bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako sami da napravimo začine od povrća

Kako sami da napravimo začine od povrća

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2301
Začini od povrća

Začini su nešto bez čega ne može da prođe nijedno jelo. Oni daju ukus, aromu i vraćaju apetit. Jedno dobro rešenje tokom letnjih meseci, kada imamo na raspolaganju razno povrće i začine, jeste da spremimo univerzalne začine od povrća koje ćemo koristiti tokom zimskih meseci. Evo kako:

Začin od povrća

Potrebni sastojci: 1 vezica peršuna, 1 vezica celera, 1 vezica mirođije, 1 glavica luka, 1 glavica belog luka, ½ ili 1 stručak praziluka, 4-5 srednjih šargarepa, 3-4 zelene paprike, 3-4 crvene paprike, 1 glavica celera, 2 paškanata, 250-300 g soli

Način pripreme: Svo povrće i začini se sitno iseckaju. Ne melju se, jer će se izgubiti u obroku. Proizvodi se pomešaju sa solju. Dosta dobro se promešaju.

Dobijenom smesom se pune unapred pripremljene teglice. Dobro se pritisnu. Teglice se zatvore, ne zavaruju se. Pogodni su za konzumaciju do sledećeg leta. Čuvaju se na suvom i hladnom mestu, kao i u zamrzivaču.

Konzervisani začin od povrća

Začin od peršuna

Potrebni sastojci: 500 g šargarepe, 500 g paprika, 500 g crvenog paradajza, 1 glava celera zajedno sa listovima, 3 vezice peršuna, so

Način pripreme: Svi proizvodi se samelju u mašinici za meso. Dobijena smesa se sipa u tegle i sterilizuje se 10 minuta. Začin se koristi za začinjavanje raznih jela i supa.

Začin od peršuna

Potrebni sastojci: 4 šolje iseckanog peršuna, 1 kašičica soli

Način pripreme: Peršun se opere i sitno isecka. Stavlja se u plastičnu posudu i pospe se sa soli. Dobro se promeša i stavlja se u zamrzivač. Na taj način začin će sačuvati ukus, aromu i svoju boju i može da se koristi kao svež u svako vreme.

Zamrznuti miks povrća

Potrebni sastojci: 2 glavice luka, 2 šargarepe, 2 zelene i crvene paprike, 2 tikvice, po želji - peršun, mirođija ili celer

Način pripreme: Luk, šargarepe i tikvice se očiste i sitno iseckaju. Šargarepe se očiste i izrendaju. Peršun, mirođija ili celer se operu i namoče.

Svi sastojci se pomešaju. Cela količina se u malim dozama raspoređuje u posebne vrećice. Čuvaju se u zamrzivaču. Kada se koriste, sipaju se direktno u ključalu vodu ili u jelo, bez prethodnog razmrzavanja u vodi. Na taj način se vitamini maksimalno čuvaju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest