bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da osušimo smokve

Kako da osušimo smokve

Jana G.Jana G.
Početnik
1595
Suve smokve

Suve smokve su veoma korisne, one sadrže jedinstvenu kombinaciju vitamina i mikroelemenata. Dovoljno je da se pojede po jedna šaka suvih smokava u roku od 10 dana i videćete da su vaša koža i lice svežiji, vaši nokti i kosa će zablistati dobiće zdraviji izgled, poboljšaće se varenje.

Suve smokve su bogate fruktozom koja se lako usvaja, zadovoljava potrebu za slatkim, ali ne šteti organizmu kao slatka peciva.

Kalorije u suvim smokvama deluju tonizirajuće i pune organizam energijom za život, što se ne odražva na vađu figuru. U suvim smokvama su korisna svojstva koja ne nestaju, nego se koncentrišu, a sadržaj voćnog šećera se povećava.

Ako želite da osušite smokve, isečene na dva dela, sačekajte da se ohlade malo u frižideru, da biste ih isekli. Kada su meke i tople, nože teško prolazi kroz njih zato što su lepljive.

Potopite s vremena na vreme oštricu noža u vrelu vodu. Najlakše ćete ih iseći koristeći velike, oštre makaze.

Mnogi recepti sa smokvama se prave, ne sa svežim, nego sa suvim smokvama, zato što su veoma koriste zbog vitamina i minerala koji se gomilaju nakon sušenja.

Ušećerene smokve

Smokve se suše na suncu, da bi upile toplotu sunčevih zraka. Kada uzru, prve smokve se beru, suše se na rešetki, odozgo se pokrivaju gazom ili tankim platnom.

Smokve ostaju desetak dana na suncu, nakon čega se lagano pritiskaju, kako bi zauzimale manje mesta, i dok se potpuno ne osuše ostavljaju se na senovitom mestu.

Da ne bi uskisle na suncu, pre ređanja se potapaju na sekund u topao šećerni sirup.

Smokve se ređaju jedna do druge, ali da se ne dodiruju, obavezno sa drškom na gode. Smokve su suve dovoljno kada im unutrašnjost postane gusta kao marmelada, a kora elastična.

Suve smokve mogu biti pokrivene belim slojem - to su kristali šećera. Za sušenje su najodgovarajuće svetla, a ne tamna sorta smokava.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest