bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»14 najzdravijih povrća na Zemlji

14 najzdravijih povrća na Zemlji

Kremena RikovaKremena Rikova
Početnik
27
Zdravo povrće

Svako zna da je povrće korisno po zdravlje. Većina povrća ima nizak sadržaj kalorija, ali ima visok sadržaj vitamina, minerala i vlakana.

Međutim, neko povrće, za razliku od ostalih ima dodatno dokazane koristi po zdravlje. Evo 14 najzdravijih povrća na svetu, koje treba da uključite u vašu ishranu.

1. Spanać

Ovo lisnato povrće je jedno od najzdravijih. Jedna čaša (30 g) sirovog spanaća osigurava 56 % dnevne potrebe za vitaminom A plus celu potrebnu dozu vitamina K - sve to sa 7 kalorija. Spanać takođe sadrži mnogo antioksidanata koji pomažu smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Istraživanje je ustanovila da tamnozeleni listovi spanaća imaju veći sadržaj beta karotena i luteina - dve vrste antioksidanata koji su povezani sa smanjenjem rizika od raka.

2. Šargarepa

Šargarepa ima veliku količinu vitamina A, što osigurava 428 % od preporučene dnevne doze samo u jednoj čaši (128 g). Ona sadrži beta karoten, antiksidante koji daju šargarepi narandžastu boju i može pomoći kod preventive raka.

3. Brokoli

Brokoli je super zdravo povrće

Ima bogat sadržaj glukozinolata, kao i sulforafana, nusproizvod glukozinolata. Sulfarafan dokazano ima zaštitni efekat protiv raka.

4. Beli luk

Beli luk ima dugu istoriju kao lekovita biljka još u drevnoj Kini i Egiptu. Osnovna aktivna suspstanca belog luka je alicin - biljno jedinjenje koje u velikom stepenu doprinosi raznim koristima od belog luka. Neka istraživanja su pogazala da beli luk može da reguliše šećer u krvi, kao i da stimuliše zdravlje srca.

5. Prokelj

Isto kao i brokoli, prokelj je iz porodice kupusnjača i sadrži ista biljna jedinjenja kao i brokoli. Prokelj takođe sadrži kamferol - antioksidant koji može da bude posebno efikadan kod sprečavanja oštećenja ćelija. Jedno istraživanje na životinjama je ustavnovilo da kamferol može da sačuva od ukiseljene povrede ćelija i da sprečo hroničnu bolest.

6. Kelj

Isto kao i drugu lisnato povrće, kelj je dobar sa svojim zdravim kvalitetima, uključujući sadržaj hranljibih sastojaka i antioksidanata.

7. Zeleni grašak

Grašak je takođe među najzdravijim povrćem

Grašak se smatra za povrće sa skrobom. To znači da ima veliku količinu ugljenih hidrata i kalorija nego povrće sa nižim sadržajem skroba i može da utiče na nivo šećera u krvi, kada se konzumira u velikim količinama. Jedna čaša (160 g) kuuvanog povrća sadrži 9 grama vlakana, 9 grama proteina i vitamine A, C i k, riboflavin, tiamin, niacin i folat.

8. Švajcarska čarda

Švajcarska čarda ima nizak sadržaj kalorija, ali ima mnogo važne vitamine i minerale. Jedna čaša (36 g) sadrži samo 7 kalorija, ali 1 gram vlakana, 1 gram proteina i mnogo vitamina A, C, i K, mangan i magnezijum. Švajcarska čarda je poznata sa potencijalom da sprečva opštećenja, pričinjena zbog dijabetesa.

9. Đumbir

Koren đumbira se koristi kao začin za sve - od jela sa povrćem do deserta. Đumbir je takođe korišćen i kao prirodno sredstvo za lečenje bolesti. Nekoliko istraživanja je potvrdilo blagotvoran efekat đumbira na mučninu. U istraživanju, u kojejje bilo 12 istraživanja i skoro 1300 trudnica, đumbir značajno smanjuje gađenje u poređenju sa placebom.

10. Špargle

Špargla

Samo pola čaše (90 g) špargli osigurava jednu trećinu dnevne potrebe za folnom kiselinom. Ta količina osigurava mnogo selena, vitamina K, tiamina i riboflavina. Proučavanjem dovoljno izvora, dokazano je da špargle mogu osigurati zaštitu od nekih bolesti.

11. Crveni kupus

Ovo zdravo povrće pripada kupusnjačama i sadrži antioksidante i zdrava svojstva. Jedna čaša (89 g) svežeg crvenog kupusa sadrži 2 g vlakana, kao i 85 % dnevnog unosa vitamina C. Crveni kupus je bogat antiocianima - grupa biljnih jedinjenja koja doprinosi njegovoj drugačijoj boji, kao i velike koristi po zdravlje.

12. Slatki krompir

Slatki krompir se odlikuje narandžastom bojom, slatkog je ukusa i ima upečatljavajuče koristi za zdravlje. Jedan srednji slatki krompir sadrži 4 g vlakana, 2 g proteina i veliku količinu vitamina C, vitamin B6, kalijum i mangan. Takođe sadrži visok sadržaj vitamina A, takozvani beta karoten.

13. Lisnati kelj (Collard greens)

Lisnati kelj je zelenolistno povrće, rođak kupusa i brokolija, sa velikim listovima. On je mnogo bogat hranljivim sastojcima. Jedna čaša (190 g) sarži 5 g vlakana, 4 grama proteina i 27 % dnevne potrebe kalcijuma.

14. Repa

Repa je korisno povrće koje se može konzumirati sirovo ili kuvano. Sirov ima visok sadržaj vlakana. Istraživanja su pokazala da sadržaj antioksidanata u repi ga čini moćnim instrumentom protiv upale i dijabetesa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest