Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Zašto i kako se potapa čia?

Zašto i kako se potapa čia?

Maya DjambazovaMaya Djambazova
Početnik
4
Čia puding

Čia je poznata još juznoameričkim indijancima. Ona iz Novog sveta došla u Evropu. Danas se smatra je da je hrana budućnosti, zato što je niskokalorična, a daje mnogo energije i sadrži korisna vlakna. Kratko ćemo vam predstaviti načine za pripremu čie, i upoznaćemo vas sa njenom istorijom

Pravilo je da se jedna kašičica čie pomeša sa jednom šoljom vode. Za pola sata ili više seme čie upija tečnost i pretvara je u gusto biljno žele. Ova reakcija je zbog rastvorljivih vlakana koji se nalaze u semenu čie.

Prema rečima specijalista za ishranu, pojava želirajućeg efekta se dešava i u našem stomaku kada jedemo takvu hranu. Žele koje se stvara u želucu, stvara fizičku barijeru između ugljenih hidrata i enzima za varenje koje razgrađuju i usporava se pretvaranje ugljeih hidrata u šećer.

Čia je korisna za dijabetičare. Ona usporava pretvaranje ugljenih hidrata u šećer i pravi pretpostavne za izdržljivost. Ugljeni hidrat isu gorivo koje daje energiju našem telu. Povećava njihovo pretvaranje u šećer i vodi do stabilizovanja metaboličkih promena i smanjuje talase visokog i niskog šećera, tako se i pravi dugotrajan efekat snabdevanja gorivom

Konzumiranje čie je počelo još od drevnih asteka. Semenke kulture iz Centralne i Južne Amerike su poznati kao hrana za trčanje. Čia je visokoenergična. Smatra se da su Asteci preživljavali sa io za vreme ratnih pohoda. Sa jednom kašičicom čie su muškarbi mogli da izdrže 24 sata. Oni su trčali zahvaljujući blagotvornosti ovih zrna sa reke Kolorao do Kalifornijske obale, da bi trgovali.

Šta može da se napravi sa čiom?

Kako se potapa seme čie

1. Možete da je popijete

Stavite semenke čie u čašu vode i popijte. Stavite čiu u bilo kakvu tečnost - kafu, čaj, vodu ili sok, promešajte i ostavite sa strane minut ili dva tako da se dobro natopi. Ako ih ostavite da stoje duže vreme, pretvoriće se u gel koji možete da jedete kašičicom. Gel ima ukus tečnosti u kojoj su bili potopljeni i možete ga staviti u posudu i čuvati u frižideru da biste konzumirali kasnije kao ukusan desert.

2. Možete je sipati na raznu hranu, salate, ribu, povrće, supe ili dodajte u kiselo mleko, sve čega se setite.

3. Jedan od najrasporstanjenijih načina za konzumiranje čie je da je potopite. Semenke upijaju veliku količinu vode mnogo brzo, obično 10 minuta. Možete napraviti gel ako u 13 šolje semenki u dve šolje vode. Dobro promešajte da nema grudvica i nakon toga stavite u teglu sa poklopcem i jedite kada želite.

Potapanje čie u mleko

Čia sadrži proteine, antioksidante, kalcijum, kalijum, gvožđe. Zato je dobra za dijete bez glutena. Ona je super hrana jer daje mnogo energije. Osim toga, ove semenke su bogate Omega 3 masnim kiselinama i imaju bor-mineral, koji pomaže kretanje kalcijuma prema kostima.

Možete pripremiti puding od čie ili da je potopite u mleko. Odlična je za zdravu popodnevnu užinu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest