Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Limburški SirLimburški Sir
05. okt.
Istorija Limburškog sira Limburški sir je među mlečnim proizvodima koji imaju viševekovnu istoriju. Ovaj sir je poznat čovečanstvu još od srednjeg veka. Najpre su ga spremali monasi iz istorijskog vojvodstva Limburg....
Koristi od mladog siraKoristi od mladog sira
18. dec.
Sir je bogat kalcijumom, fosforom i cinkom, kao i mikro elementima koji pomažu u obnavljanju kiselosti u ustima. Kvaliteti prikupljeni u njemu pomažu u izgradnji koštanog tkiva. Uopšteno govoreći, kalcijum je element koji...
Kulinarska upotreba Kvark siraKulinarska upotreba Kvark sira
02. maj
Šta je kvark sir? Kvark je meki, sveži sir koji se može praviti od različitih vrsta mleka – od kozjeg, ovčjeg ili mešavine dve vrste mleka. Njegova tekstura se približava teksturi sira rikote. Tokom procesa proizvodnje...
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Razlika između običnog Brie sira i Cornish Brie siraRazlika između običnog Brie sira i Cornish Brie sira
08. mart
Bri sir (Brie) je vrsta mekog sira koja je široko popularna. Postoje različite vrste sa imenom Bri. Dve popularne vrste su običan Bri i Korniš Bri. Evo kratkog pregleda razlika između ova dva tipa Brie sira: Razlika...
Loptice od sira i topljenog siraLoptice od sira i topljenog sira
09. dec.
Maslac treba da bude razmekšan, a običan sir - narendan. Topljeni sir i sitan sir se pomešaju. Dodaje im se narendan sir i maslac. Od svih sastojaka se zamesi glatko meko testo. Testo se oblikuje u male loptice...
Salata od sitnog sira, sira i pečenih paprikaSalata od sitnog sira, sira i pečenih paprika
24. feb.
U posudi izmešajte sir i sitan sir. Ispecite, oljuštite i nasecite paprike na trakice. Dodajte ih u smesu od sira i sitnog sira. Beli luk i mirođiju sitno iseckajte i dodajte ih ostalim sastojcima. Posolite, dodajte...
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Kavijar od siraKavijar od sira
07. okt.
U posudu izrendamo sir sitno. Kuvamo jaja 10 minuta. Odvajamo žumanca i izrendamo ih u sir. Dodajemo ljutu alevu papriku i biber. Postepeno dodajemo i ulje, mešamo neprestano. Prilikom serviranja oblikujemo dobijeni...
Loptice od siraLoptice od sira
18. jun
U dubokoj posudi pomešamo sve sastojke i dobro promešamo. Oblikujemo loptice koje ne treba da budu mnogo velike. Poređamo ih u podmazanu posudu za pečenje. U svaku lopticu stavljamo malu grudvu maslaca. Stavljamo...
Pogača Tri siraPogača Tri sira
22. sep.
Sveže mleko zagrejte i razmutite kvasac, šećer i jednu kašiku brašna i ostavite da naraste. Prosejte brašno i so, napravite udubljenje u brašnu i sipajte jaje i kvasac. Mesite dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi...
Pohovani zalogaji siraPohovani zalogaji sira
02. sep.
Kačkavalj i sirevi se narendaju na rende. Dodajte umućena belanca u njih i promešajte. Dodajte sitno isečenu mirođiju i peršun, kao i biber po ukusu. Oformite loptice veličine oraha, koje se uvaljaju u kukuruzno brašno...
Taljatele četiri siraTaljatele četiri sira
27. mart
1. Luk sitno iseckajte i dinstajte 10 minuta na maslinovom ulju i maslacu. 2. Sipajte pavlaku, narendani sir, narendani kozji i plavi sir i parmezan u prahu. Mešajte dok se svi sirevi ne istope i ne sjedine. Začinite...
Pečurke Tri siraPečurke Tri sira
03. januar
Oljuštite pečurke i operite ih. Posolite ih. Na dno svake stavite komadić maslaca, 1 kašičicu krem sira, parče dimljenog sira i završite parčetom mocarele. Poređajte ih u pleh, dno pleha namažite maslacem. Pecite u...
Kiš 4 siraKiš 4 sira
09. mart
Ovo je jedan izuzetno aromatičan kiš, čiji je filveoma nežan i kremast. Hrskava kora za osnovu se priprema na standardni način pripreme testa od maslaca: Brašno, so, šećer i prašak za pecivo se pomešaju u posudi. Stavlja...
Kiš četiri siraKiš četiri sira
06. mart
Maslac istopimo i spremamo testo od nabrojanih sastojaka. Uvijamo ga u upakovanu foliju i ostavljamo u frižideru 2 sata. Stegnuto testo za kiš razvijamo i stavljamo u posudu za pečenje da obuhvati i zidove. Probodemo...
Palenta 4 siraPalenta 4 sira
17. nov.
U šerpu sipajte litar hladne vode. Dodajte 8 kašika kukuruznog i 1 kašiku pšeničnog brašna. Posolite i stavite na vatru. Započnite sa mešanjem i palenta će počesti postepeno da se zgušnjava. Kuvajte oko 30 minuta...
Kaša od siraKaša od sira
09. jun
Zapržite brašno uistopljenom maslacu. Kada postane zlatasto razredite sa svežim mlekom dok ne dobijete retku kašu. Kuvajte dok neprestano mešate. Namrvite sir i sipajte ga unutra. Posolite. Kuvajte kašu dok ne dobijete...
Špagete četiri siraŠpagete četiri sira
04. nov.
1
Skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju. Ocedite i stavite sa strane. Zagrejte tiganj sa 2-3 kašike maslinovog ulja i zapržite luk, isečen na sitno. Dodajte slaninu i zapržite nekoliko minuta. Sipajte pavlaku i...
Pohovani komadići siraPohovani komadići sira
31. maj
Sir isecite na komadiće i stavite ga u zamrzivač. Koristite stariji i tvrđi kravlji sir. U činiju prosejte brašno. Napravite udubljenje, pa dodajte jaja i malo ulja i polako mešajte brašno. Mešajte i postepeno dodajte...
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...