bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Top saveti za blanširanje i zamrzavanje paprika

Top saveti za blanširanje i zamrzavanje paprika

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Top saveti za blanširanje i zamrzavanje paprika

Zbog velike količine vitamina C, paprike se smatraju jednim od najkorisnijeg povrća. Bez obzira da li su crvene, zelene ili žute boje, od juna do septembra stalno su prisutne na našoj trpezi. Međutim, ukoliko želite da to traje i tokom hladnijih zimskih meseci, dobro bi bilo da naučite kako da blanširate paprike i da ih zamrzavate u zamrzivaču. Evo kako izgleda proces blanširanja:

1. Paprike se otvore, dobro očiste od semenki. Nakon toga se operu i ostave se da se iscede.

2. Blanširanje paprika znači da se one prvo potope na nekoliko minuta u ključalu vodu. Cilj je ne da se skuvaju, već prosto da omekšaju.

3. Po želji, voda za blanširanje paprika može biti blago zasoljena. Nezavisno od toga kakva je voda, blanširanje ne treba da traje duže od 3 minute, a preporučuje se da pratite da bude tačno 2 min. Na taj način će sačuvati svoju svežu boju, teksturu i svoj ukus, a gubitak vitamina neće biti toliko značajan.

4. Kada ste izblanširali paprike, obavezno ih prelijte hladnom vodom, kada se voda zagreje, zamenite je novom. Paprike se stave u đevđir da se iscede, nakon čega su sasvim hladne.

5. Obično se zahteva da paprike budu blanširane, ako želite da ih zamrznete u zamrzivaču, ali dosta domaćica sprema svoja jela samo i jedino blanširanjem paprika. Razlog je što na taj način one postaju mekše i lakše za punjenje. Čak i da ih spremate za neposrednu konzumaciju, treba da pratite pravila njihovog blanširanja, koja su do ovde nabrojana. Nakon toga možete spremiti punjene paprike sa pirinčem i mlevenim mesom ili sa sirom i jajima ili s čim želite. Međutim, dobro je da su one dobro isceđene, da biste mogli da procenite koliko tečnosti da stavite u jelo koje želite.

Top saveti za blanširanje i zamrzavanje paprika

6. Ako blanširate paprike da biste ih zamrzli, možete izabrati dva načina zamrzavanja. Jedan je da ih napunite jednu po jednu s namerom da uštedite prostor u zamrzivaču, a drugi je da ređate gusto jednu do druge. Nezavisno od toga koji ste metod izabrali, obavezno je da kada zatvarate kesicu s porcijom paprika, da iz nje izbacite vazduh. Nakon toga je savijete i stavljate u još jednu kesicu kako bi se izbegao dotok kiseonika.

7. Kada ste upakovali paprike, dobro bi bilo da napišete po koliko paprika ima u kesici i za šta su namenjene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest