Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Dimljena slaninaNakon toga možete dimiti slaninu da dobije prijatnu zlatnu boju. Dok je još topla, nakon dimljenja, utrljajte alevu papriku u nju. Gotova slanina se čuva na hladnom i provetrivom mestu....
04. mart
Kako da pripremite usoljenu, dimljenu ili kuvanu slaninu?Dimljena slanina
Priprema se od usoljene slanine. Slanina se nakon 20 dana soljena vadi, čisti se od soli i pere se hladnom vodom. Dimi se u trajanju od 8 do 10 dana, dok ne dobije zlatno-braon boju....
08. okt.
SlaninaPrvo slaninu treba dobro oprati i okačiti na vetrovitom mestu da se osuši. Samo dimljenje traje dok slanina ne dobije jaku žutu boju....
21. jul
Marinirana slanina u teglamaSlaninu isecite na trake širine 4-6 cm i dužine do visine tegle, ali ne više od 11 cm. Sipajte vodu i ostavite slaninu potopljenu 2-3 dana....
10. mart
Slanina u alevoj papriciJoš vruću slaninu izvadite štipaljkom i uvaljajte je u začine. Komadići slanine se ređaju u pleh jedan pored drugog i hlade.
Može se jesti nakon dva dana da slanina upije ukuse. Čuva se u zamrzivaču....
02. januar
Slanina za mezeNakon toga spustite slaninu u tečnost. Pritisnite je tanjirom i ostavite je 3-4 dana da se usoli.
Nakon toga dobro operite slaninu i osušite je. U odvojenoj posudi pomešajte začine....
04. sep.
Prženi kupus, slanina i krompirPred kraj dodati beli luk, nakon par minuta skloniti sa vatre i poslužiti posuto usitnjenom reš prženom slaninom....
25. feb.
Usoljena slanina sa paprikomOdozgo pokrivamo ponovo solju, tako da se prekrije sama slanina. Ređamo ponovo slaninu i so i tako dok se slanina ne potroši....
25. januar
Pečena slanina na roštiljuSo se ne dodaje, jer je slanina slana.
Garnira se sa kriškama paradajza i sitno iseckanim perima mladog belog luka....
12. januar
Pržena slanina sa jajimaSlaninu isecite na manje kockice. Propržite je sa malo ulja u tiganju dok ne dobije zlatnu boju, pa dodajte iseckan praziluk ili mladi luk, da se malo proprži, pa razbijte 1 po 1 jaje....
02. jul
Slanina sa alevom paprikomVažno je da slanina bude odvojena od masti, jer kad se iseče od praseta - sve je zajedno, a slanina je ispod kože, pa je jedan tanak sloj odvaja od masti....
15. mart
Domaća slanina sa kafomSlaninu isecite na veće komade dužine 20 cm. U odgovarajućoj dubljoj posudi isipajte polovinu morske soli, tako da dobro poravnate.
Komade slanine poređajte odozgo i dobro ih pritisnite....
08. april
Dimljena skušaOčistite glave i creva skuše. Razdvojite je malo i sa zadnje strane i dodajte morsku so unutra.
Stavite skušu u velike kese napunjene morskom solju i ostavite da odstoji 5-6 dana (ili više) u frižideru.
Skuša se zatim...
22. nov.
Slani kolačić SlaninaSlani kolač pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni na otprilike 35-40 minuta.
Jedite slani kolačić Slanina za jutarnju ili po podnevnu užinu....
15. dec.
Slana kuvana slaninaNa ovaj način slanina ne može dugo da izdrži i treba da se pojede za 10 dana....
16. dec.
Slanina u salamuri sa belim lukomSečemo slaninu na parčiće i poređamo u tegle. Red slanine 1-2 čena belog luka, nekoliko zrna bibera i list lovorovog lista i tako ređamo.
Prelivamo slaninu salamurom, a treba da je bar jedan prst iznad nje....
06. mart
Sjajna slanina u soku od kupusaUzmite odgovarajuću kutiji da u nju poređate slaninu.
Sipajte morsku so na dno, odozgo stavite parčiće slanine. Pospite ih opet solju, posle ponovo slaninu i tako do kraja. Završite solju....
22. sep.
Domaća slanina sa morskom soljuPosuda, gde ćete praviti slaninu, ne treba da bude mnogo veća od količine slanine.
Kada izaberete posudu slaninu isecite, po mogućstvu, koliko je i sama posuda.
Treba da se ređa dosta zbijeno....
01. avgust
Slanina sa pivom na žaruSlaninu isecite na šnicle iste veličine.
U duboku posudu ili šerpu sipajte začin, soja sos i pivo. Lepo promešajte i stavite slaninu, rukom mešajte da se dobro začini....
18. jul
Domaća slanina sa alevom paprikomOkrećemo slaninu sa kožom na dole, isečemo na trakice, ali ne do kraja kože, posipamo smesom svaki prorez, bez aleve paprike....
17. januar
Marinirana dimljena šniclaIsečemo dimljeni vrat na šnicle debljine 1.5 cm i natrljamo sa obe strane čenom belog luka.
Pomešamo balsamiko sa soja sosom i namažemo šnicle sa obe strane....
04. jul
Carska dimljena skušaOčiste se škrge i iznutrice skuše, a glavu sačuvajte. Očišćenou ribu operemo slanom vodom u proporciji 3 kašike soli na litar i po vode, dok se ne izdvoji njena krv. Stavljamo je u cediljku glavom na dole, da se ocedi oko...
11. dec.
Prženi prokelj i slanina sa palentomZa to vreme, na zagrejanom ulju u tiganju, propržiti slaninu da zastakli, dodati prokelj i kada počne da se karamelizuje posuti belim lukom, posoliti, pobiberiti i isključiti ringlu....
08. feb.
Slanina sa belim lukom i začinimaDodajemo slaninu i stavljamo neki teret. Slanina stoji tako bar pet dana.
Nakon toga izvadimo i operemo dobro. Ostavljamo da se ocedi od vode.
Za to vreme spremamo začine....
14. nov.