bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Nekoliko važnih saveta za kuvanje pirinča

Nekoliko važnih saveta za kuvanje pirinča

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
Pirinač

Po mišljenju mnogih profesionalnih kuvara, jedan od najtežih zadataka u kulinarstvu je priprema ukusnog pirinča, koji pritom treba spolja da izgleda dobro. Postoji nekoliko saveta koji bi mogli da vam budu od koristi, ako kod vas pirinač nije ispao kako biste želeлi.

Pirinač dugog zrna je posebna sorta. Njegova zrna dostižu dužinu 6mm, ne lepi se, osim ako ga ne prekuvate ili previše mešate. Odgovarajući je za pripremu pilava.

Pirinač srednjeg zrna (5-6 mm) ostaje odvojen prilikom kuvanja, ali se lepi nakon što se ohladi. Sa njim se priprema ukusan rižoto, paelje i neki deserti.

Pirinač kratkog zrna (4-5 mm) je dosta lepljiv i ima sklonost da postane kaša nakon što se skuva. Razlog toga je što sadrži mnogo skroba. Odgovarajući je za pripremu japanskog sušija.

Vrste pirinča

Svaka posebna vrsta pirinča ima orijentaciono vreme za koje dostiže potpunu kulinarsku obradu. Znajte da su braon i integralni pirinač najviše boga nutrijentima, a njegovo vreme za pripremu je oko 45 minuta. Braon pirinač, poparen, obično bude gotov za 25 minuta, i zbog toga sačuva veliki deo minerala i vitamina.

Beli pirinač se priprema za 15 minuta, ali je siromašniji mineralima i vitaminima. Popareni beli pirinač je gotov za samo 10-15 minuta i takođe nije bogat hranjivim sastojckima. Beli polirani pirinač ima visok glikemijski indeks, pošto se lako vari. Priprema se za 10 minuta.

Da biste pripremili brzo i bez problema pirinač, najbolje je da ga potopite u vodu na oko pola sata. Tako on omekša i brzo se skuva. Čak i njegova cenjena svojstva ostaju u njemu, ako ga natopimo u vodu pre toga. Ako žurite i ne možete da čekate da pirinač stoji u vodi, treba dobro da ga operete i tek onda da ga kuvate - dok voda ne postane bistra.

Paelja

Pirinač se neće lepiti dok ga kuvate ako u vodu dodajte nekoliko kapljica maslinovog ulja, takođe i dve kašičice soka od limuna. Greška koja se često susreće prilikom pripreme pirinča je da se stavlja da provri sa vodom - važno je prvo da voda dostigne 100 stepeni i tek onda se dodaje pirinač.

Napomena: Uvek, kada pripremate pirinač, pripremajte ga na tihoj vatri!

Niska temperatura pomaže boljem upijanju vode Princip je sledeći; prvih 5 minuta vatra treba da bude jaka, sledćih 15 minuta - slabija i ispod poklopca, a tek na kraju na isključenoj ringli treba da se kuva još 15 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest