bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajna ukusnog kapućina

Tajna ukusnog kapućina

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
199
Kapućino

Kapućino, na italijanskom Cappuccino, predstavlja italijanski topli napitak spremljen od kafe i mleka. 8. novembra se u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava Dan kapućina, što je povod da malo razgovaramo o tome kako se pravi saveršeno ukusan kapućino.

Pravi kapućino, prema ekspertima mora da sadrži 25 ml espreso kafe i 125 ml hladnog mleka, umućenog na pari, pri čemu se od 3-4 stepena zagreva do 55 stepeni. Mleko mora biti sveže, kravlje, da sadrži iznad 3.2% belančevina i da ima oko 3.5% masnoće.

Espreso za pripremanje kapućina

Za jedan kapućino mleko treba da se umuti u penu u posudi od nerđajućeg čelika, kako ne bi bilo primesa nikakvi drugih aroma i ukusa. Pena na kapućinu mora da bude bela i po periferiji okružena prstenom kafe - ni tankim, ni previše širokim. Gustina treba da bude homogena i da se ne odvaja od tečnosti. Takođe, ne bi trebalo da postoje šupljine i mehurići. Idealna čaša za posluživanje je kapaciteta 150-160 ml.

Mnogo ljudi meša kapućino sa belom kafom. A zapravo njegova priprema je umetnost, a ispijanje - užitak. Pravi i originalni recept pripreme se čuva na Navionalnom institutu za espreso u Milanu.

Osnovni elementi dobrog kapućina jeste pridržavanje tačno određenih sastojaka. Takođe, traži se postojanje mašina visokog kvaliteta, kao i sposobnog barmena. Osim toga, za pripremu pravog kapućina neophodna je ljubav, strast i tehnika od strane osobe koja ga sprema.

Potrebni sastojci:

10 g cimeta za posipanje, 2 štapiča cimeta za dekoraciju, 1 kašičica šećera, 1 šolja svežeg mleka, 1 šolja espreso kafe.

Način pripreme:

Kapućino sa cimetom

Vruć espreso se sipa u širu čašu, tako da se zauzme samo jenda njena četvrtina. Ako želite da bude slađe, dodajte jednu kašičicu šećera. Zagrejte polovinu od svežeg mleka i sipajte u kafu. Dobro promešajte.

Oastali deo mleka zagrejte u mašini za espreso, dok se ne obrazuje dosta pene i dok ne postane gusto kao krem. Po želji dekorišite štapićima cimeta.

Sipajte odmah pe nego što se spustila pena.

Varijante: Sveže mleko se može zameniti pavlakom. Međutim, na taj način će kapućino postati malo teže. Umesto cimeta, možete posuti kako ili vanilu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest