Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Komte sirKomte sir
05. okt.
Karakteristike Komte sira Komte se nudi na tržištu u obliku okruglih pogača, koje imaju prečnik od 40 do 70 centimetara. Visoki su između 9 i 15 centimetara i teže između 30 i 60 kilograma....
Kulinarska upotreba Kvark siraKulinarska upotreba Kvark sira
02. maj
Šta je kvark sir? Kvark je meki, sveži sir koji se može praviti od različitih vrsta mleka – od kozjeg, ovčjeg ili mešavine dve vrste mleka. Njegova tekstura se približava teksturi sira rikote. Tokom procesa proizvodnje...
Koristi od mladog siraKoristi od mladog sira
18. dec.
Sir je bogat kalcijumom, fosforom i cinkom, kao i mikro elementima koji pomažu u obnavljanju kiselosti u ustima. Kvaliteti prikupljeni u njemu pomažu u izgradnji koštanog tkiva. Uopšteno govoreći, kalcijum je element koji...
Razlika između običnog Brie sira i Cornish Brie siraRazlika između običnog Brie sira i Cornish Brie sira
08. mart
Bri sir (Brie) je vrsta mekog sira koja je široko popularna. Postoje različite vrste sa imenom Bri. Dve popularne vrste su običan Bri i Korniš Bri. Evo kratkog pregleda razlika između ova dva tipa Brie sira: Razlika...
Najčešće jestive i otrovne pečurke i njihove karakteristikeNajčešće jestive i otrovne pečurke i njihove karakteristike
22. jun
Karakteristične su mu narandžasta boja i crni donji kraj panja. Pogledajte kako da kuvamo lisičarku. Biserovka, Biserna pečurka (Amanita rubescens Pers.)...
Loptice od sira i topljenog siraLoptice od sira i topljenog sira
09. dec.
Maslac treba da bude razmekšan, a običan sir - narendan. Topljeni sir i sitan sir se pomešaju. Dodaje im se narendan sir i maslac. Od svih sastojaka se zamesi glatko meko testo. Testo se oblikuje u male loptice...
Salata od sitnog sira, sira i pečenih paprikaSalata od sitnog sira, sira i pečenih paprika
24. feb.
U posudi izmešajte sir i sitan sir. Ispecite, oljuštite i nasecite paprike na trakice. Dodajte ih u smesu od sira i sitnog sira. Beli luk i mirođiju sitno iseckajte i dodajte ih ostalim sastojcima. Posolite, dodajte...
Kiš 4 siraKiš 4 sira
09. mart
Ovo je jedan izuzetno aromatičan kiš, čiji je filveoma nežan i kremast. Hrskava kora za osnovu se priprema na standardni način pripreme testa od maslaca: Brašno, so, šećer i prašak za pecivo se pomešaju u posudi. Stavlja...
Kiš četiri siraKiš četiri sira
06. mart
Maslac istopimo i spremamo testo od nabrojanih sastojaka. Uvijamo ga u upakovanu foliju i ostavljamo u frižideru 2 sata. Stegnuto testo za kiš razvijamo i stavljamo u posudu za pečenje da obuhvati i zidove. Probodemo...
Taljatele četiri siraTaljatele četiri sira
27. mart
1. Luk sitno iseckajte i dinstajte 10 minuta na maslinovom ulju i maslacu. 2. Sipajte pavlaku, narendani sir, narendani kozji i plavi sir i parmezan u prahu. Mešajte dok se svi sirevi ne istope i ne sjedine. Začinite...
Špagete četiri siraŠpagete četiri sira
04. nov.
1
Skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju. Ocedite i stavite sa strane. Zagrejte tiganj sa 2-3 kašike maslinovog ulja i zapržite luk, isečen na sitno. Dodajte slaninu i zapržite nekoliko minuta. Sipajte pavlaku i...
Palenta 4 siraPalenta 4 sira
17. nov.
U šerpu sipajte litar hladne vode. Dodajte 8 kašika kukuruznog i 1 kašiku pšeničnog brašna. Posolite i stavite na vatru. Započnite sa mešanjem i palenta će počesti postepeno da se zgušnjava. Kuvajte oko 30 minuta...
Pohovani zalogaji siraPohovani zalogaji sira
02. sep.
Kačkavalj i sirevi se narendaju na rende. Dodajte umućena belanca u njih i promešajte. Dodajte sitno isečenu mirođiju i peršun, kao i biber po ukusu. Oformite loptice veličine oraha, koje se uvaljaju u kukuruzno brašno...
Kavijar od siraKavijar od sira
07. okt.
U posudu izrendamo sir sitno. Kuvamo jaja 10 minuta. Odvajamo žumanca i izrendamo ih u sir. Dodajemo ljutu alevu papriku i biber. Postepeno dodajemo i ulje, mešamo neprestano. Prilikom serviranja oblikujemo dobijeni...
Kaša od siraKaša od sira
09. jun
Zapržite brašno uistopljenom maslacu. Kada postane zlatasto razredite sa svežim mlekom dok ne dobijete retku kašu. Kuvajte dok neprestano mešate. Namrvite sir i sipajte ga unutra. Posolite. Kuvajte kašu dok ne dobijete...
Pohovani komadići siraPohovani komadići sira
31. maj
Sir isecite na komadiće i stavite ga u zamrzivač. Koristite stariji i tvrđi kravlji sir. U činiju prosejte brašno. Napravite udubljenje, pa dodajte jaja i malo ulja i polako mešajte brašno. Mešajte i postepeno dodajte...
Pečurke Tri siraPečurke Tri sira
03. januar
Oljuštite pečurke i operite ih. Posolite ih. Na dno svake stavite komadić maslaca, 1 kašičicu krem sira, parče dimljenog sira i završite parčetom mocarele. Poređajte ih u pleh, dno pleha namažite maslacem. Pecite u...
Pogača Tri siraPogača Tri sira
22. sep.
Sveže mleko zagrejte i razmutite kvasac, šećer i jednu kašiku brašna i ostavite da naraste. Prosejte brašno i so, napravite udubljenje u brašnu i sipajte jaje i kvasac. Mesite dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi...
Loptice od siraLoptice od sira
18. jun
U dubokoj posudi pomešamo sve sastojke i dobro promešamo. Oblikujemo loptice koje ne treba da budu mnogo velike. Poređamo ih u podmazanu posudu za pečenje. U svaku lopticu stavljamo malu grudvu maslaca. Stavljamo...
Prednosti i mane sira i kačkavalja na bazi biljakaPrednosti i mane sira i kačkavalja na bazi biljaka
05. januar
U prodavnicama se redovno mogu videti sir i kačkavalj, na čijim etiketama piše da sadrže biljne masti ili da su u potpunosti biljnog proizvoda. To znači da se ne prave po drevnoj tehnologiji - od kravljeg, ovčijeg ili kozjeg...
Majonez od sitnog siraMajonez od sitnog sira
14. dec.
Prelijte sitan sir hladnim svežim mlekom i umutite je dok ne dobijete homogenu smesu. U tankom mlazu dodajte maslinovo ulje uz neprestano mućenje, a zatim dodajte isgnječeni beli luk i vodu. Mućenje se nastavlja sve dok...
Pikantne kuglice od siraPikantne kuglice od sira
12. feb.
U zagrejanoj rerni, na plehu obloženom papirom za pečenje, ispeći šnite slanine da budu reš. Kada se potouno ohlade, usitniti ih. Tostirane orahe sitno naseckati ili ih usitniti u procesoru uz par pulsiranja. Sjediniti...
Predjelo Loptice od siraPredjelo Loptice od sira
19. nov.
Ubacite krem sir i kozji sir u posudu. Promešajte dobro da se ujednači smesa. Uzimajte malo od smese u rukama oblikujte male loptice. Orahe naseckajte na krupno i ubacite ih u tanjir. Hamon iseckajte na sitno. Stavite...
Krompir sa četiri siraKrompir sa četiri sira
10. jun
Gulite i sečete krompire, kuvate ih u posoljenoh hladnoj vodi. Kada su gotovi, nakon što ih ocedite stavljate ih u pravougaonu tepsiju podmazanu maslacem. Posle sipate pavlaku i začinite solju, crnim biberom i origanom...
Hačapuri sa četiri siraHačapuri sa četiri sira
08. feb.
Pomešamo sve tečne sastojke za testo, promešamo u ujednačenu smesu i dodajemo kvasac. Ostavljamo nekoliko minuta da naraste. Odvojeno mešamo brašno sa solju. Sipamo po malo tečne smese u brašno, dok postepeno mešamo testo...