bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Čaj od maslačka čisti jetru

Čaj od maslačka čisti jetru

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
261
Čaj od maslačka

Isceliteljska moć i nepobitna pročišćujuća svojstva maslačka dokazani su još u drevnosti.

Radoznali moglu da pogledaju arapske spise iz 10. veka, velške rukopise iz 13. veka i englesku enciklopediju lekovitog bilja iz 16. i 17. veka, u kojime će otkriti koliko je posebno korisna ova biljka, koja je smatrana neuglednom.

Zahvaljujući naporu travare njegova lekovita primena je već dobro poznata.

Maslačak sadrži: inozitol, holin, teeriril alkohol laktozerol (u mlečnom soku), manitol, kaučuk, štavne materije, saponinima organske kiseline i sluzne materije, triterpene (tarakserol, taraksasterol i pseudotaraksasterol) i dr.

Svi delobi maslačka mogu da se iskoriste, iako se obično kuva čaj od njegovog korena ili se pravi tinktura. Podstiče povećavanje sekrecije i odvajanje urina i ima balo očišćujuće dejstvo.

U Evropi je sprovedeno mnogo naučnih eksperimenata koji potvrđuju narodno verovanje da ova lekovita biljka zaista leči bolesti jetre (Lukas: Bilje: 33).

Maslačak

Maslačak deluje na dva načina: pomaže stvaranju žučnog soka i izbacuje višak tečnosti iz organizma, koja je formirana na nepravilnostima edema nastalih zbog zgušenja jetre. Smatra se da je izuzetno zdrav u slučajevima povećanja jetre i kod žutice, čak i kada su pacijenti mala deca.

Dr. Svinburn Klajmer piše: "Maslačak ima blagotvorno dejstvo na žuč, eliminiše začepljenje jetre, kao i slezine. Dobro bi bilo da se koriste zeleni delovi biljke i da je upravo ubrana, nezavisno od toga da li će biti primenjena kao tinktura ili infuzija, ima vidan pozitivan efekat..." (Lukas: sabrana dela: 12).

Drugi istraživač - Grejv ističe da ova lekovita biljka ima dobar efekat na komplikacije hepatitisa kod ljudi koji dugo borave u područjima sa toplom klimom. Maslačak se može piti kao čaj, kod istodobnih pritužbi ove prirode, sa nekoliko listića maslačka svakodnevno tokom nekoliko meseci (Grejv: 254).

Pripremljen čaj od njega takođe pomaže jetri i želudačnom mehuru u njihovoj vitalnoj ulozi prerade masti i olakšava proces detoksikacije u celom organizmu. U kombinaciji sa sokom od potočarke i uz ishranu bez šećera i skroba ili mesa, maslačak ima blagodatno dejstvo na ceo nervni sistem i na sve unutrašnje organe.

Redovna konzumacija čaja od maslačka može da bude jedan važan dodatak trajanju lečenja. Najbolji unos napitka se ostvaruju kada se pije dok je još topao.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest