bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Trikovi kod prženja ćuftica

Trikovi kod prženja ćuftica

Pržene ćuftice
Fotografija: Sia Ribagina

U osnovi prženja ukusnih prženih ćuftica stoji nekoliko važnih pravila.

Da počnemo sa mlevenim mesom. Da biste stavrno ispržili sočne i ukusne ćuftice, preporučujemo vam da ne kupujete gotovo mleveno meso. Najbolje da odete u mesaru, kupite parče mesa i zamolite da vam samelju, a možete i vi sami, ako imate mašinicu za mlevenje mesa.

Savršeno mleveno meso za ćufte je miks svinjetine i teletine (50:50), geldajte sa u svinjskom mesu ima i slanine - naime, ona će dati sočnost ćufticama.

Mleveno meso za ćuftice

Začini koji se stavljaju u ćuftice su so, biber, kumin, luk i čubar, naravn ovi možete dodati začine koje volite.

Mešenje je treći važan korak za ukusne pržene ćuftice. Nakon što dodate sve sastojke, čeka vas dugo mešenje. Mnogi ljudi misle daje dovoljno da malo mese mleveno meso, da se rasporede sastojci. To je međutim veoma gruba greška. Treba da nastavite sa mešenjem dok ne dobijete sočno i mekano mleveno meso koje nije kašasto.

Zamešeno mleveno meso treba da odstoji u frižideru bar 3-4 sata da bi upilo začine. Ali mi vam preporučujemo, ako imate mogućnost ostavite da odstoji 1 dan sa začinima da mogu potpuno da se začine.

Prženje ćuftica

Prilikom prženja ćuftica nemojte koristiti mnogo ulja, pošto same ćuftice puštaju masnoću. Sačekajte da masnoća dobro bude ugrejana pre nego što stavite ćuftice. U protivnom će upiti ukus.

Za vreme prženja ćuftica koristite hvatalju ili loptaicu, ni u kom slučaju viljuško, pošto, ako probodete viljuškom sokovi će izaći i osušiće se.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest