Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pino BlanPino blan /Ponot blanc/ je stara bela sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Ova sorta je poreklom iz Francuske, ali se gaji u Češkoj, Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj, Italiji, Švajcarkoj, Južnoj Africi, SAD, Kanadi...
13. feb.
Pino MoniPino Moni (Pinot Meunier) je crna vinska sorta grožđa, koja potiče iz regiona Burgundije i Šampanja u Francuskoj. Osim u Francuskoj Pino Moni se gaji i u Australiji, Nemačkoj, Novom Zelandu, Austriji i Kaliforniji. Sorta...
08. okt.
Pino NoarPino noar (Pinot noir) je veoma popularna i stara, crna vinska sorta grožđa koja potiče iz Francuske. Godinama je uspeo da se raširi na mnogo mesta u svetu i danas se gaji u Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Španiji, Austriji...
03. okt.
Pino GriPino gri je bela vinska sorta grožđa, koja je najviše rasprostranjena u Francuskoj. Osim tamo ona se gaji još u nizu zemalja među kojima su Italija, Nemačka, Švajcarska, Mađarska, Moldavija, Ukrajina, Rumunija, Južna Afrika...
13. okt.
Vilar BlanVilar blan (Villard blanc) je hibridna vrsta belog grožđa, koja potiče iz Francuske. Dobijena je ukrštanjem sorti Zejbel 6468 i Zejbel 6905 u Monpeljeu.
Sorta je selektovana 1960. godine i od nje se proizvode kvalitetna...
11. okt.
Sovinjon blanSovinjon blan (Sauvignon Blanc) je bela vinska sorta grožđa, koja potiče iz regije Bordo u Francuskoj. To je druga najrasprostranjenija francuska bela sorta grožđa posle Šardonea. Danas je najrasprostranjenija u srednjem...
11. okt.
Šenin BlanŠenin blan (Chenin blanc) je stara sorta grožđa, koja vodi poreklo iz Francuske, dolina reke Loare. Prvi put je Šenin blan pomenut u dokumetima daleke 845. godine. Postoji nekoliko vrsta ovog vina, a sama sorta je poznata...
20. feb.
Vidal BlanVidal blan /Vidal blanc/ je bela hibridna sorta grožđa, koja se koristi za proizvodnju vina. Vidal blan je selektovao francuski selekcionar Žan Luj Vidal još 30 - tih godina prošlog veka, tako što je ukrstio sorte Juni...
04. januar
Francuski pileći frikase sa Sovinjon blan vinomOvaj francuski pileći frikase se sprema u kremastom sosu od belog vina, koji piletinu čini nežnom i bogatom po ukusu.
Pileći frikase bukvalno znači isečeno i prženo pile - a ono što se dodaje u piletinu u potpunosti zavisi...
14. mart
Jun blan (Trebiano)Jun blan je popularna vrsta grožđa koja se koristi aktivno u proizvodnji svežih visoko kvalitetnih vina. Gaji se značajno u Italiji gde je poznat pod imenom Trebbiano. Rasprostranjen je takođe u Francuskoj gde se naziva...
04. okt.
Sa kojim namirnicama i jelima da poslužimo Pino GriVino Pino Gri ima karakterističnu jaku aromu voća, laganu nijansu meda i veoma zasitan ukus. Pino Gri je jedno od takozvanih plemenitih vina, koja se smatraju jednom od najaristokratskijih napitaka. Pino Gri se servira ohlađeno...
21. jul
Najpopularnije sorte belog vinaNajčešće ste čuli reči suvo, slatko, blago, voćno ili osvežavajuće kao opis belog vina.
Možda želite da popunite svoju kolekciju belog vina ili ste početniku svetu vina.
Upoznajte se sa spiskom, koji smo vam pripremili...
04. jul
Temperatura serviranja vinaServiranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus.
Temperatura serviranja...
16. jun
Belo VinoSvaki somelijer u svetu zna osnovno pravilo - meso se uvek služi sa crnim vinom, a riba - sa belim. Ovo pravilo je čak i naučno dokazano pre izvesnog vremena, kada su japanski naučnici potvrdili istinitost. Oni su mesecima...
15. sep.
Najpopularniji sirevi na svetuSir je jedna od najstarijih namirnica koja je zadržala svoju ulogu u ljudskoj ishrani i danas je sastavni deo trpeze svakog čoveka.
U egipatskim grobnicama pronađeni su ostaci sira stari preko 4 hiljade godina. Legenda...
15. mart
Koje je vino jače?Vino ne spada u jaka alkoholna pića, ali ako treba da budemo iskreni, nije ni sasvim slabo. Procenat alkohola u vinu može da se kreće od 5,5% do čitavih 23%.
Sadržaj alkohola u vinu ne određuje samo vrsta grožđa od koga...
24. januar
EmentalerEmentaler, poznat i kao Emental, predstavlja tradicionalni švajcarski sir, koji se proizvodi u oblasti reke Eme, u kantonu Bern. Upravo je odatle ovaj sir i dobio naziv. Ime Ementaler nije zaštićeno kao proizvod, pa se...
02. avgust
Jednostavni pica rolati sa šparglama i sosom od pavlake i pečurakaOve jednostavne i efektne pileće rolate sa šparglama su odlično društvo belog vina kao što je Sovinjon Blan ili Pino Gridžo....
17. nov.
ŠampanjacŠampanjac je neosporno najprefinjenije piće u celom svetu. Harmonična kombinacija ukusa šampanjca je moguća jedino ako je on proizveden u francuskoj oblasti Šampanja (Champagne) i nijedno drugo penušavo vino se ne može nazvati...
22. avgust
Sir MjunsterMjunster (Munster, Munster-géromé) je francuski sir, koji se proizvodi od kravljeg mleka. Zajedno sa Kamemberom, Taleđiom, Stiltonom i Limburškim sirom spada u najsmrdljivije sireve na svetu. On je popularan još kao...
12. okt.
Francuski sos sa maslacem i škampimaDobro suvo belo vino, kao što je sovinjon blan ili pino griđo.
Ljuspe aleva paprike - da se doda samo diskretna ljutina i boja našem jelu, ne kolebajte se da ih preskočite ako vam se ne dopada....
10. jun
ŠardoneŠardone (Chardonnay) je bela vinska sorta grožđa, koja vodi poreklo iz regiona Burgundija i Šampanj, Francuska, gde se gaji od drevnih vremena. Šardone je car belih sorti, a njegova popularnost je izuzetno velika. Upravo...
05. okt.
Komte sirKomte je francuski sir, koji se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka. Poznat je još pod imenom Grijer de Komte (Gruyère de Comté). Zajedno sa Kamemberom, Boforom i Minsterom ulazi u spisak najpopularnijih...
05. okt.
AligoteAligote je bela vinska sorta grožđa, koja dolazi iz Burgundije, Francuske. Gaji se više od 300 godina, a osim u Francuskoj, može se naći i u Istočnoj Evropi - Moldaviji, Rusiji, Urajini, Gruziji, Rumuniji i Bugarskoj. Poznato...
04. dec.
Paradajz punjen tikvicama i musom od siraIsečemo tikvice na šajbne i zaprimo ih u tiganju sa malo maslinovog ulja.
Pomešamo dve vrste sira u posudu, dolivajući malo maslinovog ulja i izgnječimo ih viljuškom.
Na kraju dodajemo sitno isečenu mirođiju i promešamo...
23. avgust