Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Rižoto u mikrotalasnoj pećiRižoto u mikrotalasnoj peći
24. sep.
Pokrivamo prozračnom folijom i uključujemo rernu na najveću jačinu 10 minuta. Mešamo pirinač i dodajemo još trećinu bujona. Pokrivamo i uključujemo na 3 minuta....
Pastrmka pečena u mikrotalasnoj pećiPastrmka pečena u mikrotalasnoj peći
09. januar
Poklopimo posudu i pečemo na najjačoj temperaturi 6-8 minuta. U sredini pečenja okrećemo ribu sa druge strane....
Bundeva pečena u seoskoj pećiBundeva pečena u seoskoj peći
29. mart
Med se nikad ne peče, ne vezano da li je bundeva u peći ili u rerni....
Posne sarme u mikrotalasnoj pećiPosne sarme u mikrotalasnoj peći
12. mart
Isečeni na sitno luk i šargarepa se izdinstaju u masnoći 3-4 minuta na 100 posto jačine mikrotalasne i začinjavaju se solju i biberom. Dodaje se pirinač....
Kukuruz kuvan u mikrotalasnoj pećiKukuruz kuvan u mikrotalasnoj peći
27. jun
Zavrte se na 7-8 minuta, najviše 9 minuta, na punu jačinu mikrotalasne. I to je to :) Izvade se i kad se ohlade malo se očiste od omotača. Serviraju se posuti solju po ukusu....
Šaran punjen orasima u mikrotalasnoj pećiŠaran punjen orasima u mikrotalasnoj peći
04. januar
Šargarepu sečemo na krugove i kuvamo. Dodajemo ih zajedno sa prezlama u dinstamo luk i orahe. Začinimo solju, biberom, muskantnim oraščićem, peršunom i mirođijom....
Punjeno đurđevdansko jagnje, pečeno u pećiPunjeno đurđevdansko jagnje, pečeno u peći
03. nov.
Na trpezi obavezno prisustvuje Đurđevdansko jagnje pečeno u peći. Za paljenje peći zaduženi su muškarci koji je održavaju celu noć. Ujutru, na dugačak prut se stavlja staklena flaša koja se ubacuje u peć....
Cake kod pečenja u pećiCake kod pečenja u peći
25. april
Pečenje u peći je najbolji način za pečenje hleba i pica, u peći oni dobijaju unikatnu aromu i ukus i mnogo dobro se ispeku. Za stavljanje hlebova i pica u peć se koristi posebna drvena lopata kojom se oni ubacuju...
Pita-burek sa korama pečenim u pećiPita-burek sa korama pečenim u peći
04. januar
Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatnobraon boju. Ugrejte oko 250 ml vode dok ne provri. Dodajte maslac. Mešajte dok se ne rastopi. Ravnomerno prelijte burek tečnošću....
Pirinač sa belim vinom u mikrotalasnoj pećiPirinač sa belim vinom u mikrotalasnoj peći
23. okt.
Luk se sitno isecka i dinsta u maslacu 1-1 i 1/2 minuta na 100% jačine mikrotalasne. Dodaje se pirinač i dinsta još 2 minuta na 100%....
Pica salami sa crnim testom u domaćoj pećiPica salami sa crnim testom u domaćoj peći
27. januar
Gotovo crno testo vadimo na radnu površinu i mesimo dok se ne dobije meko testo. Gotovo testo ostavljamo da nadođe. Kada nadođe razvijamo tanku koru veličine peći....
Ove namirnice nikako nemojte zagrevati u mikrotalasnoj pećiOve namirnice nikako nemojte zagrevati u mikrotalasnoj peći
27. feb.
Koliko god bile ukusne, postoje nemirnice koje se nikako ne zagrevaju u mikrotalasnoj peći, jer im se tako oduzima sva hranljiva vrednost. Mikrotalasna je dobar saveznik u kuhinji kada je u pitanju zagrevanje hrane,...
Koje orašaste plodove možemo peći?Koje orašaste plodove možemo peći?
16. januar
Svo volimo da jedemo orašaste plodove - kao meze, kao dopunu dijeti ili kao omiljenu salatu, desert ili glavno jelo. Orašasti plodovi su veoma važan deo ishrane onih ljudi koji ne jedu termički obrađenu hranu, kao...
Alergija na jabukeAlergija na jabuke
02. nov.
Koristi od jabuka su neosporne i svima dobro poznate. Među mnogim koristima od ovog voća je i činjenica da se ono ne ubraja u alergene koji su uobičajeni. Na pitanje da li postoji alergija na jabuke, odgovor je nedvosmislen...
Netolerancija na laktozuNetolerancija na laktozu
13. jun
Mleko i mlečni proizvodi su među osnovnim namirnicama na jelovniku ljudi od rođenja do smrti. Mleko je od pamtiveka osnovna hrana za ljudе. Međutim, neke osobe ne mogu da uzimaju ovu hranu, pa onda govorimo o netoleranciji...
Alergija na lukAlergija na luk
10. nov.
Alergija na hranu je rezultat greške imunog sistema. Kod alergijske reakcije na hranu imuni sistem reaguje na hranu kao na materije koje su opasne za organizam. Svi znamo koliko je koristan luk. Ali on može da prouzrokuje...
Jaja na oko na slaniniJaja na oko na slanini
30. mart
Prebacujemo na tanjir. U istoj masti pržimo i jaja na oko, jaja prethodno ostavljamo bar sat vremena na sobnoj temeperaturi. Da bi se lakše stvorio sloj preko žumanaca prelivamo jaja mašću za vreme prženja....
Najmirišljaviji sirevi na svetuNajmirišljaviji sirevi na svetu
27. nov.
U svetu se proizvodi ogromna količina sira, i većina ima intenzivnu aromu, a neki sirevi imaju toliko jak miris, da mogu da uznemire neiskusnog kupca. Čudno, ali najmirišljaviji sirevi imaju najbolji ukus. Skoro svi aromatizovani...
Najegzotičnije voće na svetuNajegzotičnije voće na svetu
24. januar
Sada kada se na policama velikih trgovačkih lanaca mogu naći sve vrste voća, ljubitelji zdrave ishrane mogu da uživaju u svežem voću i povrću tokom cele godine. Ali čak ni tvrdokorni ljubitelji voća ne mogu se pohvaliti...
Najzdraviji napici na svetuNajzdraviji napici na svetu
01. mart
U savremenoj svakodnevici reč antioksidans je široko poznata, uglavnom zbog reklame različitih hranljivih proizvoda. Gotovo svaki proizvođač čaja ili kiselog mleka smatra da je obavezan da postavi ikonicu sadrži antioksidanse...
Alergija na orašaste plodoveAlergija na orašaste plodove
20. jul
Alergijska reakcija na orašaste plodove​ može da se pojavi kod sledećih vrsta orašastih plodova: pistaća, lešnika, indijskog oraha, oraha, badema, makadamije, brazilskog oraha, kestena, ličija, pekana, pinjola i drugih...
Alergija na pčelinje proizvodeAlergija na pčelinje proizvode
19. mart
Med je prirodni zaslađivač koji proizvode pčele koristeći nektar iz cvetnih biljaka. Iako je uglavnom šećer, med sadrži i aminokiseline, vitamine i antioksidante. Ovi sastojci čine med prirodnim lekovitim sredstvom....
Najpopularniji sirevi na svetuNajpopularniji sirevi na svetu
15. mart
Sir je jedna od najstarijih namirnica koja je zadržala svoju ulogu u ljudskoj ishrani i danas je sastavni deo trpeze svakog čoveka. U egipatskim grobnicama pronađeni su ostaci sira stari preko 4 hiljade godina. Legenda...
Najčešće alergije na hranuNajčešće alergije na hranu
25. januar
Između 50% i 90% svih teških alergijskih reakcija na određenu hranu uzrokuje samo osam proizvoda. Najčešće alergije na hranu su: mleko, jaja, kikiriki i jezgrasto voće, soja, pšenica, riba i morski plodovi. Najčešće...
O alergiji na kikirikiO alergiji na kikiriki
11. nov.
Prema nekim statistikama, svako treće dete i svaka četvrta odrasla osoba pati od alergije. Kikiriki je jedan od najrasprostranjenijih alergena. Alergijska reakcija može da se dobije nakon konzumacije kikirikija, dodirivanja...