Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta je dobar čaj od ruja

Za šta je dobar čaj od ruja

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
233
Ruj

Lekovite biljke su najveći dar koji nam je priroda dala. One se lako uzimaju u vidu lekovitih čajeva. Njihova pravilna upotreba daje kako izlečenje, tako i jačanje ljudskog organizma.

Jedna od univerzalnih biljaka, svima poznata je ruj ili rujevina. Zajedno sa ostalim lekovitim biljkama kao što su žalfija i kamilica, je jedna od najpoželjnijijih lekovitih biljaka, sa izrazitim adstrigentnim dejstvom, protivupalnim i hemostatskim dejstvom. U listovima ruja se nalaze stavne materije kao što su halotani, galna kiselina, flavanolni glikozidi i eterično ulje.

U vidu čaja kao unutrašnja primena ruj se uzima samo pod strogim lekarskim nadzorom. U tu svrhu jedna, dve supene kašike sitno iseckanih listova se prelije 1 l ključale vode. Kuvaju se oko 5 minuta i ostave se oko sat vremena da se natope.

Odvarak od ruja se pre svega koristi za spoljašnju primenu - kupke, za umivanje, grgljanje, šape i dr. Ona se široko koristi kod hemoroida, belog pranja, teško zarastajućih rana (ali ne kao obloga, jer se rana zapari), afti na ustima, stomatitisa, kožnih bolesti, lišajeva, gnojavih ili mladalačkih bubuljica, prištića, upala desni.

Čaj od ruja

Njime se leče i gubitak kose, obilno znojenje nogu, kolitis, dijareja, dizenterija. Estrakt ruja nalazi primenu i ako pomoćno sredstvo kod lečenja raznih bolesti genitourinarnog sistema.

Za pripremu obloga i kupki 50 g listova ruje se zalije sa 2 l ključale vode i kuva se 20 minuta. Odvarak se ostavi otprilike sat vremena, nakog čega se provedi ktoz gazu. Obloge i kupke se prave 1-2 puta dnevno.

Za ispiranje kod vaginalnih problema, mućkanje i grgljanje se sprema na isti način kao i čaj. Procedi se kroz gazu. Procedure se prave 1-2 puta dnevno.

Prepremljen odvarak i čaj od ruja imaju kratak rok trajanja - oko 12 sati, i to samo pod uslovom da se čuvaju u fržideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest