Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

BlagvaBlagva
23. okt.
Istorija blagve Blagva spada u pečurke koje imaju dugu istoriju. Ova vrsta pečurke je poznata čovečastvu još od prvog veka....
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Blagva sa maslačkom i jajimaBlagva sa maslačkom i jajima
06. maj
2
Blagve isečemo na i dodamo luku. Dinstamo desetak minuta, uz povremeno mešanje, a za to vreme peremo maslačak i seckamo grubo. Dodamo i listove maslačka i ostavimo još pet minuta da se dinsta....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Blaga baklavaBlaga baklava
21. okt.
Ostavite je 3-4 sata da upije sirup, nakon toga je blaga baklava spremna za konzumaciju....
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Domaći blagi renDomaći blagi ren
26. dec.
Koren rena otresti od zemlje (ren se ne pere) i ljuštilicom za krompir oljuštiti ili oštrim nožem skinuti što tanji sloj. Ren narendati na strani renda predviđenoj za to (okrugli ispupčeni otvori). Pomešati mleko i...
Tradicionalna blaga ljutenicaTradicionalna blaga ljutenica
26. sep.
Nastavljamo da mešamo blagu i neopisivo mirisnu ljutenicu dok se ne dostigne željena gustina. Čim se lepo maže na krišku, a njen ukus nas zadovoljava, naša blaga ljutenica je već gotova....
Pogača Blaga vestPogača Blaga vest
06. avgust
Kvasac izmrvimo u mlaku vodu sa 1 supenom kašikom šećera i promešamo kašikom, ostavljamo da nadođe. U posudi se umute jaja sa šećerom na penu, jedno žumance se odvaja za premazivanje. Sipa se u sredinu brašna, dodaje se vanila...
Fusili sa blagvom i tikvicomFusili sa blagvom i tikvicom
16. jul
Blagve iseći na komade. Tikvice iseći na veće komade. Luk iseći na male kockice. Na maslinovom ulju prodinstati luk i dodati blagve da se dinstaju. Dinstati 20 minuta....
Blago pikantne burek paprikeBlago pikantne burek paprike
24. mart
Beli luk isečemo i izgnječimo gnječilicom za beli luk. Dimljeno meso isečemo na sitne kockice. U posudu stavljamo sitan sir, beli luk, senf i dimljeno meso. Promešamo dobro sastojke da se ravnomerno rasporede. Dobijenom...
Pita gužvara - blago slatkaPita gužvara - blago slatka
01. maj
Pripremite smesu za pitu sipajući u odgovarajuću posudu jaja, kiselo mleko (pomešano sa sodom, da se aktivira), ulje, šećer i izmrvljen sir. U posudu za pečenje prečnika oko 28 cm (da nije namašćena) nagužvajte jednu po...
Blago pikantna pečena paprikaBlago pikantna pečena paprika
20. feb.
Papriku oprati i iseći drške. Peći ih na ringli sa obe strane, uz okretanje. U teglu staviti sirće, šećer, so, ulje i ređati još vruću papriku, pa ih pritiskati. Između njih stavljati biber i peršun. Zatvoriti...
Blago ljute čorbadžijske paprikeBlago ljute čorbadžijske paprike
15. feb.
Da bi bile ljute, stavila sam crvene paprike između zelenih, koje dodaju aromu i daju blagu ljutinu ostalim....
Pačija čorba sa blagom citrusnom aromomPačija čorba sa blagom citrusnom aromom
01. maj
1. Prelijte pačije meso hladnom vodom, tri kašike maslinovog ulja i malo soli i stavite na umerenu vatru. Nakon 30 minuta kuvanja dodajte oljušten i prepolovljen luk, paškanat, šargarepe, belu repu, kupus i celer. Stavite...
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Jednostavna blaga pogača sa medomJednostavna blaga pogača sa medom
12. nov.
Mažemo blagu pogaču žumancem i posipamo susamom. Tako taste 30-40 minuta i pečemo. Dok je još topla mažemo jednostavnu blagu pogaču smesom od meda i maslaca....
Blago pikantna svinjetina sa pečurkamaBlago pikantna svinjetina sa pečurkama
11. april
Svinjsko meso naseći na krupnije komade. Pečurke naseći na kriške, a luk normalno za kuvanje. U tiganj staviti meso i luk da se uprže, naliti malo vode, staviti poklopac i ostaviti da omekšaju. Začiniti čubarom i začinom...
Blago pikantan sendvič sa arapskom pogačomBlago pikantan sendvič sa arapskom pogačom
22. okt.
Blago pikantan sendvič sa arapskom pogačom je spreman da uživate u njemu....
Blaga riba sa pestom od paradajzaBlaga riba sa pestom od paradajza
05. okt.
Servirajte blagu ribu sa pestom od paradajza, posutu svežim peršunom i parčićima limuna....