bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čuvanje i konzerviranje limuna

Čuvanje i konzerviranje limuna

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
432755
Čuvanje i konzerviranje limuna

Uprkos tome što je kiseli, limun se može pokvariti kao i svako drugo voće. Nabori, meke ili tvrde mrlje i tamna boja su znak da je limun počeo da gubi svoj ukus i sok. Sprečite to tako što ćete naučiti kako da čuvate limun na odgovarajućoj temperaturi.

1. Čuvajte cele limune

Ako nameravate da koristite limune u roku od nekoliko dana nakon kupovine, onda ih čuvajte dalje od direktne sunčeve svetlsoti. Oni obično ostaju sveži na sobnoj temperaturi oko nedelju dana. Nakon toga počinju da se boraju i da gube boju i da im se pojavljuju mrlje.

Čuvajte limune, koje ste već koristili, zatvorene u kesi u frižideru. Stavite ih u kesicu, tako što ćete izbaciti sav vazduh iz njih (koliko je to moguće). Tako će oni sačuvati veći deo soka i ukus će im duže trajati - oko 4 nedelje.

Idealna temperatura za čuvanje zrelih (žutih) limuna jeste između 4 i 10 stepeni. Kod većine frižidera ta temperatura je u srednjim policama, kao i na vratima.

2. Čuvanje isečenih limuna

Isečena strana limuna treba da bude pokrivena. Evo i nekoliko načina kako da smanjite gubitak sočnosti i oksidaciju kod limuna kada dođu u kontakt sa vazduhom:

- Stavite pola limuna na tanjir, tako da isečen deo bude nadole

- Uvijte limun u plastičnu foliju

- Ako imate malu hermetičku posudu, onda stavite komade limuna u nju.

Zamrznite limun

Čuvanje i konzerviranje limuna

Iako mogu da traju duže od drugog voća, limuni se mogu koristiti u roku od 2-3 dana od sečenja.

Možete zamrznuti kriške limuna za razna pića. Potrebno je da ih poređate na pek papir, tako da se ne dodiruju. Tako treba da se zamrznu i onda ih stavite u kesicu i ponovo ih vratite u zamrzivač.

Zamrzavanje limuna (ili bilo koje druge namirnice) na pek papiru sprečava da se oni zalepe jedan za drugi. Zamrznute kriške se najbolje dodaju hladnim napicima i to direktno iz zamrzivača, dok su još uvek tvrde.

3. Čuvanje soka i kore od limuna

Čuvanje i konzerviranje limuna

Ohlađen ceđen sok od limuna - uprkos tome što je kiseo, on može razviti bakterije ako stoji na sobnoj temperaturi i onda se može pokvariti. Nakon 2-4 dana u frižideru će sok početi da gubi svoj ukus. Bacite ga kada potamni ili izgubi ukus, a to obično bude oko 7-10 dana. Sok se treba čuvati u tamnim flašama.

Kupljeni sok od limuna obično sadrži konzervanse koji produžavaju rok trajanja do nekoliko meseci. Zamrznite preostali sok u posudu za led. To je najlakši način da zamrznete suvišni sok. Onda ga mžete prebaciti u kesice i čuvati u zamrzivaču.

Koru limuna čuvajte u hermetičkim posudama. Čuvajte je na hladnom i suvom mestu. Sveže rendana kora limuna je pravi mamac za bakterije. Zato je potrebno da je iskoristite u roku od 2-3 dana.

Koru limuna možete zamrznuti kao i sok od limuna.

Postoji jedan starinski način čuvanja limuna - a to je da se stavi u so. On tako zadržava svež izgled. Evo i kako:

1. Očistite limune i operite ih. Nemojte ih prati sa sapunom ili nekom tečnošću koja sdrži hemikalije, već sa tečnošću koja sadrži sirće i sodu bikarbonu.

2. Limune isecite.

3. U teglu stavljajte red soli, pa red limuna. Možete koristiti bilo koju vrstu soli, samo da ne sadrži jod. Jod će uticati da voće izgubi boju.

Čuvanje i konzerviranje limuna

4. Kako bi bilo bezbedno, treba da čuvate teglu u frižideru, gde će moći tako da se čuva i koristi do godinu dana.

Kako da koristite ove limune?

To je najlakše od svega. Uzmite parče, isperite so i koristite kao svež limun - veoma je jednostavno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest