Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

AnisAnis
12. okt.
Anis nam je poznat pretežno kao začin specifičnog ukusa. Predstavlja jednogodišnju zeljastu biljku, koja se uspešno kultivisala kod nas, a u divljem stanju se sreće u toplijim krajevima. Na velikim prostranstvima raste u...
Zvezdasti AnisZvezdasti Anis
26. sep.
Zvezdasti anis /ructus Anisi stellai/ ili kineski anis je plod zimzelenog drveta Illicium verum koje pripada porodici Magniliaceae. Ovaj začin je još poznat i kao indijski ili sibirski anis. U Rusiji se za zvezdasti anis...
Lekovita svojstva čaja od anisaLekovita svojstva čaja od anisa
25. jun
Anis lako raste u toploj sredini. Uzgaja se u Egiptu i Anadoliji. Zreli i suvi plodovi obično se sakupljaju tokom leta. Anis sadrži kumarine, flavonoide, fenilpropanoid, masne kiseline, polimere stereola, ugljene hidrate...
Kuvano vino sa Božićnom aromomKuvano vino sa Božićnom aromom
01. maj
Zagrejte vino u dubokoj posudi na ringli. Dodajte med, a zatim i štapić cimeta, zvezdasti anis i zrna karanfilića. Isecite pomorandžu i jabuke na polumesece. Kada vino proključa sa začinima, dodajte sajder i voće. Promešajte...
Pogačice sa topljenim sirom i anisomPogačice sa topljenim sirom i anisom
12. mart
U posudu staviti brašno, prašak za pecivo, kvasac, šećer i vodu. Umesiti testo. Dodati so, ulje, topljeni sir i opet umesiti testo. Dodati anis i susam i sve zamešati. Ostaviti da odstoji 30 minuta. Podeliti testo...
Kolači sa anisomKolači sa anisom
04. mart
Malsac, maskarpone, šećer promešati. Dodati ulje, jaje, belanac izmešati. Dodati anis i izmešati. Na kraju dodati brašno i sve izmešati. Na pekarskom papiru oklagijom rastanjiti testo. Metalnim okvirima za kolače...
Pečena bundeva sa sušenim voćem i štapićima cimetaPečena bundeva sa sušenim voćem i štapićima cimeta
04. jun
Očistite bundevu od semenki i unutrašnjih vlasi. Ne ljuštite koru. Stavite je u odgovarajuću posudu za pečenje i zapecite je. Nakon što uhvati koricu pospite je šećerom. Dodajte smokve, isečene na pariče, sušene trešnje...
Bombone sa bundevom i kendenzovanim mlekomBombone sa bundevom i kendenzovanim mlekom
15. nov.
Kuvanu bundevu izgnječite sa kondenzovanim mlekom. Dodajte otopljeni kakao i kombinovani začin* - cimet, piment, muškatni oraščić, karanfilić, anis. Dobro promešajte i sipajte u silikonske kalupe za bombone. Ohladite...
Indijski čaj MasalaIndijski čaj Masala
11. nov.
U avanu izgnječite kardamon sa biberom i karanfilićem. Posebno sameljite cimet sa korenom đumbira. Pomešajte sve sastojke i prelijte mlekom i vodom. Na kraju dodajte u aromatičnu smesu crni čaj i zvezdasti anis....
Pečena bundeva sa anisomPečena bundeva sa anisom
17. avgust
Uklonite semenke iz bundeve. Stavite je u tepsiju. Pospite bundevu smeđim šećerom. Isecite maslac. Dodajte anis i prelijte rumom. Stavite u hladnu rernu na 160 stepeni oko 3 sata. Za to vreme pečenu bundevu...
Sladak hleb od anisaSladak hleb od anisa
19. nov.
Žumanca se umute sa šećerom i sokom od limuna. Dodaje se anis, narendana kora limuna i brašno. Na kraju se stavljaju i belanca umućena u sneg. Testo se sipa u izduženi kalup, namazan maslacem. Peče se oko sat u umerenoj...
Torta sa kruškama u tiganjuTorta sa kruškama u tiganju
21. nov.
Jaja i šećer umutite žicom. Dodajte brašno sa praškom za pecivo, mleko i istopljeni maslac. Ponovo mutite dok ne dobijete homogenu smesu bez grudvica. Kruške oljuštite i očistite ih od semenki. Naseckajte ih na kockice...
Marinirani crveni lukMarinirani crveni luk
02. maj
Isecite crveni luk na četvrtine. Stavite u cediljku iznad posude i prelijte vrelom vodom da odstranite oštar ukus. Za marinadu zagrejte balsamiko sirće i oko 150 ml vode. Dodajte zrna bibera, lovorov list, anis, šećer...
UzoUzo
02. jun
Postoji stara grčka maksima i ne možemo a da se ne složimo sa njom. Kaže da Uzo (Ouzo) stvara duh. Grčki duh leži u prelepoj hrani, produhovljenoj muzici i ljubavi prema živom razgovoru u prijateljskom društvu. Čaša ohlađenog...
Recept za čaj od đumbira, koji će vas izlečitiRecept za čaj od đumbira, koji će vas izlečiti
26. feb.
1
Čaj od đumbira je veoma koristan u borbi protiv raka, pročišćava jetru i eliminiše kamen iz bubrega. Čaj od đumbira je neverovatno hranljiv topao napitak, a takođe je i veoma koristan za zdravlje. Prednosti...
Bundeva za desert sa oportomBundeva za desert sa oportom
14. dec.
Bundevu oljuštite, operite i isecite u pleh. Pospite je smeđim šećerom. Sipajte vino i rum. Dodajte suvo grožđe, cimet i anis. Promešajte kašikom. Narežite maslac na male komade i stavite na bundevu. Zagrejte rernu...
Začini za božićne kolačeZačini za božićne kolače
30. dec.
Kako se približavaju božićni i novogodišnji praznici, vazduhom uvek počinje da se širi miris cimeta. Dodaje se kako u tradicionalne Božićne poslastice i Božićne kolače, tako i u aromatično kuvano vino, bez kojeg se...
Paj sa jabukama i šumskim voćemPaj sa jabukama i šumskim voćem
01. april
Za ovaj voćni paj, jabuke i dunja se očiste od semenki i seku na krupnije komade. Dinstaju se u sajderu od jabuka sa šećerom i borovnicama. Dodajemo kombinovani začin* (miks cimeta, kardamon, muskatni oraščić, anis)...
Poširane dunjePoširane dunje
30. april
Očistite dunje od kora, semenki i ako ima propalih delova. Operite ih i isecite na kriške. U posudu stavite šećer i oko litar vode. Stavite posudu na ringlu i zagrejte sirup dok ne provri. Stavite parčiće dunja,...
Prženi pirinač na kineski način sa surimi štapićimaPrženi pirinač na kineski način sa surimi štapićima
03. okt.
Pirinač se pere dok voda ne postane prozračna. Skuva se u odnosu 1:3. Nakon toga se opere hladnom vodom, iscedi se dobro i ostavlja se strane. Povrće se dinsta u tiganju dok ne omekša. Nakon toga se zaprži zajedno sa isečenim...
Kruške u crvenom vinuKruške u crvenom vinu
04. januar
Ogulite kruške, ostavljajući netaknutu stabljiku i pazeći da ne ošteti meso krušaka. Odrežite malo od dna krušaka da biste stvorili ravno dno. U loncu srednje veličine kombinujte crno vino, cimet, karanfilić, anis i šećer...
Eterično ulje anisaEterično ulje anisa
09. maj
Od davnina anis se koristio za začinjavanje i aromatiziranje hrane i pića. Koristi se u proizvodnji alkoholnih pića. U Indiji i nekim drugim zemljama, anis se takođe koristi kao osveživač usta i sredstvo za varenje...
Kompot od šljiva sa šljivovicom i zvezdastim anisomKompot od šljiva sa šljivovicom i zvezdastim anisom
07. avgust
Šljive dobro oprati i izvaditi koštice. Tegle sterilisati. Ređati polovine šljiva u tegle. Dodati 45 g šećera, 1 zvezdasti anis i 12 ml šljivovice po tegli. Naliti vodom i protresti da se šećer otopi, naliti tegle da budu...
Pipci od liganja na azijski načinPipci od liganja na azijski način
11. mart
Stavimo pipke od lignje i 8 šoljica vode u šerpu. Dodamo navedene sastojke (djumbir, limunovu travu, sok limete, biber u zrnu, soja sos, iskosan korijander, anis i so) i kuvamo sat vremena. Isitnimo beli luk i limusku...
Marmelada od mandarina na grčki načinMarmelada od mandarina na grčki način
01. mart
Za pripremu ove marmelade preporučuje se upotreba organskih mandarina, jer se koristi i kora. Očistite mandarine od peteljki, pazeći da ne pocepate kožicu. Dobro ih isperite i stavite u odgovarajuću posudu. Mandarine...