Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
MortadelaIstorija mortadele
Ova ukusna kobasica, koja je nerazdvojivi deo doručka mnogih naroda, ima veoma staru istoriju, koja traje čak sedam vekova. Tada su u Bolonji slavili osnivanje udruženja....
20. dec.
Istorija picePica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana.
Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
31. januar
Istorija marcipanaKao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske).
Marcipan ima različite namene....
11. jun
Istorija šporetaŠporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
10. april
Prava istorija piceKakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane?
Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
28. sep.
Kratka istorija musakeOvo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
12. maj
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokvePreplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
04. april
Omlet sa slaninom, mortadelom i mocarelomUmutiti belanca i nakon 2 minuta istresti na žumanca ponovo poklopiti i nakon 2 minuta staviti mortadelu.
Tanjirom okrenuti omlet da se zapeče i druga strana. Na kraju posuti rendanom mocarelom....
21. feb.
Pohovane palačinke sa fidom i mortadelomPohovane palačinke sa fidom i mortadelom su mnogo ukusne....
13. jul
Galantina (Pileća kobasica sa šunkom i mortadelom)Napunite je prirpemljenom smesom, trudite se da dobro, ispresujete da nema praznog mesta oko komada šunke i mortadele. Dobro zavežite navlaku.
U veliku šerpu sipajte oko 3 litra vode....
09. mart
Istorija čokolade koju su napisali AsteciKada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
25. okt.
Slani kolač sa mortadelom, sušenim paradajzom i pekorinomIsecite sušeni paradajz, mortadelu i pakorino (možete da zamenite kačkavaljem) na male parčiće.
Dodajte ih u pripremljenu smesu, začinite prstohvatom bibera i promešajte dobro sve sastojke....
08. feb.
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeSama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
04. nov.
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasIstorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
04. feb.
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno.
Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
10. avgust
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Ne možemo da spomenemo sva italijanska „umetnička dela“ od mesa, ali ne možemo a da ne pomenemo pršutu, peperonito, mortadelu, brazeolu i ne manje poznatu pančetu....
13. dec.
Šta je antipasta?Njihova istorija je dosta duža, a neki stručnjaci govore da ee njena istorija može ispratiti i do drevnog Rima 1 veka pre Hrista, kada su rimljani počeli da odvajaju obrok na posebne tanjire i kada su ih servirali odvojeno...
27. avgust
Šta je umami?Istorija ukusa umami
Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
03. maj
Popularni holandski sireviIstorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku.
Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu....
08. jul
Rolat od lisnatog testa sa spanaćemReđajte red mortadele, ceđenog spanaća i sira.
Umotajte rolat, stavite u pravougaoni pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje, premažite jajetom i pospite susamom....
17. avgust
Tet de Muan - švajcarski sirIstorija mnogih vrsta sira je zanimljiva i intrigantna, ne samo njihovi kvaliteti ukusa....
06. okt.
Kako napraviti štrudlu - vodič za početnikeMeđutim, hajde da vam ispričamo prvo malo istorije o štrudli.
Istorija štrudle
Većina stručnjaka tvrdi da je su desert sličan štrudli pripremali Mavri....
03. januar
Fokačine od krompiraOd pirea odvajati kuglice, rastanjiti ih na dlanu, pa na sredinu staviti naseckanu mortadelu i ementaler.
Poklopiti i zatvoriti fokačine sa još jednom rastanjenom kuglicom....
11. feb.
Muška keto pica sa korom od tikvicaPreko pečene kore poređajte komade mortadele, masline, paradajz, mocarelu.
Pospite sa malo kačkavalja mušku keto picu sa korom od tikvica.
Vratite u rernu i kratko zapecite picu sa mocarelom samo odozgo....
23. avgust