Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta su korisne ljuske crvenog luka

Za šta su korisne ljuske crvenog luka

Kremena RikovaKremena Rikova
Početnik
28
Koristi od ljuske crvenog luka

Svi znaju da je luk koristan i za nas i da je lepo da jedemo ovo povrće često. Posebno crveni luk, koji se preporučuje dijabetičarima zbog svojih korisnih svojstava. Njegova redovna konzumacija reguliše nivo insulina u krvi, a to je definitivno dobro za ljude koji pate od dijabetesa.

O koristima luka - dobro, ali da li znamo za šta su korisne ljuske crvenog luka? Sigurni smo da nakon što pročitate ovaj tekst, prestaćete da bacate ljuske od luka.

Naučnici su dokazali sa skorašnjim istraživanjem da nije samo luk, nego i njegove ljuske su mnogo korisne. I zato ne treba da ih bacamo, nego da ih koristimo. Ljuske crevenog luka sadrže kvercetin - to je antioksidant, koji reguliše krvni pritisak. Na taj način se sprečavaju kariovaskularne bolesti. Naime, creveni luk, e ne običan sadrži najveću količinu ovog jedinjena. Kvercetin plus pomaže u borbi za bolestima raka, ima antimikotična, antibakterijska i protiv upalna dejstva.

Naime, zahvaljujući kvercerinu može da se spreči stvaranje polipa, raznih virusa itd.

Istraživanje, provedeno od strane britanskih naučnika je ustanovilo da ljuske crvenog luka sadrže mnogo dijetetskih vlakana i fenolnih jedinja, kao i mnogih drugih flavonoida. Redovno konzumiranje ljuspi će pomoći smanjenju rizika od kardiovaskulatnih bolesti, stomačnih problema, raka želuca i debelog creva, dijabetesa, čak i debljanja.

Ali kako da konzumirate ljuske crevenog luka?

Ljuske crvenog luka

Znamo da su u sirovom stanju ljuske od luka neprijatne i nepogodne za konzumiranje. Ali kako onda da ih konzumirate, nakon što smo videli koliko su korisne za naše zdravlje?

Oljuštite luk, odvojite ljuske i operite. Stavite ih u gazu ili u stare pocepane hulakopke Zavežite tako pripremljenu kesicu sa ljuskama luka i stavite u jelo koje pripemate. Na taj način će se izvući kverecetin iz luka, a da ne stavljate neprijatne ljuske u jelo. Nakon što pripremite ono što kuvate, prosto izvadite kesicu i šerpe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest