Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Narodna medicina sa divljim kestenom

Narodna medicina sa divljim kestenom

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318834
Divlji kesten

Divlji kesten je prema mišljenu vidara među najcenjenijim lekarskim sredstvima. Biljka je kod nas vekovima dobro poznata, a blagotvorne koristi koje pokazuje u nizu stanja su potvrđene ne samo od strane narodnih lekara, već i naučnika.

Zahvaljujući kumarinskim glikozidima, triterpenskim saponinima štavnim materijama, gustoj masti i ostalim materijama koje se nalaze u delovim divljeg kestena, on uspeva da zauzme svoje sigurno mesto u našoj narodnoj medicini.

Za lekarske namene se koriste semenke, plodovi, lišće i kora mladih stabala. Kora se skuplja tokom prvih prolećnih meseci kada kroz mladu voćki počne da teče sok. Semenke se pak skupljaju na jesen.

Delovi divljeg kestena se poznati po svom analgetskom, venotoničnom, protivupalnom i dejstvu koje ojačava kapilare. Eto zašto se uzimaju u brojnim neprijatnim stanjima.

Tako se na primer kod bronhitisa, kašlja i gihta uzima odvarak od semenki divljeg kestena. Za tu namenu natopi se jedna kafena kašičica istucanog semena u pola litre ključale vode.

Smesa se ostavi da prestoji tako dva sata, nakon čega se filtrira. Uzima se po 100 ml tri puta dnevno nakon obroka.

Za istu namenu može da se naparvi i tinktura od listova i kore biljke. Jedna supena kašika iseckanih listova se pomeša sa jednom kašičicom kore. Smesa se kuva desetak minuta u trista mililitara vode. Ohladi se i filtrira. Od odvarka se uzima po jedna vinska čaša tri puta dnevno.

Kod išijasa i reumatizma se uzima smesa od divljeg kestenja i rakija. Izgnječeno voće se prelije alkoholnom tečnošću u odnosu 2:10. Smesa treba da odstoji nekoliko dana u staklenoj posudi. Posle se njome maže bolno mesto.

Kesten

Sveži listovi se koriste za pravljenje obloga za lečenje čireva i proširenih vena. Listovi se izdrobe i njima se tretiraju problematične zone.

Kod osteofita možete napraviti domaći melem od divljeg kestena. On se pravi tako što se 6 kestena izrenda i izgnječi tako da se dobije kaša. Ona se prelije sa malo kamfornog alkohola. Njime se maže izraslina i tako se prespava jednu noć. Procedura se ponavlja dok ne nastupi olakšanje.

Kod adenoma prostate priprema se smesa od 25 grama oguljene kore zrelog kestenja koji su samleveni do praha i preliveni sa 2 šolje čistog alkohola. Dobijena tečnost se ostavlja na tamnom mestu dve nedelje. Posle se filtrira i od nje se uzima samo destak kapljica dnevno. Konzumacija traje dvadeset dana nakon čega se pravi pauza i procedura se ponavlja.

Govori se da babini lekovi sa divljim kestenom pomažu kod hemoroida. Možete napraviti oblogu od iseckanih naparenih listova kupusa, 6 supenih kašika izrendanog kestena, dve supene kašike maslinovog ulja i iseckanog kromid luka (6 supenih kašika). Sastojci se stave između gaza i oblogom se tretira bolno mesto.

U slučaju da ste odlučili da se lečite divljim kestenom, ne počinjite sa korišćenjem lekovite biljke bez prethodne konsultacije sa lekarom ili kompetentnim vidarom.

Imajte u vidu da divlji kesten može da bude i otrovan kada se konzumira po nepravlinoj šemi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest