Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da sačuvamo svežinu hleba?

Kako da sačuvamo svežinu hleba?

Izbor hleba

Danas postoje razne vrste hleba i njegova cena se kreće od 80 stotinki do 6 leva po kilogramu. To ne predstavlja problem, treba da bude za svačiji džep i ukus. Ali kako najduže da nam hleb ostane svež?

Proces starenja počinje odmah, a vremenom se pojavljuju i neprijatni tragovi kao što su plesan, buđ, zbog kojih moramo da ga bacimo u kantu za smeće. Bez obzira na to koju vrstu hleba kupujete, postoje cake koje mogu produžiti njegov vek trajanja.

1. Može da ostane u svom sopstvenom pakovanju, ali zavisi od mesta, tako će biti sačuvan samo 2-3 dana. Ako skinemo pakovanje, treba da čuvamo hleb u kutiji. Drvene ili plastične kutije s otvorima podstiču cirkulaciju vazduha, smanjujući vlagu i čuvajući od buđi. Ovo će uticati i na svež izgled hleba i produžiće njegov vek trajanja. U nedostatku kutije, može se uviti u čistu pamučnu krpu i staviti u papirnu kesu. Zapamtite da mrve i vlaga utiču na stvaranje buđi, zato redovno čistite kutiju za hleb, čistite je rastvorom od vode i sirćeta, posle dobro prebrišite i ostavite da se osuši;

Hleb

2. Drugi način je da čuvamo hleb u frižideru. Ako je temperatura niska, voda iz hleba prelazi u koru i isparava. To dovodi do smanjenja težine i promene njegovog ukusa. Tako se hleb brzo suši, ali je s druge strane na duže vreme zaštićen od buđi. Dosta zavisi i od kog brašna je hleb napravljen, zato je proces starenja kod različitih vrsta hleba drugačiji.

3. Treća varijanta je da se stavi u zamrzivač i da se zamrzne. Ovo ima i dobru i lošu stranu. Pre nego što ga ostavite u zamrzivaču, treba da ga stavite u vakuumsku kesu ili u kutiju i da hermetički zatvorite kako bi se izbeglo brzo isparavanje na temperaturama koje su iznad nule. Dobro je da bude narezan na kriške – tako će se brže zamrznuti. U takvom stanju može da izdrži do 2 meseca.

Dvopek

4. Najlakše je da se hleb sačuva u obliku dvopeka ili krutona, koji su stavljeni u papirnu kesu na tamnom mestu. Ako imate hleb koji je tvrd kao beton, izlomite ga na krupne komade i izmeljite u blenderu za prezle.

I ne zaboravite – niko nije veći od hleba!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest