Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Pile Marsala (Originalni recept iz Marsale)Pile Marsala (Originalni recept iz Marsale)
28. avgust
U tiganj se sipaju pečurke i odmah se preliju vinom Marsala. Ostavljaju se da se izdinstaju oko 4-5 minuta. 4. Pileće grudi se vraćaju u tiganj i okreću se neprestano u masnoći - oko 15 minuta....
Vino MarsalaVino Marsala
16. feb.
Istorija marsala vina Marsala je vino, koje je tradicionalo za ostrvo Sicilija (Italija). U suštini, ovo vino je najpopularniji lokalni eliksir. Njegovo poreklo se dovodi u vezu sa dalekim 18. vekom....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Teleći medaljoni sa Marsala vinomTeleći medaljoni sa Marsala vinom
21. sep.
1. Pečurke se natope u vodi oko 30 minuta. 2. Pomešaju se brašno, origano i beli biber i malo soli u najlon kesi. U nju se stavljaju teleći medaljoni i rastresu se dok se dobro ne prekriju brašnjavom smesom. Vade se i...
Šnicle u Marsala vinu i klekiŠnicle u Marsala vinu i kleki
09. avgust
Toplom vodom prelijte suve pečurke u posudi i ostavite ih potopljene. Namažite šnicle sa 1 supenom kašikom sirćeta i začinite solju i biberom. Stavite beli luk i plodove kleke u šerpu sa vodom, ostavite da vri, kuvajte...
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Pileće grudi sa špagetama i marsalomPileće grudi sa špagetama i marsalom
02. dec.
Dodaje se vino marsala, sok od limuna, beli luk u prahu i još oko 75 g maslaca. Dodaju se pileće grudi i ostavljaju na tihoj vatri da se krčkaju na rigli dok se sos ne zgusne. Dodaje se peršun....
Svinjski ribić sa pečurkama i MarsalomSvinjski ribić sa pečurkama i Marsalom
06. okt.
Osetavljamo da se krčka nekoliko minuta i dodajemo vino marsalu. Poklapamo i ostavljamo da se krčka na tihoj vatri dok potpuno ne omekša. Mešamo periodično....
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Pita od maslaca sa kruškama i marsalomPita od maslaca sa kruškama i marsalom
28. januar
Pita od maslaca sa kruškama i marsalom je jedinstvena!...
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)
10. avgust
Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno. Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
Koja su desertna vina?Koja su desertna vina?
27. okt.
Naravno, možda najpoznatije desertno vino dolazi iz Italije i zove se Marsala. Marsala je drevni grad na obali današnje Sicilije. Kao i druga desertna vina, Marsala takođe ima visok sadržaj alkohola - oko 17-20%....
Kako da pripremimo Zabajone - anđeoski desert italijanaKako da pripremimo Zabajone - anđeoski desert italijana
17. dec.
Dodajte Marsalu ili neki drugi sastojak koji ste izabrali za ukus deserta. Nastavite da mešate još dva minuta i sklonite sa šporeta. Krem ćete dobiti veoma brzo....
Tiramisu prema originalnom receptuTiramisu prema originalnom receptu
07. feb.
Dodajete šećer i marsalu, izmešate i ostavljate sa strane....
Priprema klasičnog tiramisua korak po korakPriprema klasičnog tiramisua korak po korak
15. mart
Tiramisu se priprema sa piškotama, jakim espresom, maskarponeom i desertnim vinom za kuvanje Marsala. Ovo su zlatni sastojci za klasični tiramisu....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Istorija ukusa umami Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
Popularni holandski sireviPopularni holandski sirevi
08. jul
Istorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku. Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu....
Tet de Muan - švajcarski sirTet de Muan - švajcarski sir
06. okt.
Istorija mnogih vrsta sira je zanimljiva i intrigantna, ne samo njihovi kvaliteti ukusa....
Kako napraviti štrudlu - vodič za početnikeKako napraviti štrudlu - vodič za početnike
03. januar
Međutim, hajde da vam ispričamo prvo malo istorije o štrudli. Istorija štrudle Većina stručnjaka tvrdi da je su desert sličan štrudli pripremali Mavri....