Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Temperatura serviranja vinaTemperatura serviranja vina
16. jun
Serviranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus....
Zmijsko vinoZmijsko vino
02. april
Serviranje zmijskog vina Zmijsko vino se ne može konzumirati kao i ostala pića koja konzumiramo. Ono ne može biti dodatak svežoj salati ili ukusnoj telećoj šnicli. Najviše se konzumira zbog svoje lekovitosti....
Bonton za serviranje kafeBonton za serviranje kafe
29. jun
Serviranje kafe je ritual koji podrazumeva razna pravila. Još u prošlosti je postojao bonton za serviranje kafe....
Liker od vinaLiker od vina
01. nov.
Sastojke staviti u staklenu flašu (teglu) i ostaviti zatvoreno 6 nedelja. Povremeno promućkati da bi se šećer brže istopio. Gotov liker procediti i uživati u punom ukusu višnje....
Rakija od vinaRakija od vina
09. jun
Rakija od vina se dobija destilacijom dobrog, kvalitetnog vina. Što je vino aromatičnije, toliko će aromatičnija biti rakija, i biće odličnog ukusa i kvaliteta. Rakija od vina je još bolja, ukoliko se ostavi da odstoji...
Najpopularnija likerska vinaNajpopularnija likerska vina
11. april
U Evropi su slatka vina vekovima bila među simbolima zadovoljstva, gubljenja vremena, slavlja i raskoši sa stilom. Pa ipak, teško da postoji podcenjenija vrsta vina od njih u Bugarskoj. Francuski sotern, španski šeri,...
Najpopularnija portugalska vinaNajpopularnija portugalska vina
29. mart
Portugalija je jedna od zemalja sa dobro razvijenom proizvodnjom vina. Samo pominjanje Portoa dovoljno je da pobudi poverenje ljubitelja prefinjenog ukusa vina. Portugalci duguju svoje vinarstvo starim Feničanima,...
Italijanski sos od vinaItalijanski sos od vina
14. okt.
Zagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk i crni luk i izdinstajte ih. Dodajte paradajz i kuvajte dok se sos ne zgusne. Dodajte origano i pavlaku i promešajte. Dodajte paradajz pire, šećer, so i 1/2 šolje vode....
Nemački umak od vinaNemački umak od vina
17. okt.
Maslac se istopi na tihoj vatri i doda se brašno. Promeša se tako da nema grudvica. Dodaje se bujon. Žumanca se umute s pavlakom i smesa se dodaje u umak koji se zagreva još 2-3 minute, ali da ne kipi. Dodaje se vino...
Finese prilikom posluživanja vinaFinese prilikom posluživanja vina
09. jul
Prilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura. Tako na primer suvo belo vino treba da bude sa temperaturom od 8-10 stepeni Celzijusovih, a belo jako vino - otprilike 10-12 stepeni....
Najpopularnije sorte belog vinaNajpopularnije sorte belog vina
04. jul
Najčešće ste čuli reči suvo, slatko, blago, voćno ili osvežavajuće kao opis belog vina. Možda želite da popunite svoju kolekciju belog vina ili ste početniku svetu vina. Upoznajte se sa spiskom, koji smo vam pripremili...
Koja su desertna vina?Koja su desertna vina?
27. okt.
Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
Sorbe od trešanja i vinaSorbe od trešanja i vina
01. avgust
Vino se sipa u šerpu da provri. Trešnje se očiste od koštica, sok se sačuva. Trešnje se stavljaju u vrelo vino i kuvaju dok ne ispari miris alkohola. Pasiraju se. Želatin se potopi u 6 kašičica vode i kad nabubri, rastvara...
Kolač od griza i vinaKolač od griza i vina
11. sep.
Pomešajte i lepo promešajte orahe sa grizom, šećerom, vnom, brašnom, dodajte ulje i sodu. Kad smesa odstoji 30 minuta, prebacite je u namazan pleh. Pecite kolač oko 45 minuta. Hladan kolač sa grizom prelijte glazurom...
Kolačići od vina sa marmeladomKolačići od vina sa marmeladom
19. jul
Sve sastojke /bez slatka/ pomešajte i zamesite meko testo. Podelite na dva dela. Svaki deo razvijte u pravougaonu koru i isecite na kvadrate, lija je stranica 7 cm. Stavite malo slatka, pritisnite oba kraja i uvijte...
Sorbe od jagoda i vinaSorbe od jagoda i vina
28. okt.
Vino se sipa u šerpu, dodaju se šećer, karanfilić i beli biber. Kora pomorandže se narenda na sitno i dodaje se u vino. Smesa se kuva 20 minuta na laganoj vatri, dok ne ispari polovina tečnosti. Procedi se, ohladi se...
Koja su to penušava vina?Koja su to penušava vina?
01. jun
Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida. To može da se desi i dodavanjem...
Komadići svinjetine u sosu od vinaKomadići svinjetine u sosu od vina
20. januar
Isecite meso na male komade. Pospite ih brašnom, solju i biberom, istresite višak. Ugrejte maslinovo ulje u tiganju na vatri i stavite meso. Pržite dok ne dobije zlatnu boju, periodično mešajte. Izvadite meso na ubrus....
Teleći jezik u sosu od vinaTeleći jezik u sosu od vina
19. jul
Jezik stavite u posudu sa poklopcem, pa dodajte krupno iseckan luk, karanfilić i lovorov list. Prelijte belim vinom, u koje ste dodali malo soli i bibera. Dodajte vodu, tako da voda pokrije jezik, poklopite i kuvajte...
Svinjski obrazi u sosu od vinaSvinjski obrazi u sosu od vina
05. mart
Servirajte meso, preliveno ukusnim sosom i ukrasite krompirom po želji: Ova vrsta svinjskog mesa se topi u ustima i neverovatnog je ukusa, volim obraze više od bilo kog dela svinjskog mesa....
Sos od crvenog luka i vinaSos od crvenog luka i vina
15. april
Servirajte jednostavan i ukusan sos od crvenog luka i vina sa crvenim mesom, pečenim na roštilju ili tiganju. Prijatno!...
Pileći bataci u sosu od vinaPileći bataci u sosu od vina
28. jul
Pre serviranja, po želji dodajte malo seckanog svežeg čilija. Pileći bataci u sosu od vina mogu se poslužiti uz belo vino....
Svinjetina sa sosom od belog vinaSvinjetina sa sosom od belog vina
20. dec.
Meso se iseče na parčiće. Zagreva se ulje i zapržimo 2 minuta dok ne pobeli. Vadi se u tanjir. Zaprži se narendan luk i sitno narendanu šaregrepu da omekša. Sipa se belo vino i ostavljamo da ispari. Posipa se solju i biberom...
Svinjska džigerica sa sosom od vinaSvinjska džigerica sa sosom od vina
30. jun
Isečemo svinjsku džgericu na deblje kriške, posipamo ih biberom i pržimo u ugrejanom ulju. Nakon što posolimo stavljamo na toplo. U istoj masti propržimo malo brašno i razredimo da bude umereno gust sos sa vinom i toplom...
Teleće šnicle sa sosom od vinaTeleće šnicle sa sosom od vina
21. sep.
Od filea oblikujte tanke šnicle pomoću tučka. Natopite šnicle u svežem mleku i ostavite ih da odstoje tako bar 10 sati u frižideru. Osušite dobro šnicle i uvaljajte ih u brašno. Zagrejte masnoću i zapecite sa obe strane...