bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Zamrzavanje peršuna i mirođije

Zamrzavanje peršuna i mirođije

Zamrzavanje peršuna i mirođije

Mnogi kažu da se sveži začini mogu naći u prodaji tokom cele godine, i da je njihovo čuvanje potpuno besmisleno. Ali nije sasvim tako!

Mnogo puta smo bili u situaciji da kada počnemo da pripremamo nešto nepredviđeno, i gde je potrebno da se doda peršun ili mirođija odmah. U tim slučajevima treba hitno da nabavimo zaline od nekuda i izuzetno je lepo ako ih imate zamrzute u frižideru.

Samo zamrzavanje izgleda kao lak zadatak, ali ipak je potrebno da imate u vidu neke detakje, posebno ako niste iskusni kuvari.

Pre nego što zamrznete zelene začine, treba pažljivo da ih sotirate da biste odvojili sve loše grančice. Nakon toga operite dobro. Očino se zeleni začini peru ledenom, tekućom vodom. Dobro je da ocedite od vode i da osušite.

Zamrzavanje peršuna i mirođije

Nakon što osušite, iseckajte peršun ili mirođiju, kao kad ih dodajete u jelo.

Isečenu mirođiju i peršun možete pomešati i sastaviti. Možete opušteno da pripremite zeleni miks po ukusu.

Nakon toga punite male kesice i zavežete. Stavite nalepnicu sa natpisom o sadržaju i mesecu kada ste zamrznuli. Ovako se začini mogu čuvati do jedne godine.

Druga metoda zamrzavanja je sa maslacem. U rastopljeni maslac dodajte sitno iseckan peršun ili mirođiju. Maslac treba da bude toliko rastopljen, koliko da može da se pomeša sa začinima.

Zamrzavanje peršuna i mirođije

Aromatičan maslac sipajte u kalupe u kutiju od čokoladnih bombona. Nakon što napunite, stavite u zamrzivač. Dovoljno je nekoliko sati da se stvrdnu. Koristite za pripremu soseva, supa, dinstanog mesa, a kalupe bacite, nemojte ih prati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest