bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Voće i povrće koje je dozvoljeno kod gastritisa

Voće i povrće koje je dozvoljeno kod gastritisa

Voće

Ljudi koji imaju problema sa metabolizmom i upalom sluzokože želuca, treba da budu oprezni što se tiče hrane. Voće i povrće često iritira, pojačava gastritis i bolne posledice. Komplikacije se mogu izbeći ako se naučimo na koristimo pravilno voće i porvće.

Kakvo voće i povrće možemo da konzumiramo kod gastritisa?

Dijeta kod gastritisa treba da bude meka i nežna. Bolan želudac reaguje na toplo i hladno, kiselo i slatko. Uprkos tome dijeta treba da bude balansirana. Poznavajući osnovne principe ishrane, nećete samo izbeći jačanje gastritisa, nego i da se oporavite i da pobedite boles zauvek.

Voće kod gastritisa

Sveže povrće

Efikasna i nežna dijeta kod gastritisa sa niskom kiselinom aktivira sekretornu funciju žlezde za varenje i ima prijatan efekat na stimulaciju hlorovodonične kiseline. Možete jesti voće koje ne sadrži mehaničke stimule u malim porcijama po 5-6 puta. Ova metoda ishrane može da se nazove delimična.

U osnovnu dnevnu rutinu dodajte jabuke, pomorandže, banane /zrele/, kruške, kajsije, breskve i šljive. Ovi sastojci treba da se konzumiraju u tečnom obliku nakon čišćenja kore. Izmrvite ih ili sameljite u blenderu. Više od dve vrste voća ne treba da se kombinuju dnevno. Kombinujte voće, različito voće - na primer citruse i banane, šljive i jabuke, kruške i breksve, kajsije i jabuke.

Treba da se napomene i korist od prirodnog soka od nara, koji sadrži šok dozu vitamina i mikroelemenata. Nar stimuliše oporavak mukozne membrane, ali je i dopušteno da se koristi izuzetno u hipoacidnom stadijumu kod gastritisa.

Povrće kod gastritisa

Što se tiče povrća koje se može konzumirati kod gastritisa sa visokom kiselinom, po pravilu lekar treba da da pacijentu dug spisak dozvoljene ili zabranjene namirnice. Zapamtite da su imena dosta teška, tako da kada kupujete, orjentišite se da uključite po dve boje, koje predstavljaju njihova korisna sredstva. Tako da:

Paradajz

• Crveno povrće je najspornije od celog spiska. Dugo vremena je dokazano da se oni potpuno protive raku i drugim lošim bolestima, takođe se lako vare i uzimaju. Paradajz je, međutim, bogat kiselinama koji iritira želudac, jelo crvene repe i rotkvice kod gastritis izaziva povišenu proizvodnju gasa. Eto zašto konzumiranje ovog povrća u sirovom obliku treba da bude svedeno na minimum. Ali cvekla i crveni krompir obavezno treba da budu uvedeni u svakodnevnu dijetu.

Sok od pomorandže i šargarepe

• Narandžasto povrće je bogato beta karotenom. Ovaj antioksidan smanjuje upalu sluzokože želuca i aktivno sprečava razvoj erozivnog oblika bolesti. Šargarepa, bundeve, slatki krompir i tikvice, žuta paprika kod gastritisa mogu biti uključeni u meni bez straha. Uprkos tome pre konzumiranja nemojte zaboraviti da ih skuvate ili ispečete. U sirovom obliku mogu izazvati mnogo neprijatnih simptoma.

Zeleno lisnato povrće

• Zeleno povrće je najopasnije. Uprkos tome što ne postoji potpuna zabrana ovog povrća. Artičoka, mladi luk, paprike, kupus - svi oni se mogu jesti, čak je i potrebno, ali samo nakon termičke obrade - drugim rečima nakon blanširanja ili na pari.

Patlidžan

• Ljubičasto povrće pomaže u sprečavanju razvoja, ne samo gastritisa, nego i mnogih drugih bolesti, među kojima su rak, moždani udar i kardiovaskularne bolesti. Ako se purpurna šargarepa, krompir, paprike i patlidžan kod gastritisa mogu konzumirati bez problema, ali i mnogo drugog povrća, treba da ih jedete sa povećanom pažnjom. Na primer, ljubičasti kupus i špargle nemaju dobar efekat na crevna vlakna, tako da njihovo konzumiranje treba da bude svedeno na minimum.

Luk

• Belo povrće spada u dve kategodije. Beli krompir nije toliko bogat karotinom kao žuti, tako da njihov efekat na delo je pretežno neutralan. U isto vreme korišćenje repe i luka treba da se izbegava, pošto oni mogu izazvati diskomfort u crevima.

Boja nije ključni faktor za određivanje koje se povrće može koristiti kod jakog gastritisa i koje kod smanjene sekrecije. U svakoj grupi ima povrća iz obe kategorije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest