Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

MisoMiso
27. jun
Miso je tradicionalni japanski začin, koji se smatra jednim od najkorisnijih na celom svetu. Uprkos tome što ga nazivamo začinom, miso je više gusta i lepljiva pasta, koja ima veoma slan ukus i zasićenu aromu. Miso se proizvodi...
Posna miso supa sa spanaćemPosna miso supa sa spanaćem
08. januar
Spanać očistite i poparite. Ocedite u ugrejte vodu, 200-250 ml. Tofu isecite na 6-8 većih kockice. Kad voda provri, dodajte tofu. Dodajte i spanać. U posudu sipajte malo tečnosti i u njoj razmutite miso pastu. Nakon...
Miso supa sa pirinčanom fidomMiso supa sa pirinčanom fidom
16. mart
Luk isečemo na trakice ili sitno, a šargarepu na štapiće. Pečurke očistimo i sečemo na kriške. U šerpu stavljamo 6 šolja vode i povrće. Ostavljamo da provri. Posebno stavljamo vodu da provri za pirinčanu fidu - 2 šolje...
Zelena salata sa miso dresingomZelena salata sa miso dresingom
04. dec.
Jednostavna, ali veoma ukusna i zdrava salata. Njen bogat sadržaj minerala i viramina je čini odgovarajućom za svaki uzrast. Operemo salate i osušimo ih pažljivo. Isečemo na četvrtinu. Očišćene i oprane rotkvice sečemo...
Japanske nudle u miso bujonu sa šitaki pečurkamaJapanske nudle u miso bujonu sa šitaki pečurkama
15. jun
Šitake pečurke se iseku na zalogaje, a tofu - na kocke. U 750 ml kipuće vode se rastvara miso pasta, dodaje se đumbir i dodaju se pečurke. Ostavljaju se oko 2 minuta. Nudle se stavljaju u kipuću vodu i ostavljaju se...
Miso supa - da li je zdrava?Miso supa - da li je zdrava?
11. feb.
Ako jedete u japanskim restoranima, postoji velika verovatnoća da ćete dobiti činiju Miso supe sa ostalim namirnicama. Ova vruća supa je mešavina japanskog bujona, tzv. daši, u kojem se rastvara fermentisana testenina...
Šta je Ramen i kako se pravi?Šta je Ramen i kako se pravi?
23. maj
Ramen je jedna od najpoznatijih japanskih supa sa nudlama na svetu. U Japanu se kuva skoro svuda. Ramen supa je vrlo zasitna, a zanimljivo je da postoji mnogo različitih varijacija. Svaki region u zemlji ima svoje vrste...
10 najboljih probiotičkih namirnica za očuvanje zdravlja10 najboljih probiotičkih namirnica za očuvanje zdravlja
20. april
Naša lista 10 najboljih probiotičkih namirnica će vam pomoći da se rešite problema sa varenjem - dodajte ih u svoju ishranu već danas! Pokušavate da održite zdravu ishranu tokom pandemije, a i nakon nje? Probiotička...
Osnovni proizvodi od soje i njihova primenaOsnovni proizvodi od soje i njihova primena
05. avgust
Koristi soje za organizam su brojne. Razumna ishrana obavezno treba da uključuje redovan unos soje ili proizvoda od soje. U tekstu dostavljamo informacije o svim sojinim proizvodima na tržištu i njihove konkretne primene...
Japanski majonezJapanski majonez
18. okt.
Žumanca umutimo žicom, zajedno sa pirinčanim sirćetom. Ja radim od sada štapnim mikserom da bi majonez mogao da emuglira savršeno. Stavljamo štapni mikser na dno posude sa žumancima (dobro je da posuda bude uska i duga...
Kako spremiti Šitake pečurke?Kako spremiti Šitake pečurke?
20. mart
Šitake pečurke imaju istoriju kultivisanja koja traje nekoliko hiljada godina, a isto toliko se koriste u lečenju i kulinarstvu. Naziv ove pečruke se sastoji iz dve reči - ši /kesten/ i take /drvo/. U bukvalnom prevodu,...
Asara GohanAsara Gohan
10. jul
Ako ne možete naći japanske školjke, onda koristite bele. Prelijte ih hladnom vodom i ocedite. Sipajte 1 šolju vode, gde ste rastvorili soja sos, miso testenine i mirin. Čim tečnost počne da s ekrčka, dodajte luk,...
