Bonapeti.rs»Članci»Dijete»Dijeta za čišćenje debelog creva

Dijeta za čišćenje debelog creva

DesislavaDesislava
Početnik
671
Dijeta za čišćenje debelog creva

Odlučili ste da je vreme da očistite debelo crevo i da poboljšate svoje celokupno zdravlje i dobar tonus, koje poštujemo. Loša vest je da postoji na stotinu izbora kada je reč o dijetama, tako da ćete možda morati da uradite domaći zadatak, da izaberete jednu koja će biti prava za vas. Nije pogrešno verovanje da nijedan program ne deluje jednako kod svakoga.

Čišćenje debelog creva je postalo veoma popularna metoda za detoksikaciju organizma i ustanovljenje redovne defekacije. Hronični zatvor je postao glavni problem mnogih od nas. Naše dijete često se sastoje od mnogo prerađenih hranljivih sastojaka i od namirnica siromaših vlaknima. Najbolji način da održite čisto debelo crevo jeste da u svoju dijetu ubacite hranu za čišćenje i detoksikaciju.

Jedna takva namirnica je zdravo voće, tačnije mango. Mango je ukusno egzotično voće koje ima izuzetno sladak ukus i jarko narandžastu boju sa zelenkastim primesama. Ima meku konzistenciju i odličan je izvor cinka. Mango je odavno bio korišćen kao narodni lek protiv zatvora, s obzirom da sadrži laksativna svojstva. Voće može da se konzumira sveže ili sušeno, ali se preporučuje sveže voće, jer je ono sa višim sadržajem minerala i vitamina.

Druga odlična namirnica koja pomaže u uspostavljanju pravilnosti u želucu i u čišćenju debelog creva jeste prirodni probiotik - kiselo mleko. Važno je da izaberete kiselo mleko koje je minimalno obrađeno, s obzirom da obrađena mleka obično ne daju isti efekat.

Povrće

Laneno seme je takođe jednostavan način da dobijete dodatnu količinu vlakana i da pročistite debelo crevo. Laneno seme može da se doda u šejkove, žitarice ili da se doda u većinu jela, bez narušavanja njihovog ukusa.

Laneno seme je savršen koktel od zdravih proteina, esencijalnih masnih kiselina i vlakana. Lako se usvaja i jedno je od najboljih namirnica koje možemo konzumirati kako bi naše debelo crevo i creva bili zdravi, jer laneno seme deluje kao prirodni laksativ koji ne iritira creva.

Primer menija za čišćenje creva

Doručak: Jedite samo voće do ručka. Voće je najjednostavniji i praktičan doručak, jer ne treba da se kuva i nudi manje masti, a više vlakana nego druga hrana. Možete ga jesti koliko želite, prosto se uverite da jedete samo voće.

Vlakna dobijena iz voća zajedno sa visokim sadržajem vode će imati pozitivan efekat. Možda ćete se plašiti da ćete ogladneti dok jedete samo voće. Nedostatak prerađenih ugljenih hidrata u voću smanjuje težnju organizma ka većoj količini hrane, kao smanjivanje i povećavanje šećera u krvi.

Zdrava ishrana

Ručak, večera i doručak: Ne mešajte ugljene hidrate (skrob) sa proteinima (meso) za vreme svakog obroka. Kada se kombinuju, probavna tečnost delimično neutrališe istovremeni proces varenja, što vodi do naduvenog stomaka, gasova, zatvora i niže apsorpcije hranljivih materija.

Pre spavanja: Da se ništa ne jede 3 sata pre spavanja. Kada spavate, vaše telo prelazi u drugi režim što usporava proces varenja i apsorpciju hrane. To je idealno vreme da svom telu date tako neophodan odmor.

Tečnosti: Pijte pola od svoje telesne težine u uncijama. Prečišćena voda je najbolja, ali zeleni čaj, sokovi i topla voda takođe nisu za izbegavanje. Tečnosti će pomoći vašem telu da se očisti i hidrira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest