Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako se pravi idealni patišpanj

Kako se pravi idealni patišpanj

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1951
Patišpanj

Patišpanj, još poznat kao testo za kolače, je možda najpopularnije testo koje se koristi za pripremu različitih torti, kolača, koha, petifurija, keksa i dr.

Rasprostranjeno je svuda po svetu i priprema se od jaja, brašna i šećera, a ponekad se dodaje i mleko. Ako naučite da ga pravite, lako ćete moći da spremite svakakve deserte. Evo nekoliko varijanti:

Običan patišpanj

Neophodni sastojci: 1 šolja brašna, 6 jaja, 1/2 šolje šećera u prahu, 1 vanila.

Način pripreme: žumanca i šećer se umute mikserom da se dobije homogena konzistencija. Ako nemate šećer u prahu, možete ga zameniti običnim šećerom, ali onda će vreme mućenja duže trajati. Na kraju se pažljivo dodaje brašno i vanila i još jednom se promeša, ali lakše i pažljivo. Sve se stavlja u nauljenu tepsiju, posutu brašnom i peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Doboš patišpanj

Topli patišpanj

Neophodni sastojci: 7 jaja, 1 šolja šećera, 180 g brašna, 1 pakovanje maslaca, vanila.

Način pripreme: Šećer i jaja se umute prema gore datom receptu, ali na pari. Zatim se posuda skloni i uz neprestano mešanje se sačeka da se malo ohladi. U tu smesu se dodaje istopljeni i ohlađeni maslac, brašno i maslac i ponovo se pažljivo promeša. Dobijena smesa se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Doboš patišpanj

Neophodni sastojci: 12 jaja, 5 žumanaca, 350 g brašna, 350 g šećera, 1 kesica vanile, 50 g maslaca, po želji izrendana kora limuna.

Način pripreme: Za manju količinu patišpanja prepolovite količinu sastojaka. Šećer, jaja i žumanca se umute na vatri dok se ne dobije gust krem. Šerpa se skida sa ringle i kad se ohladi u nju se pažljivo proseje brašno, vanila, istopljen i ohlađen maslac i ako imate limunovu koru. Sve se ponovo pažljivo promeša i tako pripremljeno testo se peče u nauljenoj tepsiji, posutoj brašnom u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Probajte naše predloge za Doboš tortu, Čokoladni patišpanj, Patišpanj rolat, Patišpanj sa mlekom, Patišpanj bez jaja, Patišpanj Viktorija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest