Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Široka melniška lozaŠiroka melniška loza
24. mart
Istorija široke melniške loze Vino koje se dobija od široke melniške loze ima staru istoriju. Ono je bilo veoma cenjeno u srednjem veku....
Široke paprike sa jajima i sirom iz rerneŠiroke paprike sa jajima i sirom iz rerne
23. dec.
Izabrala sam šest krupnih belih paprika koje su velike i široke. Odsekla sam 1 cm od drške i odvojila sam semenke. Umutimo jaja viljuškom u posudi u njih dodajemo mrvljeni sir, a po želji i mleveni biber....
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Sarma od lozeSarma od loze
29. dec.
Izdinstajte luk i šargarepu. Dodajte mleveno meso, pečurke, pirinač i masline. Posolite i pospite biberom i alevom paprikom, čubrom i drugom začinima po vašem izboru. U namazanu posudu za pečenje rasporedite jedan deo...
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Uprkos činjenici da je poreklo musake generalno nejasno, mnogi ljudi širom sveta veruju da je reč o drevnom grčkom jelu....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Listovi loze u teglamaListovi loze u teglama
12. jun
1
Odaberite mlade, zdrave listove loze približno jednake veličine. Operite ih i poparite u posoljenoj kipućoj vodi. Izvadite ih i ostavite da se osuše i da se ohlade. Poređajte po desetak listova jedan na drugi, uvijte...
Zamrzavanje listova vinove lozeZamrzavanje listova vinove loze
02. jul
Kada sam kupovala listove vinove loze u prodavnicama, uvek sam bila razočarana - često su bili stari i žilavi. Najbolje je da sakupite sveže prolećne listove i da ih sačuvate za onda kada ih ne bude bilo. Listove vinove...
Pasterizovani listovi vinove lozePasterizovani listovi vinove loze
07. jul
Listove operite hladnom vodom i ocedite ih. U odgovarajućoj posudi pripremite salamuru od litra vode, 100 ml sirćeta, 2 kašike šećera i dodajte po 1 kašiku soli i začina - seme slačice, piment i biber. Kada salamura...
Mamine sarmice od lozeMamine sarmice od loze
25. nov.
U masnoći izdinstajte usitnjeni luk, praziluk i beli luk dok ne postanu prozračni. Dodajte i narendanu šargarepu. U povrće dodajte i mleveno meso da se prži dok se ne pretvori u mrvice. U smesu dodajte i očišćen i opran pirinač...
Suši u listovima vinove lozeSuši u listovima vinove loze
04. dec.
Operite pirinač i stavite da se kuva prema uputstvu na pakovanju dok ne upije celu tečnost. Nije preporučljivo da podižete poklopac za vreme kuvanja. Kuvani pirinač ostavite ispod poklopca 15-20 minuta. Nakon toga promešajte...
Posne sarme od vinove lozePosne sarme od vinove loze
07. april
Poparite konzervirane listove vinove loze u vrućoj vodi. Prepržite sitno iseckani luk i praziluk u zagrejanoj masnoći i dodajte očišćeni i oprani pirinač, pržite ga dok ne postane staklast. Začinite solju, biberom i...
Turske sarme sa listovima lozeTurske sarme sa listovima loze
19. jul
Listovi loze vru 5 minuta u malo vode sa sokom od limuna. Voda se prosipa i listovi se hlade. Najžilaviji listovi se stavljaju na dno šerpe. Nadev se priprema, dok se luk prži u zagrejanom maslinovom ulkju ili ulju dok...
Musaka sa listovima vinove lozeMusaka sa listovima vinove loze
23. okt.
Listovi vinove loze se veoma dobro operu i stavljaju se u posudu. Posole se i zalivaju se vodom. Ostavljaju se na 30 minuta u vodi, nakon čega se veoma dobro operu. Luk se očisti, opere i sitno se isecka. Stavlja...
Lenja sarma od vinove lozeLenja sarma od vinove loze
14. januar
Luk oljuštite, sitno ga iseckajte i prodinstajte ga sa uljem, dok ne omekša. Zatim dodajte mleveno meso, koje ste razredili sa malo vode. Mešajte oko 10 minuta, pa zatim dodajte oprani pirinač. Nakon 4 minuta dodajte...
Turske sarme od vinove lozeTurske sarme od vinove loze
12. januar
Potopite pirinač u hladnu vodu pola sata, a zatim ga ocedite. Sitno iseckan luk posolite i gnječite ga rukama, dok ne postane providan. Prelijte ga hladnom vodom i ocedite ga. Ponovite postupak još jednom. Mlevenom...
Sarme od loze sa maslinamaSarme od loze sa maslinama
30. dec.
Pečurke se iseku na male parčiće, da bi mogle da se uviju u sarme, ali ne previše male, jer kad se zaprže savijaju se. Masline se iseku na 3-4 dela svaka. Luk i beli luk se seko na ne mnogo sitno. U posudi se zagreva ulje...
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Bulgur sa listovima loze i svinjetinomBulgur sa listovima loze i svinjetinom
11. mart
Zagrejte ulje i sipajte isečenu šargarepu i luk u duboki tiganj. Čim omekšaju sipajte isečeno svinjsko meso. Dodajte bulgur i pirinal, čim pobeli. Začinite biberom, čuborom, alevom paprikom i solju. Promešajte i dodajte...
Ukusne sarmice od loze sa pirinčemUkusne sarmice od loze sa pirinčem
12. jun
Očistite i oljuštite luk i isecite ga na sitno. Isto uradite i sa šargarepama. Zagrejte ulje i izdinstajte povrće. Kada je gotovo dodajte pirinač, zapržite kratko, nakon toga dodajte vodu. Dok voda ne uvri isecite paradajz...
Posne sarmice od loze sa pirinčemPosne sarmice od loze sa pirinčem
11. jun
Operemo listove loze, odvajajući nekoliko manjih i nežnih. Poparimo velike listove u vreloj posoljenoj vodi 4-5 minuta. Sečemo luk i zapržimo ga dok ne postane prozračan u malo ulja. Operemo pirinač i sipamo ga u luk....
Sarmice od loze sa mlevenim mesomSarmice od loze sa mlevenim mesom
10. jun
Zapržite luk iseckan na sitno, dodajte mleveno meso sa pirinčem i dobro promešajte. Začinite začinima i dolijte šolju vode. Nakon što se voda apsorbuje sklonite smesu sa vatre. Zapržite u šerpi sa malo ulja paradajz...
Sarmice od loze sa mlečnim sosomSarmice od loze sa mlečnim sosom
28. dec.
Iseckajte na sitni šargarepu i luk. Izdinstajte ih u tiganju i dodajte isečene pečurke, biber i alevu papriku. Posle sipajte i pirinač. Dodajte šolju vode, posolite i promešajte nadev za sarmice od loze. Kada pirinač upije...