Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Jabučna kiselinaJabučna kiselina
15. januar
Jabučna kiselina pripada grupi voćnih kiselina, jer se uglavnom sreće u voću. Upotreba jabučne kiseline Jabučna kiselina se koristi u prehrambenoj industriji pod oznakom E296....
Mravlja kiselina - sve koristi i upotrebeMravlja kiselina - sve koristi i upotrebe
01. avgust
Mravlja kiselina u modernom dobu U naše vreme, obim upotrebe mravlje kiseline je kolosalan. Sada se ne izvlači iz mrava. Proizvodi se organskom sintezom....
Seme japanske jabuke (kaki jabuka) - koristi i upotrebaSeme japanske jabuke (kaki jabuka) - koristi i upotreba
02. mart
Semenke japanske jabuke, poznate i kao semenke kaki jabuke, su nusproizvod ploda japanske jabuke i imaju brojne zdravstvene koristi i razne upotrebe....
Kako da kiseli kupus brže bude spreman za upotrebu?Kako da kiseli kupus brže bude spreman za upotrebu?
25. nov.
Pogledajte i neke ideje za: - patka sa kiselim kupusom; - salate sa kiselim kupusom; - svinjetina sa kiselim kupusom....
Kulinarska upotreba šafranaKulinarska upotreba šafrana
28. april
Jedno od glavnih pravila upotrebe šafrana je njegova ekonomična upotreba. Njegova jaka aroma zahteva minimalne količine u dodavanju jelima. Neizostavni je začin svim vrstama ribe i morskih plodova....
Askorbinska kiselinaAskorbinska kiselina
04. okt.
Askorbinska kiselina, poznata još kao vitamin C i L-askorbinska kiselina je vitamin rastvoriv u vodi....
Nikotinska kiselinaNikotinska kiselina
26. sep.
Istorija nikotinske kiseline Hemičar Funk je u prvoj četvrtini prošlog veka izolovao nikotinsku kiselinu. Nešto kasnije je otkriveno da nikotinska kiselina ima svojstvo prenosnika vodonika....
Asparaginska kiselinaAsparaginska kiselina
19. sep.
Koristi od asparaginske kiseline Asparaginska kiseline je neophodna za održavanje ravnoteže u centralnom nervnom sistemu. Čuva od preterane nervoze i letargije....
Oleinska KiselinaOleinska Kiselina
10. avgust
Blagotovornost maslinovog ulja se krije u njegovom sastavu - ono je veoma bogato oleinskom kiselinom. Oleinska kiselina je važan član grupe omega-9 masnih kiselina, koja se sastoji od pet masnih kiselina....
Linolenska KiselinaLinolenska Kiselina
01. avgust
Linolenska kiselina predstavlja poluzasićenu omega-6 masnu kiselinu koja je glavni faktor u zaštitnoj ulozi kože. Ova kiselina se koristila u biosintezi nekh prostaglandina i arhidonske kiseline....
Lipoinska KiselinaLipoinska Kiselina
28. jul
strukture se dobija masna kiselina, poznata i kao oktanska kiselina....
Folna KiselinaFolna Kiselina
12. jul
- 0.11 šargarepa - 0.10 riba - 0.09 jaja - 0.09 svinjski file - 0.05 - 0.08 pomorandže - 0.08 ovčetina - 0.077 paradajz - 0.075 pšenično brašno - 0.067 kupus - 0.065 breskve - 0.017 luk - 0.013 jabuke...
Salicilna KiselinaSalicilna Kiselina
11. januar
Najpoznatija upotreba salicilne kiseline je ta što se koristi kao materijal za proizvodnju aspirina. Druga najpoznatija upotreba ove kiseline jeste konzerviranje....
Ruzmarinska KiselinaRuzmarinska Kiselina
26. dec.
Ispitivanja su pokazala da oralna upotreba ruzmarinske kiseline povoljno utiče na astmu prouzrokovanu alergijama. Druga istraživanja pokazuju da je ova kiselina efikasna i u lečenju artritisa....
Arahidonska KiselinaArahidonska Kiselina
15. dec.
Arahidonska kiselina /Arachidonic acid/ je polinezasićena masna kiselina, koja se nalazi u fosfolipidima....
Oksalna KiselinaOksalna Kiselina
12. dec.
Za brže odvajanje oksalne kiseline iz organizma, daje se sledeće voće i povrće: šargarepe, svež kupus, jagode, jabuke, dunje, drenjine, ogrozd, korenje peršuna, celer, kruška, napitak od kore niza voća....
Omega-6 masne kiselineOmega-6 masne kiseline
05. sep.
Najvažnije za ishranu čoveka su 4 od njih: Gama-linolenske kiselina (GLA); Linolenska (linolova) kiselina (LA); Arahidnova kiselina (ArA); Dihomo-gama-linolenska kiselina (DGLA)....
Omega-9 Masne KiselineOmega-9 Masne Kiseline
17. avgust
Odabir i čuvanje omega-9 masnih kiselina Omega-9 masne kiseline se nalaze u raznim kompleksima esencijalnih masnih kiselina....
Omega - 3 masne kiselineOmega - 3 masne kiseline
18. maj
Tri najvažnije omega-3 masne kiseline su alfa-linolenska kiselina, ekosapentanska kiselina i dokosaheksanska kiselina....
Koristi od folne kiselineKoristi od folne kiseline
09. sep.
Zato tretmani antidepresivima uključuju kiselinu za ublažavanje simptoma. Do sada je jasno da je sadržaj folne kiseline u organizmu neophodan....
Znakovi deficita folne kiselineZnakovi deficita folne kiseline
22. avgust
Koji su simptomi deficita folne kiseline? Najveći pokazatelj deficita folne kiseline je megaloblastična anemija, stanje kod kog telo ima nizak broj crvenih krvnih zrnaca....
Hrana koja izaziva kiselineHrana koja izaziva kiseline
05. januar
Izbegavanje neke od njih je težak zadatak, ali treba da se trudite da ograničite njihovu upotrebu koliko je to moguće. Pržena hrana je teška za varenje....
Praktična upotreba kore pomorandžePraktična upotreba kore pomorandže
14. jun
Pre upotrebe kore od pomorandže u prehrambene svrhe, ne smete zaboraviti da ih potopite u vodu na oko 24 sata....
Kulinarska upotreba pečurke ovčarkeKulinarska upotreba pečurke ovčarke
04. jun
Za razliku od šampinjona i bukovača, na tržištu ćete ređe naići na pečurke ovčarke. Istina je da su one široko rasprostranjene kod nas, a njihova glavna prednost, zajedno sa njihovim odličnim ukusom jesto što one u praksi...
Seme celera - zdravstvena upotrebaSeme celera - zdravstvena upotreba
04. maj
Seme celera sadrži mnogo korisnih hranljviih materija, uključujući flavonoide, linolnu kiselinu, kumarin i niz isparljivih ulja....