Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Feta SirFeta Sir
20. dec.
Feta /φέτα/ je beli sir, koji se tradicionalno proizvodi u Grčkoj. U suštini 75 procenta konzumiranih sireva u Grčkoj su tog tipa. Feta se može uporediti sa našim sirom u salamuri ili sa mekim sirom. Da bi se napravio feta...
SirSir
09. april
Sir je mlečni proizvod poznat čovečanstvu hiljadama godina. Na Balkanu se ovaj koncept i naziv povezuju sa belim slanim sirom, koji je jedinstven proizvod, ali postoje hiljade vrsta sireva širom sveta. Sir se u našim krajevima...
Magareći sir - najskuplji sir na svetuMagareći sir - najskuplji sir na svetu
10. mart
100 procentni prirodni sir od magarećeg mleka je najnoviji hit na tržištu, a ujedno i najskuplji. Ovaj inovativni proizvod je prvi put predstavljen pre nekoliko dana na sajmu u Zasavici. Magareći sir je proizvod jedne...
Sir MjunsterSir Mjunster
12. okt.
Mjunster (Munster, Munster-géromé) je francuski sir, koji se proizvodi od kravljeg mleka. Zajedno sa Kamemberom, Taleđiom, Stiltonom i Limburškim sirom spada u najsmrdljivije sireve na svetu. On je popularan još kao...
Sir BoforSir Bofor
08. okt.
Bofor (Beaufort) predstavlja vrstu polutvrdog sira koji se pravi od kravljeg mleka u francuskoj oblasti Savoja. Zajedno sa Kamemberom, Komteom, Mjunsterom i Brijem on je među najpopularnijim francuskim sirevima...
Sir NjušatelSir Njušatel
08. okt.
Njušatel predstavlja francuski sir koji se pravi od kravljeg mleka. Po svojoj mekoj strukturi može da se uporedi sa Kamemberom i Brijem. Proizvodi se u regiji Gornja Normandija gde se smatra za jedan od nastarijih...
Limburški SirLimburški Sir
05. okt.
Limburški sir (Limburger) predstavlja vrstu mekog sira koji se proizvodi od kravljeg mleka. Po tradiciji se sprema u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj. Poznat je po zasićenom ukusu i jakom mirisu. U suštini zajedno s Munsterom...
Komte sirKomte sir
05. okt.
Komte je francuski sir, koji se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka. Poznat je još pod imenom Grijer de Komte (Gruyère de Comté). Zajedno sa Kamemberom, Boforom i Minsterom ulazi u spisak najpopularnijih...
Zeleni SirZeleni Sir
28. sep.
Zeleni sir je vrsta buđavog sira, dobijenog po specijalnoj tehnologiji. Takvi sirevi se prave u Švajcarskoj i Engleskoj. U bugarskoj se sreće zeleni sir nazvan Crni Vit, koji se proizvodi u istoimenom tetevenskom selu....
Stilton SirStilton Sir
27. sep.
Stilton je engleski sir. On je najpoznatiji britanski plavi sir i jedini je engleski proizvod koji ima sopstvenu sertifikovanu marku. Stilton se na tržištu može naći u dve varijante - plavi sir /poznatija varijanta/...
Taleđio sirTaleđio sir
27. sep.
Taleđio /Taleggio/ je popularni italijanski sir, koji se pravi od punomasnog kravljeg mleka. Ono ima rozikastu ili narandžastu koru i meku unutrašnjost. Taleđio je toliko lagan sir, da se bukvalno topi u ustima. Razlog...
Ovčiji sirOvčiji sir
19. sep.
1
Ovčiji sir je beli proizvod u salamuri, koji se dobija od ovčijeg mleka, a i jedan je od tradicionalnih proizvoda na našim prostorima. On uspešno prolazi kroz mnoge fizičko - hemijske i biohemijske procese, zahvaljujući...
Krem SirKrem Sir
12. sep.
