Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi domaće pivo

Kako se pravi domaće pivo

Jana G.Jana G.
Početnik
1703
Različite vrste piva

Mnogi ljudi bar jednom požele da probaju da sami naprave pivo. To je lako, može se uraditi samo ako imate zrna - pšenična, ječmena ili ražana, hmelj, pivski kvasac.

Prvo treba da pripremite zrna. Kakva će ona piti - raž, ječam ili pšenica, zavisi od vas. Možete pomešati raž sa ovsom.

Nakon što odaberete zrna, stavite ih u duboku posudu i prelijte hladnom vodom. Treba da sačekate nekoliko dana dok ne proklijaju, da prospete višak vode iz posude i dobijate osnovu za vaše domaće pivo.

Nakon toga dodajte vodu u proklijala zrna. Stavite vodu da provri, ostavite da se ohladi do 60 stepeni i dodajte u zrna. Dobro promešajte, poklopite i ostavite da se kuva na tihoj vatri nekoliko sati.

Dodajte u posudu na vatri i hmelj. Nakon toga ostavite da se dobijena tečnost ohladi i ostavite nepokrivenu, da se ne zasiti kiseonikom. Procedite.

Tehnologija domaće proizvodnje piva

Dodajte pivski kvasac - on pomaže za pivo bude pivo, pošto je pretvara u alkoholni napitak. Vreme fermentacije je oko dve nedelje.

Prve nedelje treba da nađete mesto za vaše pivo, gde nije izloženo na više od 15 stepeni temperaturu.

Druge nedelje je dobro da prespete pivo u drveno bude. Ali nema svako kući bure, zato možete uprostiti proces.

Potrebno vam je 2.5 kg proklijalih zrna, 5 litara vode, 3 šolje hmelja, pola šolje soli, 50 g suvog pivskog kvasca i 100 ml šećernog sirupa. Napravite ga od 100 ml vode i 50 g šećera, skuvajte dok se ne zgusne.

Zrna se pomešaju sa vodom, kuvaju se oko dva sata i dodaje se hmelj. Kuva se još pola sata, procedi se i ohladi do 40 stepeni.

Dodajte pivski kvasac, so i šećerni sirup, promešajte i ostavite na hladnom oko pet sati. Sipajte pivo u flaše i ostavite bez poklopca, a nakon jenog dana stavite poklopce. Nakon dva dana vaše domaće pivo može da se pije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest