Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Beli biber i kako da ga koristimoZačinite bešamel sos solju i belim biberom.
Šnicla sa belim biberom
Koristimo ga u marinadi za meso - soja sos, beli luk i beli biber....
28. jun
Ružičasti biberVrlo često se u mešavinu crnog, zelenog i belog bibera dodaje ružičasti biber, a takva kombinacija se može naći pod zajedničkim nazivom "šareni biber"....
21. dec.
Crni biberIzbor i čuvanje crnog bibera
- Poželjno je kupiti biber u zrnu, koji potom sami sameljete, jer se vrlo često u mleveni biber dodaju razne nečistoće....
28. nov.
Beli AmurNeophodni sastojci: file od belog amura, biber, maslinovo ulje, bosiljak i so.
Način pripreme: Namažite ribu maslinovim uljem i pospite je začinima. Promešajte dobro i ostavite da odstoji bar dva sata....
15. jun
Beli slezBeli slez /Althaea officinalis/, je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Slezova. Ima pravo stablo koje dostiže do 2 m visine. Listovi belog sleza su trouglasti, u obliku jajeta ili celi.
Cvetovi su krupni, mnogobrojni...
30. mart
Beli lukBeli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav.
Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
19. januar
Beli borBeli bor /Pinus sylvestris/ je zimzeleno četinarsko drvo iz porodice Rosaceae, visoko do 40 m. Kora u osnovi je tamno siva i jako ispucala. Mlade grane bora su zelenkaste. Listovi su igličasti, po dva u opnastim cvetnim ložama...
26. avgust
Francuski biber biftek (Šnicla Magnifique)Dve kašike zrna bibera se namrve na krupno kroz pamučnu krpu drvenim tučkom. Šnicle se obilno uvaljaju u biber, da se zalepi sa svih strana. Pritiska se rukom.
Masnoća se ugreje na umerenoj vatri....
03. sep.
Ćureća krilca sa biber sosomJaje razbiti i pomešati sa pavlakom, nasuti u mleko sa biberom mlevenim i biberom u zrnu.
Posuti sos preko krilaca.
Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 250 stepeni....
27. feb.
Beli frapePomešajte kafu, vodu i šećer u čašu za frape.
Umutite miskerom ili posebnim uređajem za frape, dok ne dobijete gustu penu.
Polako sipajte sveže mleko i dodajte kockice leda.
Poslužite sa slamkom....
30. jun
1
Beli kavijarSipamo kiselo mleko u veću posudu, stavljamo mlevene orahe, izgnječen beli luk, majonez, biber, so, sirće i ulje.
Izmrvimo suvi hleb i stavljamo 2 kašike prezli i promešamo kavijar.
Salata upija dosta hleba....
14. januar
Beli kolačPriprema kore
Jaja se mute zajedno sa šećerom, dok se ne udvostruči obim. Nakon toga se dodaje vanila, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Muti se lepo mikserom. Brašno se proseje i dodaje se postepeno u smesu od jaja. Muti...
10. okt.
Beli rusStavite nekoliko kocki leda u prethodno ohlađenu čašu i dodajte liker Kaluu ili drugi liker sa kafom.
Posebno promešajte votku i sveže mleko i polako prelijte preko likera - cilj je da koktel bude u dva sloja.
Pospite...
09. okt.
Beli mafiniPomešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, so, promešajte ih i prosejte ih zajedno.
Umutite belanca sa šećerom u vazdušast tvrd sneg (pri okretanju posude, nek se ne izliva smesa, već nek ostane unutra).
Istopite...
04. jun
1
Beli gaspačoDodajte beli luk, so, sirće, maslinovo ulje i hleb, koji možete izlomiti ili izmrviti da ne opterećuje blender....
15. avgust
Beli bahurDobro operemo belu džigericu i sečemo je na sitne kockice, ako želiteda bahur bude beo, treba da operete komade džigerice u nekoliko voda.
Iseckajte i šareno meso na tračice, praziluk sitno iseckajte.
Dodajte sve sastojke...
19. dec.
Beli polirani pirinačZrna belog poliranog pirinča imaju glatku površinu zbog načina proizvodnje. Odlikuje ih prozirna struktura i mogu biti tri vrste: dugozrni, srednjezrni ili okrugli pirinač.
U pogledu nutritivne vrednosti, ova žitarica...
10. avgust
Ukiseljeni beli lukPrelijte beli luk vrućom vodom i odmah ga isperite hladnom tekućom vodom.
Poređajte beli luk u teglice, a po želji možete dodati grančice mirođije....
12. avgust
Beli posni borščOnda dodajte čubar, biber i šarenu so, ako je potrebno, stavite fidu i ostavite još, dok fida ne bude gotova.
Na kraju dodajte iseckan peršun, promešajte i skinite sa vatre....
11. april
Crno - beli kolačUmutite jaja sa šećerom, tako da dobijete penastu smesu. Dodajte ulje, vodu, prosejano brašno sa praškom za pecivo. Smesu podelite u dve činije, pa u jednu dodajte kakao. Dobro promešajte i obe činije isipajte u dve posude...
17. feb.
Pečeni beli lukGlavica belog luka se podeli na čenove.
Ređaju se na ugrejanu ploču. Nekoliko puta se okreću sa svih strana.
Predjelo i prilog, najviše ide uz prženu ili pohovanu džigericu....
24. april
Posni beli kolačiU odgovarajućoj posudi se pomešaju ulje i voda i stavljaju na ringlu da se zagreju.
Dodaju se prašak za pecivo, vanila i brašno odjednom i meša se drvenom varjačom neprekidno dok se ne zgusne i testo se ne odvoji od zidova...
18. dec.
Klasični beli sosDodajte hladan bujon, so i biber po ukusu.
Kuvajte smesu na slaboj vatri dok se ne zgusne (neophodno je desetak minuta). Ovaj beli sos je osnovni sos, koji se koristi za mnoga jela....
25. nov.