Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
BlagvaIstorija blagve
Blagva spada u pečurke koje imaju dugu istoriju. Ova vrsta pečurke je poznata čovečastvu još od prvog veka....
23. okt.
Istorija picePica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana.
Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
31. januar
Istorija marcipanaKao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske).
Marcipan ima različite namene....
11. jun
Istorija šporetaŠporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
10. april
Kratka istorija musakeOvo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
12. maj
Prava istorija piceKakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane?
Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
28. sep.
Blagva sa maslačkom i jajimaBlagve isečemo na i dodamo luku.
Dinstamo desetak minuta, uz povremeno mešanje, a za to vreme peremo maslačak i seckamo grubo. Dodamo i listove maslačka i ostavimo još pet minuta da se dinsta....
06. maj
2
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokvePreplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
04. april
Blaga baklavaOstavite je 3-4 sata da upije sirup, nakon toga je blaga baklava spremna za konzumaciju....
21. okt.
Istorija čokolade koju su napisali AsteciKada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
25. okt.
Domaći blagi renKoren rena otresti od zemlje (ren se ne pere) i ljuštilicom za krompir oljuštiti ili oštrim nožem skinuti što tanji sloj.
Ren narendati na strani renda predviđenoj za to (okrugli ispupčeni otvori).
Pomešati mleko i...
26. dec.
Tradicionalna blaga ljutenicaNastavljamo da mešamo blagu i neopisivo mirisnu ljutenicu dok se ne dostigne željena gustina.
Čim se lepo maže na krišku, a njen ukus nas zadovoljava, naša blaga ljutenica je već gotova....
26. sep.
Pogača Blaga vestKvasac izmrvimo u mlaku vodu sa 1 supenom kašikom šećera i promešamo kašikom, ostavljamo da nadođe. U posudi se umute jaja sa šećerom na penu, jedno žumance se odvaja za premazivanje. Sipa se u sredinu brašna, dodaje se vanila...
06. avgust
Fusili sa blagvom i tikvicomBlagve iseći na komade. Tikvice iseći na veće komade. Luk iseći na male kockice.
Na maslinovom ulju prodinstati luk i dodati blagve da se dinstaju. Dinstati 20 minuta....
16. jul
Blago pikantne burek paprikeBeli luk isečemo i izgnječimo gnječilicom za beli luk. Dimljeno meso isečemo na sitne kockice. U posudu stavljamo sitan sir, beli luk, senf i dimljeno meso.
Promešamo dobro sastojke da se ravnomerno rasporede. Dobijenom...
24. mart
Pita gužvara - blago slatkaPripremite smesu za pitu sipajući u odgovarajuću posudu jaja, kiselo mleko (pomešano sa sodom, da se aktivira), ulje, šećer i izmrvljen sir.
U posudu za pečenje prečnika oko 28 cm (da nije namašćena) nagužvajte jednu po...
01. maj
Blago pikantna pečena paprikaPapriku oprati i iseći drške.
Peći ih na ringli sa obe strane, uz okretanje.
U teglu staviti sirće, šećer, so, ulje i ređati još vruću papriku, pa ih pritiskati.
Između njih stavljati biber i peršun.
Zatvoriti...
20. feb.
Blago ljute čorbadžijske paprikeDa bi bile ljute, stavila sam crvene paprike između zelenih, koje dodaju aromu i daju blagu ljutinu ostalim....
15. feb.
Pačija čorba sa blagom citrusnom aromom1. Prelijte pačije meso hladnom vodom, tri kašike maslinovog ulja i malo soli i stavite na umerenu vatru. Nakon 30 minuta kuvanja dodajte oljušten i prepolovljen luk, paškanat, šargarepe, belu repu, kupus i celer. Stavite...
01. maj
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeSama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
04. nov.
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasIstorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
04. feb.
Jednostavna blaga pogača sa medomMažemo blagu pogaču žumancem i posipamo susamom. Tako taste 30-40 minuta i pečemo.
Dok je još topla mažemo jednostavnu blagu pogaču smesom od meda i maslaca....
12. nov.
Blago pikantna svinjetina sa pečurkamaSvinjsko meso naseći na krupnije komade. Pečurke naseći na kriške, a luk normalno za kuvanje.
U tiganj staviti meso i luk da se uprže, naliti malo vode, staviti poklopac i ostaviti da omekšaju. Začiniti čubarom i začinom...
11. april
Blago pikantan sendvič sa arapskom pogačomBlago pikantan sendvič sa arapskom pogačom je spreman da uživate u njemu....
22. okt.
Blaga riba sa pestom od paradajzaServirajte blagu ribu sa pestom od paradajza, posutu svežim peršunom i parčićima limuna....
05. okt.