Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako da lečimo decu sa bakinim lekovima

Kako da lečimo decu sa bakinim lekovima

Lečenje visoke temperature kod dece

Osim sa lekovima, postoji i drugi način lečenja i zove se narodna medicina - ne šteti, dostupna, prijatna, koriste se priredni sastojci. Naravno kod teško bolesnog deteta, treba da ga odvedete lekatu, ali i vi možete da mu pomognete. Predlažem vam neke bakine lekove, proverene i preporučene od roditelja koji su imali problema.

Kod temperature

Prvi uslov za snižavanje temperature kod deteta je da uzima mnogo tečnosti. Čaj od lipe ima efekat koji snižava temperaturu, vodi do znojenja i smanjuje telesnu temperaturu, takođe i čaj od lista maline. Dobro deluje i sok ili kompot od maline.

Dobar efekat ima i kada namažete stopala deteta umućenim belancem od jajeta, temperatura pada iznenađujuće brzo. Drgu su zadovoljno od sledećeg leka: krišku limuna stavite na stopala i odozgo obijte čarape. Za male bebe nije odgovarajuće, njhova nežna koža može burno da reaguje na limunsku kislinu.

Voda je sigurno sredstvo za smanjenje temeprature kod dece. Stavite toplo dete u kadu sa toplom vodom kao za kupanje i postepeno dodajte hladnu vodu da smanjite tempraturu.

Kašalj

Čaj od majčine dušice za lečenje gripa

Narodna medicina preporučuje čaj od majčine dušice, zove, kamilice, žalifje, zaslađene medom ili šećerom. Lovorov list takođe olakšava kašalj, 5 listova kuvajte u pola litre vode oko 5 minuta, porcedite i zasladite medom kad se ohladi.

Tradicionalan recept za oslobađanje od šlajma je napitk od smese sa rozetlom, glavicom luka sa spoljašnjim listovima, nebet šećer ili mentol bombone, srednji deo dunje oko semenki, izmrvljeni orasi zajedno sa ljuskama.

Dokazan je i sledeći recept kod kašlja: jedna crna repa, izvadi joj se unutrašnjost da ima unutra udubljenje. Sipamo med, 2-3 supene kašike ili šećer, i ostavljamo nekoliko sati dok se ne napuni sokom. Uzimamo po jednu kašičicu nekoliko puta dnevno.

Obloge takođe mnogo smiruje kašalj. Grudi bolesnog deteta se namažu medom i posipaju sodom za hleb. Odozgo porivamo novinama, izbušenim debelom iglom i ostavljamo da odstoji bar 2-3 sata.

Inhalacija je staro provereno sredstvo za olakšavanje kašlja. Velika deca se inhaliraju kamilicom sa sodom, kod male dece je dovoljna inhalacija u kupatilu. Pustite topao tuš u kupatilu da bude kao magla i ostanite sa bebom desetak minuta da diše paru. Tako vlažan vazduh smiruje sluzokožu i kašalj se smanjuje.

Alergijski rinitis

Lečenje nazeba kod dece

Narodna medicina preporučuje med kod alergijskog rinitisa, dovoljno je da dete nije alergično. Velikom detetu se mogu u nozdrve staviti komadi tvrdog meda, veličine zrna graška. Otpušavanje nosa mogu pomoći i domaće kapi pripremljene od kamilice i šećera U šolju za kafu kamilice stavite 2 supene kašike šećera, tako da dobijete hipertoničan rastvor On otpušava sluzokožu nosa i dete počinje slobodno da diše, a kamilica ima protivupalan efekat.

Nos velikog deteta koje je prehlađeno, možete namazati domaćom svinjskom mašću unutra, posbno ako ima koricu.

Bolovi u grlu

Lečenje dece od gripa bakinim lekovima
Fotografija: Maria Simova

Obloga od sitnog sira deluje skoro u trenutku protiv bola u upala. U pola litre svežeg mleka stavite kašičicu sirćeta i prececite kroz kuvanje. Izvadite gazu i tako dobijeni sitan sir rasporedite između dve gaze ili krpe. Uvijte oko grla, odozgo stavite šali ili mušku maramicu. Tako ostavite da stoji 4 sata, može i da spava sa njim.

Napitak koji ublažava bol, pritom je prijata je sledeći: 7 listova rozetle, 7 mentol bombona i 7 ratluka kuvajte 10 minuta i procedite. Nakon što postane prijatno toplo, napitak uzimajte 1-2 kašičice 3-4 puta dnevno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest