Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Crvenkasta GljivicaKoristi od crvenkaste gljivice
Konzumiranje crvenkaste gljivice blagotvorno deluje na zdravlje čoveka. Ona je doba izvor vitamina B grupe, čiju unos utiče na pravilan rad nervnog i kardiovaskularnog sistema....
23. okt.
Obloga kod gljivica na nogamaIzuzetno pomaže kod gljivica na nogama.
Možemo da natopimo pamučni tamoon i da ga stavimo da oboleli deo.
Dobro uvijemo i provodimo sa time bar jednu noć....
06. april
Obloga sa hidrogenom kod ekcema, prorijaze i gljivicaTakođe je efikasan kod gljivica na nogama ili bradavica po telu. Mažite dok ne nestanu potpuno.
Prilikom infekcija rana, gnojnih procesa, oderotina, hidrogen omogućava brže zarastanje....
06. april
Tortilja od gljive rujnice1.Gljive očistimo pažljivo i operemo hladnom tekućom vodom. Odsečemo koren, a klobuke je dobro da istrljamo sa spoljašnje strane čistim sunđerom, bez jakih pritisaka....
10. jun
Kada se sakupljaju puževi?Ove mere kontrole ne važe za ljude koji sakupljaju puževe sa ciljem lične konzumacije. Jedinstveno ograničenje je da nije dozvoljeno sakupljanje puževa čija je kućica manja od 28 mm....
06. mart
Da li srndać ima dvojnika?U našoj zemlji se nalazi crvenkasti srndać, koji je manji od običnog. Pri sečenju meso dobija crvenkasru boju, ima jak miris. Veoma je otrovna.
Drugi dvojnik srndaća je elegantni srndać....
21. mart
Kada se beru borove grančice?Dobro je da se vrhovi borovih grana sakupljaju rano u proleće....
10. jun
VinobojkaSakupljanje i čuvanje vinobojke
Kao lek se upotrebljava koren vinobojke (Radix Phytolaccae decandrae, Radix Soiani racemosi). Oni se sakupljaju u avgustu-oktobru....
14. januar
DremovacLjudi koji sakupljaju ovu biljku ne bi trebalo da imaju povrede ruku, jer to može imati ozbiljne posledice....
13. jul
Čaj od crne ribizle - zašto da ga pijemo?Listovi moraju biti odabrani zdravi, bez prisustva gljivica.
Vreme sakupljanja treba da bude između 10-12 sati, tako da se jutarnja rosa već osušila, vreme bi trebalo da bude vedro, sa minimalnom vlažnošću....
02. dec.
BiserkaAko se ošteti, dobija crvenkastu nijansu. Miris ove pečurke se jedva oseti, ali mu je ukus veoma prijatan.
Kod mladih pečurki su lstići žuti, pa tek onda vremenom budu prošarani crvenkastom bojom....
24. okt.
Kako proveriti da li su pečurke otrovneNemojte brati pečurke koje se nalaze blizu šetališta i fabrika, jer se u njima sakupljaju otrovi.
Velika je zabluda je da jestive pečurke imaju prijatnu aromu, a otrovne - neprijatnu....
23. feb.
Da li je bezopasna buđ na hlebu?Specijalisti savetuju da se ne konzumira hleb koji je bio u znojnoj ambalaži, jer je topla i zatvorena sredina idealna za razvoj gljivica....
23. januar
SunčanicaSunčanica se lako može pomešati sa veoma bliskom crvenkastom sunčanicom, s tim što je ova druga mnogo manja i meso joj je crvenkasto....
11. maj
1
GrabSakupljanje i čuvanje graba
U medicinske svrhe se sakupljaju listovi, kora i cveće graba. Listovi sa sakupljaju u kasno leto....
22. jul
Vrste kvasca za hleb. Kako da izaberemo?Suvi kvasac se dobija putem degidratacije gljivica. Količine vlage u njima je 8 procenata.
Suvi kvasac je predstavljen u obliku malih granula. Da bi se dobio, gljivice u njemu su dehidrirane za 65 procenata....
21. jun
Šta je to nutritivni kvasac?Proizvodi se od gljivica. Gljivice su jednoćelijski organizmi. Pivski kvasac i kvasac za hleb se prave od istih gljivica. Ali postoji razlika između njih....
11. maj
Kako se pravi pivski kvasac?Pivske kvasne gljivice se podvrgavaju specijalnom procesu, povezanom sa samorazgrađivanjem....
01. maj
Zbog čega testo raste, kada mu se stavi kvasac?Svaka gljivica iz kvasca je mala hemijska fabrika, koja proizvodi ugljen dioksid. Kvasne gljivice su iz grupe jednoćelijskih gljiva i ima ih više od 1500 vrsta....
10. nov.
Kako se radi sa kvascem za sirU sazrevanju osećaju bakterije, kvasne gljivice i buđ. Površinski sazreli sirevi su često meki i kao što smo utvrdili, kod njihove tehnike proizvodnje učestvuje kvasac za sir....
14. april
Kako se pravi kvasac za hleb?Sveži ili suvi kvasac, koji kupujete u prodavnicama se prozvodi od industrijski proizvedenih kvasnih gljivica, koje se čuvaju u tečnoj hranljivoj sredini....
07. maj
Kako da osušimo listove koprive?Sakupljanje treba da bude tokom suvog i sunčanog vremena. Kako bi se sačuvali od bolnih kontakata sa koprivom, vaša odeća treba da bude od čvrstog materijala....
11. jun
Beli borŽenski imaju crvenkaste ljuskice u osnovi sa dva semena pupoljka, sakupljene u jajolike šišarke, nakon oprašivanja su zakrivljene prema dole, rastu i postaju drvenaste, duge do 6-7 cm.
Beli bor živi do 600 godina....
26. avgust