Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

JasminJasmin
29. avgust
Istorija jasmina/h3 Jasmin najverovatnije dolazi iz Persije ili Indije. Danas se on gaji u Maroju, Egiptu, Francuskoj, Alžiru i Kini....
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Aromatični jasmin pirinač sa svinjetinomAromatični jasmin pirinač sa svinjetinom
11. nov.
Aromatični jasmin pirinač sa svinjetinom je gotov....
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Ćuftice od karija sa jasmin pirinčemĆuftice od karija sa jasmin pirinčem
26. maj
Začinite mleveno meso i od njega oblikujte male ćufte. Uvaljajte ih u brašno i isptžize u ugrejanom ulju. Izvadite ih na tanjir. U istom tiganju dodajte ulje, i izdinstajte luk i beli luk. U njih dodajte paradajz, ljutu...
Jasminov PirinačJasminov Pirinač
26. sep.
Kambodžanski jasminov pirinač je beo (izbljen i poliran) i braon pirinač. Jasminov pirinač se gaji i u Laosu i Vijetnamu, ali nije toliko rasprostranjen koliko tajlandski jasminov pirinač....
Za šta je koristan jasmin?Za šta je koristan jasmin?
28. feb.
Aroma jasmina umiruje nervni sistem samo ako ga pomirišete. Dokazano je da masaža tela sa uljem od jasmina vam može pomoći da se izborite sa depresijom. Jasmin sadrži antioksidanse i pomaže u borbi sa ćelijama raka....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Šta predstavlja jasminov pirinačŠta predstavlja jasminov pirinač
25. sep.
Jasminov pirinač odlično ide uz ananas ili sos od škampa, takođe i sa povrćem i ribom. Jasminov pirinač ne treba da se meša sa senfom ili medom, zato što oni ubijaju njegov miris....
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Kako se kuva jasmin pirinač?Kako se kuva jasmin pirinač?
23. sep.
Tokom kuvanja, jasmin pirinač se ne lepi i ostaje veoma lagan i prozračan. Jasmin pirinač se vrlo često služi sa voćem i slatkim sirupom....
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)
10. avgust
Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno. Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
Prednosti biljnog čajaPrednosti biljnog čaja
27. maj
Đumbir, kamilica i jasmin su među najpopularnijim biljnim čajevima. Jasmin ima veoma opuštajući efekat, pomaže u varenju, smanjuje holesterol i može poboljšati život osobe....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Istorija ukusa umami Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
Popularni holandski sireviPopularni holandski sirevi
08. jul
Istorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku. Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu....
Liberika - treća omiljena sorta kafeLiberika - treća omiljena sorta kafe
18. nov.
Cveće i plodovi Liberike imaju prijatnu aromu, koja podseća na miris jasmina. Ali insekti to ne vole, tako da je drveće pouzdano zaštićeno od štetočina....
Tet de Muan - švajcarski sirTet de Muan - švajcarski sir
06. okt.
Istorija mnogih vrsta sira je zanimljiva i intrigantna, ne samo njihovi kvaliteti ukusa....
Kako napraviti štrudlu - vodič za početnikeKako napraviti štrudlu - vodič za početnike
03. januar
Međutim, hajde da vam ispričamo prvo malo istorije o štrudli. Istorija štrudle Većina stručnjaka tvrdi da je su desert sličan štrudli pripremali Mavri....
Koktel Crni RusKoktel Crni Rus
11. jun
Istorija poznaje samo Belog Rusa i Crvenog Rusa. Izostavljeni koktel Crni Rus je tužan i pomalo razočaran....
ApsintApsint
26. sep.
Ovo piće je ostalo u istoriji kao zeleni napitak Đavola zbog mnoštva incidenata koje su napravili ljudi koji su se prepili od Apsinta. Istorija apsinta Apsint ima mnogogodišnju istoriju....