Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Najpopularnije iz grčke kuhinje/undefined Grčka kuhinja je mešavina mediteranske i balkanske kuhinje. Upravo u Grčkoj se pojavila prva kulinarska knjiga još pre 330 godina pre nove ere....
04. dec.
Najkorišćeniji začini u grčkoj kuhinjiAli ukus hrane u Grčkoj ne bi bio isti bez nekih tipičnih začina za grčku kuhinju.
Evo ih....
01. jun
Gurme kuhinjaGurme kuhinja je veoma popularna u celom svetu. Kod nas je ljubitelja ovakve kuhinje svakog dana sve više....
09. mart
Korzikanska kuhinjaJela lokalne korzikanske kuhinje u korzikanskoj kuhinji
Korzikanska kuhinja odražava dvojnost, karakterističnu za ostrvo....
17. avgust
Grčka kajganaNa zagrejanom maslinovom ulju propržiti luk, malo posoliti, dodati masline i paradajz i smanjiti temperaturu.
Umutiti jaja sa malo soli, jer su masline dovoljno slane, i preliti preko luka.
Kada su jaja do pola pržena...
10. feb.
Grčka baklavaToplu grčku baklavu prelivamo hladnim šećernim sirupom i nakon toga sečemo do dna nožem. Ostavljamo na sobnoj temepraturi, ne pokrivamo i ostavljamo da se potpuno ohladi....
17. januar
Grčka trahanaGrčku trahanu možete servirati sa kiselim mlekom, još halumija, a po želji možete ukrasiti kuvanim pilećim mesom.
Neka vam je slatko!...
08. avgust
Grčka musakaOljušten isitno iseckan luk se prži zajedno sa belim lukom dok ne omekša, nakon toga se dodaje mleveno meso. Smesa se proprži i meša se stalno, da se ne zalepe komadi mlevenog mesa. Dinsta se sa paradajzom, dodaju se začini...
22. avgust
Grčka tortaJaja i šećer se umute mikserom u dubokoj posudi. Umute se dok ne pobeli smesa. Nakon što smesa pobeli dodaju se vanila i ulje. Muti se ponovo mikserom. Nakon toga se dodaje i prirodni sok od pomorandže. Muti se ponovo dobro...
23. maj
Grčka pitaVeoma dobro umutite jaja sa 1 šoljom šećera. Dodajte pola mere ulja, brašno, prašak za pecivo i orahe. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
Kore podelite na dva dela. Prvi deo poređajte u namazan pleh, podelite ih...
20. mart
Grčka pileća čorbaZačinjavamo grčku čorbu.
Posipamo isečenim peršunom.
Ukusna i hranljiva grčka pileća čorba....
19. april
Ekonomična grčka musakaZalivamo povrće i pečemo ukusnu grčku musaku na 200°C dok ne postane zlatkasta.
Ekonomičnu grčku musaku posipamo svežim peršunom....
13. jul
Ukusna grčka musakaNaravno, možete koristiti samo krompir, ili samo patlidžane, ili samo tikvice, ali sa sve tri vrste povrća dobija se najukusnija grčka musaka....
05. avgust
Raskošna grčka baklavaNakon što izvadimo grčku baklavu prelivamo je hladnim sirupom i ostavljamo sa strane da upije sirup.
Raskošna grčka baklava, koju ćete pripremiti vašim gostima i ostaviti ih bez reči....
15. januar
Autentična grčka musakaPredlažem recept za autentičnu grčku musaku sa kremastim bešamelom, ali u laganijoj varijani, povrće se ne preiprema prethodno u tiganju, ne prži se....
24. jul
Grčka griz alvaUgrevamo ulje u šerpi i dodajemo griz, mešamo da ne zagori.
U drugoj posudi propremamo vodu i šećer da bismo mogli da sipamo u griz, koji smo zapržili da dobije braon boju.
Dodajemo cimet i nastavljamo da mešamo. Mešamo...
20. jul
Grčka pita TempelopitaProsejemo brašno, prašak za pecivo i crni biber. Istopimo maslac, pomešamo ga sa svežim i kiselim mlekom,
Kada se smesa ohladi dodajemo umućena jaja. Dobijenu smesu pažljivo dodajemo u brašno.
Izmešamo dok se ne dobije...
11. feb.
Grčka slatka pitaUmutimo jaja sa šećerom. Mleko stavljamo da provri i skidamo sa vatre. Dodajemo griz, prašak za pecivo, vanilu, izrendanu koru limuna i jaja umućena sa šećerom.
Promešam dok se ne dobije homogena smesa. Vraćamo ponovo...
15. okt.
Grčka salata TzatzikiNarendamo krastavac na krupno rende i ostavljamo da se ocedi. (Ako skupite sok, možete da ga iskoristite kao masku za lice, koža bude veoma mekana i sveža).
Isečemo na sitno beli luk, može i gnječen, dodajemo mirođiju,...
10. jun
Šarena grčka salataPatlidžan se iseče na krugove, posoli se i ostavlja se da iscuri gorki sok pola sata.
Iscedi se i isprži, ocedi se i ostavlja da se ohladi.
Dodaju se očišćene i isečene paprike, paradajz i na krugove isečen luk....
27. jun
Velika grčka baklavaOstavite grčku poslasticu da odstoji 1 noć pre nego što isečete na parčiće....
19. dec.
1