bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Nekoliko razloga da pijemo čaj od šipka

Nekoliko razloga da pijemo čaj od šipka

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2312
Čaj od šipka

Čaj od šipka je jedan od najstarijih lekova, koji se koristi u bugarskoj narodnoj medicini. On se pravi od plodova šipka koji se popjavljuje nakon što opadne cvet. Sve vrste šipka su jestive i razlikuju se samo po ukusu.

Osim voća za poparavanje se može se koristiti i krunica biljke. Čaj od šipka se karakteriše gorkim i osvežavajućim ukusom.

Podaci o korišćenju šipka postoje još od davnina. Danas se nastavlja sa istraživanjima koji dokazuju još mnogo blagotvornih efekata koje donose telu i našem organizmu.

U 100 g šipka se nalazi 1000 puta više vitamina C nego u cutrusima. On je odličan izbor za stimulisanje imuniteta. Osim toga, čuva i leči mnoge bolesti. U šipku se nalaze vitamini A, K, D i E, kao i minerali kalicijum, magnezijum, kalijum i mangan.

Osim toga, u voću se nalazi i riboflavin (vitamin B2), citrusna i jabučna kiselina, ugljeni hidrati, kao i mala količina proteina i masti. Eto zašto i kada da pijemo čaj od šipka.

Šipak

Kod gripa i prehlade. Naime, visoki nivo vitamina C u šipku stimuliše rad imuniteta. Da biste se sačuvali, uzimajte čaj od šipka dva puta dnevno. Ako ste bolesni, on drastično smanjuje vreme oporavka. Olakšava upalu grla, zapušenje nosa i pluća.

Za poboljšanje varenja. Sprečava dijareju, dizenteriju i gastroenteritis. Čaj od šipka čisti toksine i održava normalne zdrave bakterije u organima za varenje.

Kod nesanice, umora i menstrualnih problema. Unos čaja od šipka poboljšava san i povećava nivo energije. Mnogo žena kaže da im pomaže u održavanju redovnog ciklusa, bezbolan, čak ih čini plodnim.

Kod bolova u zglobovima. Šipak olakšava bolove kod artritisa, reumatskog artritisa i osteoartritisa. Sastojci pomažu za ograničavanje upala u zglobovima, koji u početku pričinjavaju bol.

Kod infekcija urinarlnog trakta i kamena u bubregu. Čaj čisti toksine iz bešike i razgrađuje male kamenčiće. Deluje kao diuretik i sprečava gojenje.

Kod problema sa centralnim nervnim sistemom. Nekoliko čaša na dan ublažava simptome brige, nervoze, depresije i drugih psihičkih problema.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest