Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Sipe u tiganju1. Sipe očistite od vidljivih visećih žilica, i odvojite tvrdu lopticu u sredini pipaka. Sipe ove veličine nije potrebno da se ljušte od žilica koji ih pokrivaju, čak se i ne preporučuje, zato što je ona mnogo fina, kad se...
28. april
Ražnjić od mini sipe i škampaIstucajte beli luk i pomešajte ga sa sitno iseckanim peršunom i maslinovim uljem. Polovinim ove smese namažite sipe i iscedite polovinu limuna preko njih. Ostavite da odstoje tako minimum 30 minuta.
Škampe možete da oljuštite...
29. maj
Sipe u paradajz sosu sa testeninomOperite i dobro očistite sipe. Isecite ih na debljinu oko 1 cm i dinstajte ih u dubokom tiganju sa 5-6 čenova belolg luka.
Kada tečnost ispari dodajte belo vino i ostavite da ispari.
Pripremite sos od paradajza tradicionalno...
28. april
Punjene bejbi sipe sa aromatičnim sosem i krutonimaDa bi se pripremile punjene apetitne male sipe, potrebno je da se prvo očiste, operu i osuše.
Pravi se razrez otprilike dva centimetra u koji će se staviti punjenje.
Pripremanje paradajz sosa: Sipajte u tiganj maslinovo...
12. dec.
Najčešće jestive i otrovne pečurke i njihove karakteristikeKarakteristične su mu narandžasta boja i crni donji kraj panja.
Pogledajte kako da kuvamo lisičarku.
Biserovka, Biserna pečurka (Amanita rubescens Pers.)...
22. jun
SipaKarakteristike sipe
Sipa obitava u krajobalnim vodama, a može se sresti i na dubini od 200 metara. One više vole slane vode, koje pripadaju suptropskom i tropskom klimatskom pojasu....
03. okt.
AndrogenKao i testosteron, pridaje telu muške karakteristike, ali u znatno manjoj meri. U istim količinama ga ima i kod muškaraca i kod žena....
26. dec.
Široka melniška lozaKarakteristike široke melniške loze
Široka melniška loza je sorta koja se posebna, ne samo zato što se gaji samo na području Bugarske, već i zbog karakteristika koje poseduje. Ima jarku crvenu boju....
24. mart
Sipa sa sosom od paradajzaVeoma dobro operite sipe i očistite ih, odstranjujući tanke membrane sa glave i rascepite oči - na taj način izlazi mastilo iz sipe.
Stavite sipe u šerpu, prelijte sirćetom i dodajte zrna crnog i belog bibera, nekoliko...
06. januar
KadarkaKarakterisitke Kadarke
Kao što smo već spomenuli, od sorte Kadarka dobijaju se crvena stona i desertna vina koja se karakterišu punim ukusom....
04. okt.
Najpopularnije vrste kačkavalja širom svetaZa njega su karakteristične fine arome. Neverovatan ukus ovog mlečnog proizvoda je istovremeno sladak i slan. Često se koristi narendan za sendviče, salate, testenine i lazanje....
07. april
Šta je crni rum?Crni rum, pored specifične boje, ima i karakteristične prijatne note, izraženiji ukus i aromu....
15. feb.
Sipa sa mirođijom i maslinamaSačekajte da se sipe odmrznu. Operite ih pod hladnom vodom i stavite u đevđir da se ocede.
U tiganju zagrejte šoljicu maslinovog ulja, stavite iseckani beli luk sa prstohvatom peršuna i mirođije.
Kratko prepržite i...
26. nov.
Sipa sa šargarepom i paradajzom1. Očistite sipe od vidljivih žilica i odvojite tvrdu lopticu u sredini pipaka. Male sipe se ne ljušte, zato se čiste brzo.
2. Stavite u šerpu i pokrijte vodom. Stavite jedan lovorov list i zrna bibera, i kuvajte dok ne...
06. mart
Sipa na gril tiganju1. Upijte vodu, koliko god je to moguće, sa očišćene sipe. Pod terminom očišćena sipa se podrazumeva da se ukloni mali izrastak u obliku roga u osnovi pipaka, koji podseća na oko.
Odstranjuju se i dva duža pipka. Uklanja...
21. avgust
Sovinjon blanKarakteristike Sovinjon blana
Vina sovinjon blan se karakterišu sočnošću i kristalnom čistoćom. Osnovna karakteristika sovinjon blana je trenutno prepoznatljiv, pronicljiv, svež, fin i izuzetno harmoničan ukus....
11. okt.
MrenaKarakteristike mrene
Crna mrena živi pri dnu vodenih bazena. Kada dođe proleće, ona ide ka dubljim zonama reka. Čim se voda zagreje, ova riba se upućuje ka bržim tokovima....
15. sep.
TraminacKarakteristike Traminca
Traminac nije toliko aromatičan i svetlije je boje prethodnik gevirctraminera koji, kako smo spomenuli, nosi ime sela Tramin u Italiji....
05. okt.
KarmenerZa vina od karmenera su karakteristične biljne arome, ukus dimljenog mesa, zelenih listova ili celera....
01. mart
Namaz sa avokadomPasirajte sastojke dok ne dobijete glatku masu karakteristične zelene boje. Dodajte so i biber po ukusu.
Namaz sa avokadom je gotov....
19. dec.
Kako da očistimo lignje?Lignje spadaju u grupu glavonožaca, slično oktopodima i ostrigama. One liče na male sipe, ali sa imaju duguljastije telo. Odrasle jedinke dostižu i do 50 cm dužine, ali najčešće korišćene u kulinarstvu su one od 10 cm....
24. april
Kako da brže sazri avokado?Zbog hrapavosti i karakteristične zelene boje upoređivano je sa krokodilskom kožom. Vremenom su, međutim, otkrivene nezamenljive koristi avokada i njegovog čudesnog sastava....
26. nov.
Sorte grožđa za vinoTokom milenijuma, čovek je koristio ovu karakteristiku svežeg voća za proizvodnju pića koje je postalo sve popularnije. Danas postoji mnogo vinskih sorti grožđa....
11. okt.
1