Ostavite da provri na ringli.
U preostalom delu (svežeg mleka) rastvorite agar-agar.
Dodajte ga u posudu i kuvajte 1-2 minuta.
Sklonite sa ringle i rasporedite...
15. jun
Mizu Jokan - šta je to i kako se priprema?Mizu Jokan je tradicionalni japanski desert. Jokan je opšti pojam koji se odnosi na ovaj želeu sličan desert napravljen od crvenog pasulja, agara i šećera. Crveni adzuki pasulj je u obliku tsubuan (glatka pasta od crvenog...
03. maj
Voćni Parfe sa svežim mlekomStavite zamrznuto voće u kaserolu zajedno sa šećerom (1 supena kašika).
Sačekajte da provri, smanjite i ostavite da voda uzavri. Skinite sa ringle i procedite kroz cediljku.
Rastvorite agar agar u 100 ml svežeg mleka...
27. nov.
Vegan sir od pistaćaPotopiti pistaće u vodi sa prstohvatom soli preko noći (ili na sat vremena).
Polovinu vode u kojoj ste potopili pistaće odvojite.
Sad pistaćima (koji su ostali sa polovinom vode) dodati sve ostale sastojke (od polovine...
24. dec.
Jogurt Panakota sa Maća zelenim čajem i voćemKlasična panakota je bela. Ali sada čak u italiji prave panakotu sa različitim dodacima - voćem, čokoladom i dr.
Panakota sa voćem je desert koji počinje da vlada svojom lakoćom, prijatnom teksturom i delikatesnim ukusom...
07. nov.
Nežni čizkejk sa bundevom i čokoladomSameljite keks sa maslacem u multipraktiku.
Stavite ih ukalup za tortu sa dnom koje se skida. Zagladite kašikom i ostavite u frižideru.
Rastvorite agar-agar u malo pavlake.
U posudu stavite preostalu pavlaku, šećer...
28. dec.
Panakota sa mangomU posudu stavite pavlaku, šećer i 150 ml mleka. Ostavite na ringli da provri.
U preostalom mleku rastvorite agar-agar i dodajte u posudu.
Kuvajte 1-2 minuta. Sklonite sa ringle i rasporedite u odgovarajuće čaše....
30. maj
Najpopularnije morsko povrćeKada je reč o koristima od povrća, svi se sećaju dečije pesme o onome ko ne jede povrće. Možemo li reći isto za morsko povrće? Znamo li dovoljno o njemu?
Šta je morsko povrće
Pod ovim imenom podrazumevamo različite...
06. dec.
Vegan keto čokoladna panakotaBlendajte kokosovo mleko u vodi, eteričnom ulju i eritritolu dok se ne dobije homogena smesa.
Sipajte kokosov krem u kaserolu na ringlu i uključite na jaku temperaturu.
Kada se zagreje, dodajte kakao pastu i mešajte...
01. jul
Kako se pravi želatin?Želatin je protein koji se dobija kuvanjem kože, tetiva i kostiju životinja - obično od krava ili svinja.
Želatin ekstrahovan tokom ovog procesa nema ukus ni boju. Rastvara se u toploj vodi i kada se ohladi dobija teksturu...
03. mart
Sta da radimo, ako se želatin ne učvrsti?Želatin je prosta belančevina, koja se dobija hidrolizom kolagena od životinjskih kostiju i hrskavice prilikom kuvanja u vodi. Poslednjih godina kod na se pojabio i biljni želatin, čija je osnova agar-agar, smesa polisaharida...
04. maj
Najvažnije tehnike pri pripremanju kremovaŽeliranje kremova
Ova tehnika podrazumeva dodavanje želatina kremovima od različitih sastojaka. Postoje dve vrste želiranja:
- Hladno, kod kojeg se želatin posebno rastvara i otapa, lagano se prohladi (da se ne pretvori...
28. feb.
Torta sa musom od alveKeksiće sameljite u kuhinjskom robotu u mrve zajedno sa mekim kravljim maslacem.
Prebacite kalup sa padajućim dnom. Ravnomerno rasporedite i zagladite. Ostavite u frižideru.
Sveže mleko zagrejte na ringli i stavite...
23. feb.
Kako da napravimo žele?Žele je jedan od omiljenih deserata dece, koja ga obožavaju u svim njegovim oblicima - od ukusnih žele bombona, do istančanih deserata sa žele glazurom. Žele ima čak i omiljena torta od kolenice, kiselih krastavaca i...
23. januar
Želiran veganski desert sa borovnicama i lubenicomIzuzetno svež letnji desert bez životinjskih sastojaka, budući da ćemo žele od borovnice umesto sa želatinom spremite sa agar agarom, koji je potpuno na biljnoj osnovi.
Borovnice se samelju sa 75 g šećera. Procede se i...
01. okt.
Marmelada od kajsije sa notom vanile1. Očistite kajsije od koštica, operite, ocedite i isecite na parčiće. Pospite šećerom i ostavite da odstoje tako 3-4 sata. Koristim svetlu sortu kajsija, jer je nežnija, mekana i eterična. Avko vi više volite narandžaste...
14. feb.
Dijetetski sirovi čizkejk sa malinamaZa koru izmrvite keks i pomešajte sa kokosovim brašnom i mlevenim ovsenim pahuljicama ili mekinjama. Možete dodati i brašno od orašastih plodova kao što su bademi ili lešnici.
Stavite kokosov maslac, on ne treba da bude...
18. januar
Koja hrana leči dijabetesLjudi koji imaju dijabetes neprestano slušaju koju hranu ne bi trebalo da gledaju i koju ne mogu da konzumiraju. Međutim, postoji takva hrana i napici koji mogu da ublaže simptome, pa čak i da izleče bolest.
Realno...
20. dec.
Originalni francuski kolač sa ananasomOvaj voćni tart je raskošan i veoma lako se pravi. Možete da napravite kolač sa svežim ananasom tako što namažete površinu toplim slatkom od breskvi za one koji ne vole preliv od želea.
Uživajte u spremanju neodoljivo...
19. nov.
Ksantan gumaDa bismo nekim namirnicama dali pravu gustinu i stabilnost, najčešće koristimo želatin i pektin u našoj domaćoj kuhinji. Prehrambena industrija raspolaže sa mnogo većim bogatstvom ovakvih sastojaka, a kakvu ulogu imaju...
10. maj