Krem sir je vrsta kremastog kravljeg sira. Ima meku teksturu, koja se veoma lako može namazati na krišku hleba ili da se koristi u spremanju raznih jela. Ima prijatan, mlečan i nimalo nametljiv ukus, kao i drugi proizvodi...
Buđavi SirBuđavi Sir
14. jul
Jedan od najukusnijih delikatesa na ovom svetu pojavo se zbog proždrljivosti ljudi ili pak sasvim slučajno. Obično kada se plesan sama pojavi na nekoj namirnici, u trenutku bude bačena, ali to nije u pitanju i kod buđavog...
Sitan SirSitan Sir
09. jul
Sitan sir (vurda) je jedna od hranljivih namirnica, koje čovek treba da konzumira redovno. Smatran za jednu od najstarijih namirnica, sitan sir je u stanju da da sve neophodno organizmu - do vitamina, preko proteina,...
Bri SirBri Sir
07. jul
Bri je francuski sir sa plemenitom plesni i spada u grupu mekanih sireva. Nazivan često "kralj sireva", Bri je verovatno najpopularniji francuski sir, poznat i voljen u selom svetu. Njegovo simpatično ime dolazi iz istorijske...
Kozji sirKozji sir
04. april
Za mnoge je kozji sir gurmansko iskustvo za čula, za druge - tradicionalni miris i ukus, lepo sećanje na baku i selo. Za druge je to proizvod kome nije mesto na njihovoj trpezi. Među ljubiteljima mlečnih proizvoda,...
Mimolet SirMimolet Sir
16. dec.
Mnoge sirevi imaju svoje legende, obogaćene divovima, kiklopima, borbama mačevima, mesecom i drugim bajkama. Za okrugli i veoma tvrdi francuski mimolet sir je vezana veoma zanimljiva legenda. Legenda kaže da je Napoleon...
Sir KabralesSir Kabrales
20. sep.
Plavi sir je pravi aristokrata među sirevima, a oni predstavljaju zaista veliku raznolikost. Oštar pikantan ukus je samo za prave poznavaoce. Plavi sir je uopšten naziv za slane proizvode koji sadrže posebnu vrstu...
Marinirani sirMarinirani sir
20. april
Isečemo sir na kockice prečnika 2 cm sa 2 cm. Koristimo tvrdi sir. Operemo 2 tegle od 300 g i 1 teglu od 260 g. Iskidamo svež bosiljak listić po lisitć. Iglice svežeg ruzmarina delimo na 1 celu grančicu. Za tri tegle...
Domaći sirDomaći sir
23. maj
1
Sveže ovčije mleko se procedi i zagreje oko 10 minuta do temperature od 70 stepeni, jer ne treba da provri. Nakon toga se ohladi do 33-34 stepeni. Dodaje se sirište, prethodno razređeno s prokuvanom i ohlađenom vodom u odnosu...
Kasapski sirKasapski sir
15. mart
Sir izmrvite viljuškom. Crveni luk sitno naseckajte i dodajte u sir. Pospite alevom paprikom i sipajte ulje. Dobro promešajte. Prijatno!...
Pohovani sirPohovani sir
02. april
Umutite jaja i dodajte postepeno kašiku brašna. Tvrdi kravlji sir isecite na parčiće debljina jedan i pola centimetra i dužine 5-6 centimetara. Svako parče potapajte u smesu za pohovanje, može i u malo prezli i spuštajte...
Kako sazreva sir?Kako sazreva sir?
17. jun
Proces sazrevanja sira je poslednja etapa njhove pripreme. Njemu prethodi sirenje, ceđenje i presovanje sireva, sečenje i soljenje. Prilikom njega se dobijaju najkomplikovanije promene u njegovim sastavnim delovima. Tokom...
Švajcarski sir ApencelerŠvajcarski sir Apenceler
08. jun
Švajcarski sir Apenceler je jedan od najstarijih poznatih i ukusnih sireva u Švajcarskoj. On svoj naziv dobija po oblasti Appenzell u Švajcarskoj, a pre nego što se pošalje po svetu, kako bismo mi uživali u njemu, proizvodi...