Špagete bolonjeze sa pasuljemŠpagete bolonjeze sa pasuljem
11. januar
Špagete skuvati prema uputstvu na pakovanju, tako da budu al dente. U tiganju na šporetu sipati maslinovo ulje, dodati seckani luk, celer i šargarepu, pa propržiti na tihoj vatri. Dodati šampinjone seckane na listove...
Kratko uputstvo za pripremanje savršene salateKratko uputstvo za pripremanje savršene salate
31. maj
Salate ne smeju biti dosadne! Nedavni kulinarski eksperimenti u restoranima pokazuju da salate mogu biti zanimljive, ukusne i zdrave kada su pravilni sastojci zajedno iskombinovani. Salate napravljene kod kuće mogu isto...
Japanske udon nudle sa šitake pečurkama i tofu siromJapanske udon nudle sa šitake pečurkama i tofu sirom
24. jun
Stavlja se da provri voda za nudle. Za to vreme se isecka povrće na trakice, a luk sitno. Tofu se isecka na kockice. U maloj posudici ili čaši se pomešaju soja sos, miso pasta i med i dodaje se crni biber. Dobro se izmeša...
Domaći majonez od sojeDomaći majonez od soje
11. nov.
Sipajte polovinu sojinog ulja i sok od limete u žumanca. Koristite visoku usku posudu - toliko da staje ručni mikser u nju. Stavite uređaj na dno, uključite i držite nepokretno, dok smesa ne počne da beli odozdo. Obično...
Azijska supa sa graškom i kukuruzomAzijska supa sa graškom i kukuruzom
06. januar
Sušene pečurke i alge se natope odvojeno u toploj vodi. Kada su gotove ne baca se voda u kojoj seu se natapale. Mladi luk se iseče ne sitno. Kada se pečurke natope, iseku se. U zagrejanom ulju se zaprži luk, a u...
Šta da skuvate sa sojom?Šta da skuvate sa sojom?
22. avgust
Napisano je stotine recepata sa sojom, koji sadrže univerzalnu biljku soju, uključujući: - miso; - tempeh; - sojino mleko; - tofu; - edamame. Lepota proizvoda od soje je u tome što su raznovrsni, jednostavni...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Japanska čorba sa koprivomJapanska čorba sa koprivom
23. jul
Šitake pečurke se natope u hladnoj vodi minimum sat do maksimum jedno veče. Voda se ne baca. Kopriva se očisti i opere. U kipućoj posoljenoj vodi se popari kopriva oko minuta. Ocedi se i isplakne hladnom vodom. Ostavlja...
Meso od soje - šta treba da znamoMeso od soje - šta treba da znamo
10. jun
Odlična alternativa mesu je soja. Ovaj proizvod već dugo koriste vegetarijanci i ljudi koji vode zdrav životni stil. Pre nego što u svoj meni uključite meso od soje, ili sojine odreske, morate da saznate više o njemu...
Vrste supa prema njihovoj osnoviVrste supa prema njihovoj osnovi
24. feb.
Supe mogu da budu podeljene na vruće i hladne, na bistre i one za prelivom, na krem supe i seoske čorbe itd. Međutim, ukoliko želimo da ih podelimo po pitanju njihove osnove one se obično dele na supe od povrća, supe od...
Namirnice za zdravu crevnu floru i dobru peristaltikuNamirnice za zdravu crevnu floru i dobru peristaltiku
01. jul
/undefined Zdravlje crevne mikroflore je od neprocenjivog značaja. Bez nje nije moguće da se odvija normalno varenje, što znači da će svi organi i sva tkiva u telu postradati ako u telu nedostaju hranljive materije...
Fjužn salata sa fileom od lososaFjužn salata sa fileom od lososa
19. mart
Krastavac i blago blanširanu šargarepu sečemo na lente pomoću ljuštilice. Brokoli iskidamo na sitno. Avokado isečemo na kocke i posipamo sa malo soka od limuna da ne pocrni dok se salata ne servira. Pomešamo pvorće u posudi...
3 stvari koje se dešavaju kada prestanete da jedete mlečne proizvode3 stvari koje se dešavaju kada prestanete da jedete mlečne proizvode
23. jul
Kada je Dina Čejni otišla na godišnji pregled, njen lekar joj je dao savet koji je da zvučao ludo. Dao joj je savet da prestane da konzumira sir. Nakon nekog vreman, Dina je primetila promene u težni. Krvni pritisak...