bonapeti.rs»Članci»Kuvanje»Kako da očistimo roštilj

Kako da očistimo roštilj

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
199
Gril

Svako domaćinstvo poseduje roštilj, koji se koristi u svakoj pogodnoj situaciji. Praktičan je i štedi dosta vremena prilikom pripreme različitih namirnica. Međutim, kada se konzumacija završi, dolazi teži momenat hitnog čišćenja roštilja. A čišćenje zagorele masnoće uvek je predstavljalo problem broj jedan.

Za čišćenje vašeg roštilja dobri su snažni odmašćivači, visoko alkalno koncentrisani detardženti za uklanjanje masti i kiselina, preparati za čišćenje koji ispiru i neutrališu.

Često zbog pevelikog prisustva proizvoda na tržištu, kupljeni preparati prosto ne deluju. I ipak, sve zavisi od vrste roštilja.

Roštilj

Najrasprostranjenije vrste roštilja su sa cekasom, tavom i rešetkom. Kada se čisti cekas se skida, a ostatak se potopi u odmašćivač i malo vode. Ispere se i stavlja se u mašinu za pranje suđa.

Metalni roštilj, pa čak i barbikju mogu da se očiste uz pomoć soli. Prosto se stavi malo na namočeni sunđer i izriba se roštilj.

Generalno, roštilj nije teško očistiti, s obzorom da je njegova površina horizontalna i detardžent može da se zadrži na prljavštini i da napadne nečistoću. Ako ste za čišćenje odlučili da upotrebite agresivnije preparate za uporne i tvrdokornije masnoće, tada je nakon nanošenja na površinu dobro sačekati onoliko dugo koliko je naznačenu na pakovanju proizvoda, nekada čak i duže.

Uobičajena greška je da nakon prskanja detardženta on odmah bude uklonjen uz osećaj da ne čisti. A to nije tako. Birajući preparat za odstranjivanje masnoća uvek čitajte uputstvo za upotrebu. Ako je nejasno, najasno napisano i nije dovoljno detaljno, najbolje je da izaberete drugi preparat.

Čišćenje

Unutrašnja i spoljašnja površina roštilja treba odmah da se očisti nakon što se ohladi. Za najzagorelija i najprljavija područja jedino rešenje je metalna žica.

Da biste uklonili trag određenog jela koje ste spremali na roštilju - bilo da je riba, meso, itd. biće vam potrebno sirće. Kada očistite roštilj, isperite ga hladnom vodom u kojoj ste rastvorili sirće u dnosu dva prema jedan i prosto ga ostavite da se osuši.

Čuvanje već očišćenog roštilja takođe je od značaja. Treba da se čuva na suvom mestu, jer ukoliko stoji na vlažnom, zarđaće. Najbolje je da bude zavijen u debeli papir ili krpu, ako nemate specijalni poklopac.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest